Beweeg je vrij

Focus van product naar dienst

22-10-2012, Wim Custers, Delft

Soms vallen ontwikkelingen mooi samen. Hiermee doel ik op de diabeteszorg bij Penders Voetzorg. Niet dat hier in het verleden iets mis mee was. Toch loop je soms rond met het gevoel dat het beter kan, meer oplossingsgericht. Tot nu toe bestaat het grootste deel van de diabeteszorg uit het maken van hulpmiddelen. Volgens het DIAFOS onderzoek en het onderzoek van Jaap van Netten functioneren deze trouwens helemaal niet slecht. Ook de podotherapeut doet een duit in het zakje, door deel te nemen aan voetenpoli’s, screenings uit te voeren en de voetverzorging onder zijn of haar hoede te nemen.

Een aantal vragen komt dan op. Voldoet het hulpmiddel aan alle eisen? Wat zijn die eisen dan en hoe toetsen we  deze?  En is de samenwerking tussen de podotherapeut en de schoentechnicus (en daarmee onze zorg) efficiënt en doelmatig?

Op het moment dat je je dit gaat afvragen, komen er voorzichtig wat uitslagen van het DIAFOS onderzoek los en dient zich het Diabetec concept van de Fa Ietec uit Duitsland aan. De rode draad in al deze ontwikkelingen: meten is weten, meer nadenken over het gebruik van materialen en technieken m.b.t. duurzaamheid en effectiviteit. Ook wordt de toepassing van drukmeting in de schoenen steeds toegankelijker. Hierover leest u meer bij het thema ‘Diabetes’.

Nieuw spreekuur

Dit alles heeft er toe geleid dat we bij Penders Voetzorg Delft zijn gestart met een spreekuur waarbij hulpmiddelen afgeleverd, nagemeten en bijgesteld worden. Het spreekuur vindt eens in de twee weken op vrijdagochtend plaats. Tijden dit spreekuur gebeurt er dus een heleboel . Daarom wordt er  voor iedere afspraak een uur uitgetrokken. In dat uur worden  de schoenen afgeleverd, drukmetingen gedaan, eventueel aanpassingen gemaakt en vindt nog een controlemeting  plaats. Dit alles in het kader van het Diabetec concept.

Orthopedisch schoeisel

In het Diabetec concept werken we hoofdzakelijk met semi-orthopedisch schoeisel, maar de orthopedische schoen mogen we natuurlijk niet vergeten. Het viel ons op dat de Darco verbandschoen in het bestrijden van plantaire ulcera redelijk succesvol kan zijn. Om te bepalen of we de sterke punten van deze schoen kunnen gebruiken in orthopedisch schoeisel, hebben we deze goed onder de loep genomen. Kenmerkend voor de Darco is dat er meerdere lagen inlegzolen in de schoen liggen en dat de kunstmatige afwikkeling onder de schoen is geplaatst. Van de meerdere lagen hebben we de eigenschappen bekeken. Vervolgens zochten we materialen met bijna dezelfde eigenschappen, die we kunnen verwerken in het orthopedisch schoeisel. Hier zijn we denk ik aardig in geslaagd, gezien de eerste voorlopige resultaten. De afwikkeling die in de Darcoschoen verwerkt is, plaatsen we daarna ook zoveel mogelijk onder de orthopedische schoenen. Ook bij deze schoenen worden tijdens het drukmeetspreekuur de drukken gemeten en zo veel mogelijk gereduceerd.

Veel diabetespatiënten denken nu misschien: “Alweer een spreekuur erbij waar ik naartoe moet”. En terecht, denk ik.  Onze volgende stap moet daarom zijn om alle zorg die we rondom de diabetische voet hebben, zo goed mogelijk te organiseren en stroomlijnen. Een start is al gemaakt met de indeling prevent, care en cure. Binnen dit raamwerk moeten we nu gaan nadenken hoe alle disciplines binnen het proces zo efficiënt en doelmatig mogelijk kunnen werken en samenwerken.

Zo hebben we ook al een eerste en belangrijke stap gezet tot het evidence based werken. En samen met Improve2Move willen we dit voortzetten en de stap zetten naar een meer wetenschappelijke onderbouwing van onze activiteiten. Kortom; er zijn al een hoop dingen op zijn plaats gevallen, maar er is nog veel werk te verrichten om alles nog mooier te laten samenkomen.

Wim Custers
Vestigingsleider/orthopedisch schoentechnicus Delft

ReageerReacties

Er zijn nog geen reacties

Deel |