Beweeg je vrij

Eindelijk medisch pedicure

02-05-2014, Everline Cosijn, Gouda

Begin jaren 90 heb ik mijn opleiding tot verpleegkundige afgerond. Nadat ik enige tijd “gewoon” gewerkt had, had ik weer zin in een nieuwe uitdaging. Eerder had ik kennis gemaakt met voetreflexzonetherapie, en ik wilde dat graag leren. Een collega zei dat je dit prima kon combineren met pedicure, dus ging ik ook die opleiding doen. Na mijn basisopleiding, die ik in 1994 afrondde, heb ik meteen “Voetverzorging bij Diabetes” gedaan. Dit was toen een nieuwe bijscholing.

Uiteindelijk ben ik mijn eigen praktijk begonnen. Eerst in Den Haag en later in Gouda. Na verloop van tijd had ik het gevoel dat ik moest kiezen tussen Voetreflexzonetherapie en pedicure. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, koos ik voor het pedicure werk.

Niet lang daarna ben ik bij Penders Voetzorg gaan werken. Daar trof ik zeer enthousiaste collega’s die mij erg veel geleerd hebben. Ondertussen deed ik allerlei cursussen en bijscholingen.

Een aantal jaar geleden kwam de opleiding tot Medisch Pedicure. Ik wist meteen dat ik die opleiding wilde gaan doen. Toen las ik wat de taken van een Medisch Pedicure waren, en ik merkte dat ik dat werk al deed! Alleen had ik alles in de praktijk en van mijn collega’s geleerd.
Daarom ben ik het EVC-traject gaan doen.

EVC staat voor “eerder (of eigen) verworven competenties”. Ik moest door middel van foto’s en verslagen aantonen dat ik inderdaad aan alle voorwaarden voldeed. In Rotterdam vond ik een opleidingsinstituut die deze vorm aanbood, en daar ben ik gaan praten. Aan het eind van het gesprek kreeg ik te horen dat ik voldeed aan de eisen om het EVC-traject te mogen gaan doen.
Een jaar van hard werken brak aan.

Tijdens mijn werk heb ik van allerlei behandelingen en vaardigheden foto’s (laten) maken. Alle klanten die ik vroeg of ik foto’s mocht maken en waarom, vonden het prima en werden enthousiast. Een aantal collega’s was altijd bereid om de foto’s te maken. Ik denk dat er in de periode meer dan 1500 foto’s gemaakt zijn terwijl ik aan het werk was. Tijdens één behandeling heeft een meneer wel 200 foto’s gemaakt. Maar ik was er blij mee. De beste foto’s gebruikte ik voor in mijn verslagen.
En tijdens het maken van de verslagen ontdekte dat ik een hoop wist, maar ik heb ook een hoop geleerd.
Twee collega’s moesten een beoordeling over mij maken. Een aankomend collega die een dagje is komen kijken, heeft een verslag gemaakt. En voor meer informatie ben ik op de wond poli geweest en heb ik meegelopen met het Diabetisch Voetenspreekuur.

De verslagen en alle andere relevante informatie gingen in een online portfolio. Alles wat ik klaar had, werd beoordeeld door mijn begeleider van de opleiding. Toen wij beiden vonden dat het portfolio klaar was, ging het naar de examencommissie. Deze beoordeelde ook alle verslagen en in april 2014 werk ik uitgenodigd voor mijn eindgesprek, het zogenaamde
assessment. Ik nam het portfolio in uitgeprinte vorm mee: een boekwerk van 250 pagina’s! Toen ik dat zo zag liggen, was ik toch best trots.

Op woensdag 16 april was het zover. Ik moest me al vroeg melden voor een gesprek van een uur. Uiteindelijk was het na een halfuur klaar. En na 10 minuten nagelbijten hoorde ik dat ik was geslaagd! Ik mag me nu officieel Medisch Pedicure noemen.

Met vriendelijke groet,

Everline Cosijn

Medisch Pedicure
Penders Voetzorg

Afspraak maken

Heeft u voetklachten en bent u gebaat bij een Pedicure of een Medisch Pedicure? Neem dan contact op met een vestiging bij u in de buurt.

ReageerReacties (7)

 • 01 October 2014, 18:08 jo bosch

  Vraagje: wat bedoel je met een 'kweekje' van een vergroeide teennagel alvorens de juiste behandeling toe te passen. WAAR MOET IK DAT LATEN DOEN?

 • 12 June 2014, 10:15 petra

  Gefeliciteerd Everline, wat een mooie ontwikkeling.

 • 05 May 2014, 08:20 Mieke

  Super Everline, je mag hier trots op zijn. Welverdiend.

 • 02 May 2014, 15:43 Anke

  Super gefeliciteerd!

 • 02 May 2014, 15:29 liesje boer

  Geweldig hoor Everline, ben trots op je. Samen de pedicure opleiding gedaan indertijd en jij bent de enige uit ons groepje dat nog werkt en hoe. Je bent vakkundig, hygiënisch, sociaal, empatisch en bovenal een hardwerkende moeder van 3 kinderen. Ben blij dat we weer contact hebben en mij zie je wel verschijnen voor de verzorging van mijn voetjes.

 • 02 May 2014, 14:49 Femke

  Zoveel werk in gestoken, goed gedaan, je verdient het!

 • 02 May 2014, 14:13 Tony

  Everline, mooie prestatie hoor. Gefeliciteerd!

+ Toon alle 7 reacties
Deel |