Beweeg je vrij

D66 wil ruimere openingstijden huisarts

12 December 2013, 11:09, Heythuysen

D66 vindt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in het nieuwe bekostigingssysteem voor huisartsen een beloning moet opnemen voor huisartsen die flexibele openingstijden hanteren.

Dat moet er voor zorgen dat alle huisartsen in de toekomst minimaal twee avonden door de week én een dagdeel in het weekeinde open zullen zijn, zo laat Kamerlid Pia Dijkstra woensdag weten aan NU.nl.

"De aansluiting op werk- en schooltijden is nu onvoldoende." Volgens Dijkstra wil één op de drie Nederlanders dat de huisarts vaker open is.

Daarbij haalt de D66-politica een onderzoek in een publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau aan, waaruit blijkt dat 34 procent van de Nederlanders zou willen dat dat ze vaker na 18.00 uur bij de huisarts terechtkunnen. Daarnaast heeft 12 procent een voorkeur voor openstelling in het weekeinde.

Maandag

Dijkstra stelt te begrijpen dat huisartsen voor de extra openstelling wel gecompenseerd willen worden, vandaar ook de extra vergoeding. "Of ga een keer een dagdeel doordeweeks dicht", aldus Dijkstra.

Het nieuwe bekostigingssysteem voor huisartsen moet vanaf januari 2015 gaan gelden en wordt opgesteld door het ministerie in samenspraak met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en verzekeraars. Donderdag wordt hier in de Tweede Kamer over gedebatteerd.

Hoge kosten

De LHV stelde eerder dat de hoge personeelskosten een ontwikkeling van flexibelere openingstijden bij huisartsen nog in de weg staan.

In het akkoord dat Schippers afgelopen juni met de LHV sloot, is wel afgesproken dat de invoering van flexibelere openingstijden meer gestimuleerd moet worden.

Bron: Nu.nl

Deel |