Beweeg je vrij

Focus van product naar dienst - Deel 5

12-02-2015, Wim Custers, Delft

Het thema van mijn vorige Blog was ‘Zorg op maat’ en hoe we deze zorg, mijns inziens, vorm moeten geven. Het conceptueel denken en het ontwikkelen van krachtige formats is volgens mij de rode draad die door het hele thema ‘Zorg op maat’ loopt. Een goed voorbeeld van een dergelijk concept is het Diabetec steunzolen concept alwaar we binnen Penders Voetzorg al een langere tijd werken. In dit blog ga ik dieper in op dit concept.

Penders Voetzorg beschikt exclusief voor Nederland over een, speciaal door onze Duitse partner Ietec ontwikkeld, voetzorgconcept voor de diabetische voet. Hierbij kunnen risicovolle drukplekken met behulp van dynamische voetdrukmeting nauwkeurig worden bepaald en aangepast. Dit concept noemen wij DIABETEC.

DIABETEC Concept

Het DIABETEC Concept zorgt, als biomechanisch onderbouwde behandelmethode, voor een gerichte drukontlasting met name voor de door druk-, stoot- en schuifkrachten belaste diabetische voet (vooraf) evenals een nauwkeurige controle van het therapeutische effect (daarna). De werking van de drukvermindering wordt nauwkeurig vastgelegd en gedocumenteerd.

Nieuwe technologieën

Op basis van deze computergestuurde meet-en analysemethoden en het gebruik van de nieuwste CAD/CAM- en PUR-technologieën wordt een diabetes aangepast zacht-schuim voetbed geheel naar de specifieke behoeften van de patiënt vervaardigd. Afhankelijk van de belastingsintensiteit, de mobiliteit en het lichaamsgewicht laten de materiaaleigenschappen en de stevigheid van het DIABETEC speciale schuim zich volledig aanpassen naar de voet van de patiënt (bron: ietec).

In de praktijk komt het er op neer dat er eerst een zogenaamde blote-voeten-drukmeting wordt uitgevoerd, waarna vervolgens afdrukken van de voetzool gemaakt worden. Als laatste leggen wij de specifieke aanpassingen en samenstelling vast.

Afname van de druk

Als dit gebeurt is worden de steunzolen vervaardigd en bepaald in welk soort schoeisel alles samen moet komen. Bij het afleveren wordt er dan een meting gedaan in de schoenen met de zolen, hierbij moet de druk dan minimaal 30% zijn afgenomen t.o.v. de blote voeten meting. Is de 30% reductie nog niet gehaald bij de controle meting, dan kan men nog aanpassingen doen aan de zolen zodat het doel wel bereikt kan worden. Dit wordt weer met een drukmeting gecontroleerd en gedocumenteerd, zodat alle resultaten altijd aantoonbaar zijn.

Meestal worden deze diabetec zolen geleverd i.c.m. semi-orthopedisch schoeisel, het is namelijk wel van belang om een schoen met voldoende diepte te hebben omdat een van de eigenschappen van de zolen is dat de dikte van het materiaal 12 mm moet zijn om de vereiste drukontlastende eigenschappen te waarborgen.

Het mooie van dit concept is dus dat er heel specifiek gekeken is naar wat de voorwaarde zijn om de diabetische voet zo goed mogelijk te verzorgen, en dit te vertalen in eigenschappen van het materiaal en de toepassing op de diabetische voet, onderbouwd met drukmetingen die aantonen dat de drukken verminderd zijn. Een mooi voorbeeld van hoe we de komende jaren nog meer concepten kunnen ontwikkelen verdeeld over al onze themagroepen.

Met vriendelijke groet,

Wim Custers
Vestigingsleider en orthopedisch schoentechnicus

ReageerReacties

Er zijn nog geen reacties

Deel |