Beweeg je vrij

Achillespeesklachten

De achillespees

De achillespees wordt gevormd door het samenkomen van de kuitspieren. Wanneer men op de tenen gaat staan, worden de kuitspieren geactiveerd. Tijdens het sporten wordt daarom veel kracht op de achillespees uitgeoefend.

Klachten aan de achillespees

Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, waarbij sprake is van  een ontstekingsreactie aan de pees of degeneratie van het peesweefsel. Soms is er sprake van een combinatie van beide. Ook ongelijkmatige belasting van het peesweefsel kan klachten veroorzaken, waardoor kleine beschadigingen in het peesweefsel ontstaan.

Factoren die spelen bij een achillespeesblessure

Er zijn interne en externe factoren die een rol kunnen spelen bij het oplopen van een achillespeesblessure. Interne oorzaken zijn bijvoorbeeld een afnemende doorbloeding (door het ouder worden), verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren. Maar ook overgewicht, voetstandsafwijkingen (holvoet, doorgezakte middenvoet met als gevolg overpronatie bij afwikkeling), beenlengteverschil en bekkenscheefstand kunnen klachten veroorzaken.

Externe oorzaken zijn bijvoorbeeld plotselinge verandering in trainingsintensiteit, slechte looptechniek, wisselen van ondergrond, slecht (sport)schoeisel, sterke afkoeling en hoge belasting.

Afspraak maken

Heeft u last van Achillespeesklachten? Maak dan een afspraak bij Penders Voetzorg.