Een blog van Bas van de Goor

En dan zie ik op Facebook weer berichten langskomen van Annet. Is ze weer aan het wandelen met mede IJsland Challengers. In het begin waren het wandelingen met kleine rugzakjes. Flesje water erin en wat snacks, regenjas in het geval dat. Maar nadat we gedurende het trainingsweekend de rugzakken hadden uitgedeeld waarmee we naar IJsland gaan, worden er steeds meer kilo’s ingestopt. En waar wordt er dan voor getraind? De Iceland Diabetes Challenge. Met twaalf deelnemers met diabetes type 1 en 2. Negentig kilometer wandelen door de natuur in zes dagen. Met 3500 hoogtemeters. Met 20 kilo bagage op je rug. En waarvoor ook alweer?

Het was halverwege 2013 toen Annet bij Penders Voetzorg binnen kwam en het boek Sportief met diabetes zag liggen in de wachtkamer. Annet heeft zelf ook diabetes dus als je dan een boek ziet liggen met die titel, dan pak je het. Ze was verrast door de mooie verhalen van de deelnemers en besliste dat als er nog eens een keer iets werd georganiseerd waar zij aan mee kon doen, ze zich zou inschrijven. Wat denk je: binnen no-time was het zover. Kamperen op IJsland en veel wandelen. Dat leek haar wel wat. Inschrijven dus.

De afgelopen periode is Annet, die diabetes type 2 heeft, al veel kilo’s kwijtgeraakt. Iedereen werd geacht zich goed voor te bereiden en daar zelfs een plan voor te maken. Het centrale thema van de Iceland Diabetes Challenge is namelijk: zelfmanagement. Maar wat is dat nu eigenlijk? Dit woord zingt al een tijdje rond bij beleidsmakers en zorgverleners, maar hebben zij wel een idee hoe dat in de dagelijkse praktijk werkt. Een gezonde leefstijl, dat is het toverwoord al enige tijd. Als je maar genoeg beweegt en gezond eet dan ben je al een heel eind op weg om gezond te worden. Maar hoe pas je dat nu in je leven in. Annet wil laten zien wat zij onder zelfmanagement verstaan: een leuk leven leiden met voldoende aandacht voor je gezondheid.

Annet is 56 jaar, heeft kleinkinderen door heel Nederland wonen waar ze graag bij wil zijn en haar moeder heeft haar hulp hard nodig. Verder werkt ze en wil ze natuurlijk ook een leuke partner zijn. De vraag is dan: waar pas je de trainingen in je programma in en hoe bereid je je goed voor. Niet alleen wat betreft trainingen maar ook je materialen. Je moet er blind op kunnen vertrouwen. Ze hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken over haar schoenen. De andere deelnemers zitten in dezelfde situatie. Iedereen heeft het druk en toch moet je regie over je gezondheid nemen. Sport en bewegen verdient een hogere plaats op de prioriteitenlijst. Sport levert je een goed gevoel op, je hebt minder last van allerlei kleine pijntjes, je bent lekker sociaal bezig, je verliest gewicht en in veel gevallen vermindert de medicatiebehoefte. Soms zelfs tot het punt dat je geen medicatie hoeft te nemen. En dat lees ik dan allemaal op Facebook. Dus het is nog een geweldige ambassadeur voor die gezonde leefstijl ook.

Als je nog meer wilt weten over de avonturen van de Iceland Diabetes Challenge, kijk dan op www.idc2014.nl. We lopen van 6 t/m 11 juli.