Over Bas van de Goor

Penders Voetzorg is sinds 2011 partner van de Bas van de Goor Foundation. Deze stichting is opgericht met als missie: een hogere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes door sport en bewegen. Eén van de grondleggers van de stichting is Bas van de Goor. Als volleyballer op het hoogste niveau behaalde hij met zijn team goud tijdens de Olympische spelen van 1996. In 2003 bleek dat Bas diabetes type 1 heeft. Om mensen met diabetes te informeren en inspireren tot een sportief leven met diabetes werd de Bas van de Goor Foundation opgericht.

4 augustus 1996: de olympische volleybalfinale in Atlanta (VS). Nederland-Italië. Na ruim tweeënhalf uur is het 14-15 in de beslissende vijfde set. Matchpoint tegen. Wereldwijd tientallen miljoenen tv-kijkers zien Bas van de Goor - dan 25 jaar - de lucht in gaan voor een smash en houden de adem in. Het Italiaanse blok is kansloos. Twee opslagen van Van de Goor later is historie geschreven: Nederland wint olympisch goud. Het wordt verkozen tot Sportmoment van de Eeuw. De Brabander wordt uitgeroepen tot beste aanvaller van het toernooi.

11 november 2003: Bas van de Goor, na acht jaar als prof in Italië neergestreken bij het Nederlandse Dynamo, krijgt de diagnose van diabetes type 1. Matchpoint tegen. Maar hij speelt nog twee seizoenen door op het hoogste niveau. Ruim een jaar na zijn afscheid richt hij in 2006 de Bas van de Goor Foundation op, datzelfde jaar loopt hij een marathon en in 2008 beklimt hij de Kilimanjaro. Mét diabetes.

,,De bovengenoemde momenten zijn voor mij levensveranderend geweest. Die dag van de diagnose, in de herfst van 2003, het was als een schok voor mij. Tijdens mijn loopbaan als volleyballer heb ik veel blessures en ernstige kwalen (onder meer hersentrombose) gekend, waarvan ik telkens herstelde of genas. Maar dit, diabetes, was ongeneeslijk. Dezelfde avond besteedde het Sportjournaal er aandacht aan, aangevuld met beelden van de Engelse roeier Sir Steve Redgrave. Na zijn vierde olympische gouden medaille wilde Redgrave niet meer in de buurt van een roeiboot worden gesignaleerd, maar na zijn diagnose diabetes stapte hij toch weer in de boot richting de Spelen van 2000 en won in Sydney zijn vijfde gouden plak. Dat was voor mij een eyeopener, die beelden maakten mij duidelijk dat je met diabetes écht nog wel aan topsport kunt doen.

Sir Steve is mijn inspirator. Zijn woorden, 'ik besloot dat ik niet met diabetes moet leven, maar diabetes gaat maar met mij leven', inspireerden mij. Dat zouden wij met de Foundation voor de mensen met (en zonder) diabetes in Nederland willen doen. Wij willen levens veranderen. Door mijn verhaal te vertellen, door onze ambassadeurs hún ervaringen te laten delen.

Normaal gesproken doorloopt een mens bij wie diabetes wordt gediagnosticeerd vier fases. De eerste is de klap na de vaststelling, daarna komt het gevoel dat je alles wilt weten en de vraag hoe de ziekte in te passen in je leven. De derde fase is dat je het eigenlijk weg wilt stoppen, recalcitrant gedrag richting diabetes. De vierde is dat het routine wordt. Ik prijs me gelukkig dat fase één ook maar één dag duurde en fase drie, waarvan ik dacht dat-ie nog zou komen, ik die niet heb gekend. Genoeg mensen blijven worstelen in fase één en drie; die mensen hoop ik er doorheen te helpen.

Ik heb het geluk dat ik vanuit mijn karakter al easy going was, een positieve instelling had. Dat hielp me in mijn acceptatieproces en het straalt af op de Foundation en hoe wij de dingen willen aanpakken. Het is geen houding, maar iets natuurlijks. Dit is zoals ik ben, zoals wij zijn. Ook Jeroen en Lydia, als collega's met diabetes, hebben dat. We weten wat het inhoudt. Ik loop niet de hele dag op mijn meter te kijken, ben heus niet de hele dag met diabetes bezig. Maar ik vertel er wel steeds over.

Mijn karakter is handig, want als je een controlefreak bent, is dat lastig; diabetes is immers niet altijd te controleren. Zorgen dat jouw bloedsuikerwaardes goed zijn, da's van belang. Maar nog belangrijker is hoe je door je eigen bril (ogen) tegen diabetes aan kijkt. Alsmede het positieve effect van sport en bewegen onderkennen. Met die boodschap willen we als Foundation kort tussen de ogen van de man, vrouw of het kind met diabetes binnenkomen, voor een stuk bewustwording zorgen en dan zijn we weer weg. En hopen we ondertussen ons doel te hebben bereikt.

Mijn vakgebied was volleybal. Van het veld komend, ben ik een half jaar manager geweest. Maar ik was al snel toe aan nieuwe uitdaging. Een intellectuele; volleybal alleen was een beetje leeg. Dit ligt op het snijvlak van mijn leven, deze twee belangrijke punten: sport en diabetes. Ik had nooit gedacht vijf jaren vol te kunnen maken met de Foundation. Je kunt het immers niet alleen. En lukt het om er financiering voor te vinden? Is er draagvlak vanuit het medische werkveld?

Het idee werd gelukkig goed ontvangen. Inmiddels staat er een organisatie, die stapje voor stapje groeit, klein en wendbaar is, met een groot bereik. Ik merk dat ik levens verander, met zo'n fantastisch team van collega's. Haal veel energie uit het werk, die collega's en de mensen in het werkveld van de gezondheidszorg, autoriteiten op het gebied van diabetes.

Direct na m'n carrière zei ik: 'mooier dan dit wordt het niet meer'. Van die woorden kom ik langzaam terug. Dit doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen en dat geeft heel veel energie. Qua geluksmoment is het goud van Atlanta niet te overtreffen, qua euforie is dat de absolute piek. Maar als state of mind in het dagelijks leven, het jezelf prettig voelen, zowel thuis als op het werk en in de sport, dan zit ik nu misschien nog lekkerder in m'n vel dan tijdens m'n volleybalcarrière. We hebben nu veel meer piekjes. Iets vaker een kleine en soms een hele grote piek, letterlijk en figuurlijk. Want na het olympische goud komt voor mij de Kilimanjaro-expeditie. Een 'top'prestatie, geleverd samen met zeven landgenoten met diabetes. Als mens ben ik enorm gegroeid in de vijf jaar 'Foundation’ en mijn familie is door alle uitdagingen en ontmoetingen uitgebreid.  

Je kunt dus een mooi leven leiden, ook mét diabetes. Onze drive is gegroeid, omdat we de kracht van de activiteiten voelen, zien en horen. We zien wat er gebeurt wanneer ouders na een zomer- of winterkamp hun kinderen komen ophalen. Dan heb je echt het idee dat je verschil maakt, dat je werk er toe doet. Dat is het belangrijkste wat je kunt voelen. Om dat te mogen doen, dat is goud waard.

Bas van de Goor

Deel |
Oops, an error occurred! Code: 20191020160250dd8f0173