Beweeg je vrij

Orthopedische schoentechniek

Penders Voetzorg is eind jaren '70 begonnen als schoentechnisch bedrijf. Daar liggen de roots en nog steeds vormt het aanmeten en vervaardigen van orthopedische maatschoenen,semi-orthopedische schoenen en aanverwante produkten een belangrijke kernactiviteit van ons bedrijf.

'Goed luisteren naar de mens achter de patiënt'

Aan het woord is Ronald Karremans, orthopedisch schoentechnicus sinds 1999:

‘Technische oplossingen vinden voor een lichamelijk of functioneel voetprobleem. Dat is het vak van de orthopedisch schoentechnicus in een notendop. In overleg met de behandelend arts van mijn patiënten, zoals de orthopedisch chirurg, reumatoloog of revalidatiearts, besluit ik samen met de patiënt wat de beste oplossing is. Dat kan een eenvoudige aanpassing aan de schoenen zijn of bijvoorbeeld een steunzool.

Een paar orthopedische schoenen is vaak de beste oplossing als het voetprobleem complexer is. Ik zorg ervoor dat de schoenen niet alleen perfect passen, maar ook qua uitstraling aansluiten bij de wensen van de patiënt. Orthopedische schoenen worden helemaal op maat gemaakt. Zoals iedere voet is dus ook iedere orthopedische schoen uniek. Het is een technisch vak waarbij je altijd oplossingsgericht bezig bent.

Ik meet de voeten op, maak gipsafdrukken en daarna de leesten en passchoenen. Hoewel de technieken steeds moderner worden, komt daar veel handvaardigheid bij kijken. Patronen tekenen, het leer snijden en stikken. Je moet ook creatief zijn; het is de kunst om een schoen te maken die niet alleen lekker zit, maar ook mooi is. Maar de meeste tijd gaat naar mijn patiënten. Gesprekken over wensen en mogelijkheden. Maar ook meten, passen en controleren.

Kijken naar de mens achter de patiënt en goed luisteren naar de hulpvraag. En dan samen een oplossing vinden. Dat vind ik mooi. Mijn persoonlijke doel: een goede oplossing vinden voor mijn patiënt waarmee hij of zij letterlijk en figuurlijk uit de voeten kan en vervolgens tevreden mee naar buiten loopt.’

Deel |