Beweeg je vrij

Platvoet (Pes plano valgus)

De platvoet, ook wel pes plano valgus, pes planus, knikplatvoet of doorgezakte voet genoemd, is een veel voorkomende voetklacht. Een platvoet is te herkennen aan een doorgezakt lengtegewelf van de voet en een naar binnen gekanteld hielbeen. Platvoeten worden ingedeeld in twee soorten; de soepele en stugge platvoet.

Soepele platvoet

Een soepele platvoet ontstaat vaak door soepelheid (laxiteit) van de banden van de voet. Hierdoor kan de voet te gemakkelijk naar binnen zakken. De meeste kinderen van twee jaar hebben soepele platvoeten. Bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar heeft 30 tot 40 procent een soepele platvoet en bij 5 tot 12 jaar nog tien procent. De soepele platvoet kan onbelast gecorrigeerd worden.

Stugge platvoet

Bij een stugge platvoet is bijna altijd sprake van een aangeboren afwijking in de voet en ontstaat door een benige overbrugging tussen de voetwortelbeentjes. De stugge platvoet kan niet onbelast gecorrigeerd worden.

Behandeling

Soms is goed schoenadvies voldoende bij platvoeten. Wanneer er sprake is van pijn- of vermoeidheidsklachten of de standsafwijking van de voet erg groot is, kan gekozen worden voor een corrigerende steunzool met een steun voor het lengtegewelf.

Als de voeten een zodanige vorm hebben aangenomen, dat ze niet meer in normale schoenen passen (te breed in de voorvoet of te knellend ter hoogte van de middenvoet), kan men in aanmerking komen voor op maat gemaakte (orthopedische) schoenen.

Afspraak maken

Heeft u last van platvoeten? Maak dan een afspraak bij Penders Voetzorg.