Beweeg je vrij

Meesterschap met digitale precisie

16-10-2014, Ivo Franssen, Den Haag

Ondanks dat het vakgebied van de orthopedische schoentechniek nog steeds een sterk ambachtelijk fundament kent, dienen zich steeds meer technologische innovaties aan. Drukmeetsensoren en wit-licht scanners doen hun intrede op het spreekuur…

Om uiteenlopende redenen kunnen mensen in hun leven te maken krijgen met orthopedisch maatschoeisel. De revalidatiearts is een belangrijke verwijzer en in Nederland de specialist bij uitstek die, vaak in samenspraak met de orthopedisch schoentechnicus, de indicatiestelling en het functionele voorschrift voor het schoentechnisch hulpmiddel verzorgt.

De Nederlandse schoentechnische branche is goed ontwikkeld en loopt voorop in de wereld qua kennis, kunde en ervaring. Toch zien we pas heel recent dat computers en digitale technologie in ons land een serieuze aanwezigheid krijgen in het proces van vervaardigen van orthopedische schoenen. Penders Voetzorg loopt hierin op dit moment voorop.

Handwerk

Traditioneel worden orthopedische schoenen nog ‘met de hand’ aangemeten. De voetmaten worden door middel van een meetlint opgenomen, er wordt met behulp van een inktkussen een ‘blauwdruk’ gemaakt van het voetzoolprofiel en tenslotte worden de voeten met gipszwachtels ‘afgegipst’ om zodoende een afdruk van de voetvorm te verkrijgen. Na het aanmeten volgt het vervaardigen van de leest, wat wederom handwerk is. Het produceren van de schoenen is uiteindelijk ook puur handwerk waar nauwelijks machinale bewerkingen aan te pas komen. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid altijd zo blijven.

Scannen met wit-licht

Het aanmeten van orthopedische schoenen kan tegenwoordig ook digitaal. Met behulp van een handscanner wordt in nog geen minuut tijd de voetvorm digitaal vastgelegd. Wit licht wordt in een patroon op de voet geprojecteerd en door middel van een camera vastgelegd. Deze digitale informatie wordt omgezet in een driedimensionale vorm en kan daarna worden gebruikt om met behulp van Computer Aided Design-software een ontwerp te maken van een leest. Deze leest wordt vervolgens op een freesmachine uitgedraaid, waarna hooguit nog een kleine nabewerking dient plaats te vinden.

Het grote voordeel van deze scantechnologie is dat je snel en schoon een paar schoenen kunt aanmeten. Bovendien kun je de scan van de voet eerst vergelijken met een digitale leestenbibliotheek om te kijken of er volstaan kan worden met een semi-orthopedische leest. In dat geval kun je de betreffende semi-orthopedische schoen gewoon uit voorraad bestellen en hoef je geen maatschoenen te maken.

Digitale vastlegging van driedimensionale vormen biedt naar de toekomst nog nieuwe mogelijkheden om het proces van vervaardigen verder te moderniseren. We kunnen hierbij bijvoorbeeld denken aan de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen, waardoor wellicht over niet al te lange tijd proefschoenen, voetbedden en individuele enkel/voet-orthesen gewoon geprint kunnen worden in plaats van volledig met de hand geconstrueerd. Producten worden hierdoor makkelijker en preciezer reconstrueerbaar.

Drukmetingen in de schoen

Een andere belangrijke ontwikkeling is digitale drukmeting door middel van druksensoren. Hierbij wordt in de schoen met behulp van dunne zooltjes, die voorzien zijn van gevoelige sensoren, de druk onder de voet gemeten. De drukverdeling wordt zichtbaar gemaakt in speciale software met een kleurenpatroon op het scherm. Met behulp van een dergelijk systeem kan de schoentechnicus beoordelen of er bepaalde regio’s onder de voet zijn die te veel belast zijn. Dit is voornamelijk van belang bij mensen met diabetes, bij wie een risico op beschadiging van de huid bestaat ten gevolge van een overmatige piekdruk. Wanneer sprake is van een verminderde sensibiliteit in combinatie met een verstoorde doorbloeding, dan kunnen deze beschadigingen leiden tot wondjes die mogelijk slecht genezen en uiteindelijk tot complicaties kunnen leiden.

De schoentechnicus kan aan de hand van de resultaten van de drukmeting zijn schoenontwerp bijstellen. Doel daarbij is om de drukverdeling in de schoen te optimaliseren en dus de kans op huiddefecten te minimaliseren. Het gebruik van drukmeetapparatuur is een mooi voorbeeld van ‘meten is weten’. Voorheen was de schoentechnicus alleen aangewezen op zijn ervaring en moest hij het gedrag van de voeten in de schoenen aflezen aan visuele inspecties van de huid en het voetbed. Kortom, een letterlijke en figuurlijke stap vooruit in het mooie ambacht van het schoenen maken.

Penders Voetzorg beschikt in haar vestiging in Delft over een digitaal in-sole drukmeetsysteem, dat elke week wordt ingezet op het spreekuur met diabetes patiënten. In Heythuysen beschikken we over geavanceerde drukplaten die in de vloer geïntegreerd zijn. In Den Haag en Heythuysen is de scanapparatuur gestationeerd, waarmee op digitale wijze orthopedische schoenen worden aangemeten. Ga naar vestingen >>

ReageerReacties

Er zijn nog geen reacties

Deel |