Beweeg je vrij

Holvoet (Pes cavus)

Een holvoet is een vormafwijking waarbij de voet een hoge lengteboog en hoge wreef heeft. De oorzaak is soms duidelijk, maar vaak niet. Ziekten aan het zenuwstelsel, waardoor de spierfuncties gestoord zijn, kunnen bijvoorbeeld een holvoet veroorzaken. Soms is er sprake van erfelijke aanleg. Vaak is er echter geen oorzaak aan te wijzen en ontstaat de holvoet spontaan.

Een pes cavus voettype van beide voeten komt bij 8-15% van de bevolking voor. Bij 65% van de mensen met een holvoet leidt dit vroeg of laat tot klachten, terwijl 23% van de mensen met een normaal voettype voetklachten ontwikkelt.

Bij een holvoet is de afstand tussen het hielbeen en de bal van de voet kleiner dan normaal, waardoor de peesplaat die onder de voet loopt korter is en meer gespannen staat. De spieren die de voet hol trekken staan meer op spanning en zijn verkort, waardoor er klauw- of hamertenen kunnen ontstaan. Tevens kan het hielbeen enigszins naar de buitenkant gaan kantelen (varus). Dit kan invloed hebben op de hoek waarmee de achillespees aan het hielbeen vastzit, waardoor een (soms pijnlijke) botuitwas kan ontstaan op de plaats van aanhechting (haglundse exostose) of een slijmbeursontsteking.

Gevolgen voor kie, heup en rug

Ook voor de knie, heup en rug heeft deze voetstand gevolgen. De holvoet is vaak stug, waardoor tijdens het lopen te weinig schokdemping plaatsvindt en knieklachten kunnen ontstaan. Als de varus holvoet niet stug is, maar soepel, zal de voet tijdens lopen (en zeker bij sporten) juist een overdreven beweging naar binnen (pronatie) maken. Overbelastingsklachten aan spieren of pezen (fasciïtis plantaris, achillotendinitis) of een hielspoor kunnen het gevolg zijn.

Verhoogde druk

Bij holvoeten staan de voetwortelbeentjes verticaler dan in een normale voet. Hierdoor wordt de druk op bal van de voet extra verhoogd, hetgeen vaak aanleiding geeft tot voorvoetklachten, eeltvorming en/of likdoorns onder de bal van de voet. Ook aan de bovenkant van de tenen kunnen likdoorns ontstaan door de druk van de schoen tegen de geklauwde tenen.

Afspraak maken

Herkent u bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak bij een Penders Voetzorg Filiaal bij u in de buurt.