Beweeg je vrij

Hielspoor (Spina calcaneï)

Hielspoor is een veel voorkomende oorzaak van pijn in de hiel. Circa 10% van de mensen heeft er ooit mee te maken gehad. Hielspoor is in de meeste gevallen goed te behandelen. Hielspoor is dan vaak binnen enkele weken tot maanden verholpen. Dankzij innovaties zoals shockwave therapie gaat dit nog sneller.


Hielspoor, wat is het?

Hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Deze hielspoor (verkalking) is duidelijk aantoonbaar op een röntgenfoto en komt veel voor.

Bij veel mensen is deze verkalking niet pijnlijk en behoeft deze geen behandeling. Raadpleeg bij aanhoudende klachten een voetenspecialist van Penders Voetzorg.

Hielspoor symptomen

Bij hielspoor heb je doorgaans last van hevige pijnscheuten in de hiel tijdens het lopen? Hielspoor wordt vaak aangegeven als een stekend gevoel onder de voet?

Zijn je eerste stappen na het opstaan pijnlijk en stijf? Dan is er mogelijk sprake van een irritatie of beginnende ontsteking van het peesblad van de voetzool, meestal onder de hiel. Deze feitelijke ontsteking heet officieel fasciitis plantaris.

Hielspoor oorzaken

De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overbelasting. Onder de voet loopt het zgn. peesblad. Het peesblad verbindt het hielbeen met de bal van de voorvoet. Dit peesblad houdt de voetboog op spanning. Als de druk hierop te hoog wordt, bijvoorbeeld door overgewicht of doorzakken van de voet, dan komen er scheurtjes bij de aanhechting van het bot. Het lichaam reageert hierop door een 'spoor' af te zetten. Dit is dan een stukje bot aan het hielbot om de aanhechting te verstevigen. Dit is vaak het begin van hielspoor.

Hielspoor, wat zijn de gevolgen?

De benaming hielspoor wordt vaak gebruikt voor peesplaatontsteking. Dit is echter onjuist. Het betreft hier twee verschillende klachten. De feitelijke pijn bij peesplaatontsteking is een ontstoken of geïrriteerd peesblad. Hielspoor is juist het gevolg hiervan, en niet de oorzaak.

Hielspoor is op zich onschuldig. Pas als het weefsel van het peesblad gaat ontsteken, krijg je last van een felle pijn onder de hiel. Hielspoor is gemakkelijk te herkennen op een röntgenfoto of scan.

Hielspoor, zo kom je er vanaf

Ontsteking van de peesplaat kan het gevolg zijn van ouderdom, diabetes, platvoeten of holvoeten. Het kan ook ontstaan met hardlopen wanneer je schoenen draagt die schokken onvoldoende opvangen of weinig steun geven. Het hielbeen heeft veel te dragen. Neem daarom altijd voldoende rust om je hiel te ontzien. Deskundig voetadvies kan veel ellende voorkomen. Een podotherapeut zal doorgaans steunzolen voorschrijven.

Tips bij hielspoor

  • Ga niet op blote voeten lopen
  • Probeer dagelijks voor het opstaan je voeten warm te draaien met rek- en strekoefeningen
  • Vaak kan een eenvoudig siliconen hielstukje of kussentje in verschillende diktes al helpen
  • Op maat gemaakte steunzolen helpen maar moet je wel consequent dragen. Eventueel in combinatie met een aangepaste schoen

Afspraak maken

Herkent u bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak bij een Penders Voetzorg Filiaal bij u in de buurt, of maak een terugbel-afspraak.

 

Deel |

Download brochure Bewegen & Comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u gebeld worden voor een afspraak? Druk dan op de knop en vul het terugbelformulier in. Wij bellen u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Comfortschoen Dames

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Comfortschoen Heren

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Consult/onderzoek door podotherapeut

De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

Lees meer

Steunzolen algemeen

Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

Lees meer

UCBL steunzool

In ons assortiment bieden wij met name voor forsere standsafwijkingen een hoogwaardige...

Lees meer