Het programma van dag tot dag

Van vrijdag 4 t/m zaterdag 12 juli zijn de deelnemers en begeleiders op pad in de ruige natuur van IJsland. Het programma is van dag tot dag gepland. Hieronder leest u de dagelijkse route die de deelnemers moeten lopen om deze challenge tot een succesvol einde te brengen. Het beloofd een avontuurlijke trip te worden.

4 juli 2014 vrijdag - Vertrek naar IJsland

Aanwezig op Schiphol om 20.00 uur
Rechtstreekse vlucht IcelandAir naar Reykjavik om 22.30 uur
Aankomst 23:30 uur
Overnachting op het vliegveld Keflavik

5 juli 2014 zaterdag - Verplaatsing per bus naar Landmannalaugar

Acclimatisatie, korte wandeling, briefing.

6 juli 2014 zondag - Trek van Landmannalaugar naar Hrafntinnusker

Afstand: 10 km, duur: 4 uur, hoogte: 500m

Van Landmannalaugar (575 meter) loopt u door het in 1477 gevormde lavaveld Laugahraun. Dit is een gebied met veel geothermische activiteit in de vorm van stoombronnen en borrelende warmwaterbronnen. De route brengt u naar het zwarte obsidiaanmassief Hrafntinnuskerplateau tot over de 1000 meter hoogte. Vanaf de pas heeft u een prachtig uitzicht over de ongerepte omgeving.

7 juli 2014 maandag- Trek van Hrafntinnusker naar Álftavatn

Afstand: 11 km, duur: 5 uur, hoogte: 500m

Surrealistisch is waarschijnlijk het enige woord dat in de buurt komt om de sfeer te beschrijven die het landschap rondom de Hrafntinnusker uitstraalt. Aquareltinten worden doorsneden met stoomflarden en in de scherp ingesneden canyons groeit felgekleurd bronmos. Na een golvend rhyolietlandschap volgt een stevige afdaling naar de vlakkere gronden waar het Álftavatn is gelegen, een prachtig meer. Achter u liggen de onbegroeide rhyolietbergen, vóór u donker gekleurde tufsteenbergen en witte ijskappen.

8 juli 2014 dinsdag - Trek van Álftavatn naar Emstrur

Afstand: 16 km, duur: 6 uur, hoogte: 200m

Al snel na het verlaten van de hut moet u door koud water waden, waarna u zeker geheel wakker bent. Na een aantal korte klimmetjes en afdalingen belanden we in een desolaat woestijnlandschap, de sandervlakte van de Myrdalsjökull. Zwart vulkanisch zand is het enige dat u kilometerslang onder de schoenzolen te verwerken krijgt. Een korte wandeling vanuit de Emstrurhut naar de spectaculaire canyon van de Markarfjótrivier complementeert deze dag vol contrasten.

9 juli 2014 woensdag - Trek van Emstrur naar Thórsmörk

Afstand: 13 km, duur: 5 uur, hoogte: 300m

Naarmate we dichter bij Thórsmörk komen, wordt het landschap groener en meer bebost. Het contrast met de dag hiervoor kan bijna niet groter zijn als we de vallei binnenwandelen. Drie prachtige ijskappen domineren ons uitzicht: de Mýrdalsjökull, Eyjafjallajökull en Tindafjallajökull liggen gracieus om ons heen. We overnachten in de vallei.
 

10 juli 2014 donderdag Trek van Thórsmörk naar Fimmvörduháls

Afstand: 16 km, duur: 6 uur, hoogte: 1100m

U begint de dag met het doorkruisen van de enorme dalbodem waar de rivier Krósá heer en meester is. Nabij Básar begint de klim waardoor u zich langzaam maar zeker ver boven de vallei zult verheffen. De vegetatie wordt schaarser en uiteindelijk bereikt u een ruig morenelandschap waar nog niet zo lang geleden de Mýrdalsjökull en Eyjafjallajökull aan elkaar vastlagen. U overnacht boven op de pas vanwaar we uitzicht hebben op de oceaan, Thórsmörk en de omringende ijsmassa’s.

11 juli 2014 vrijdag - Trek van Fimmvörduháls naar Skogar

Afstand: 12 km, duur: 5 uur, hoogte: 1050m

Langzaam maar zeker ziet u weer meer vegetatie naarmate u lager komt en een voetgangersbrug passeert, waarna u de Skógárivier gaat volgen. Er is geen wandeling te verzinnen waarbij er meer watervallen op een dag kunnen worden aanschouwd dan deze. Bij de laatste waterval, de Skógafoss, bent u weer terug op zeeniveau en heeft u de Laugavegur afgerond.

12 juli 2014 zaterdag - Reykjavik

Ochtend vrij
13.30 uur  Vertrek naar vliegveld
16.30 uur  Vertrek met vlucht IA-1234 naar Amsterdam
21.30 uur  Aankomst Schiphol