Beweeg je vrij

Diabetische voetzorg en de basisverzekering

27 August 2015, 11:16

Op het gebied van de diabetische voetzorg zijn het afgelopen jaar een aantal dingen veranderd. Wij vinden het belangrijk om u hier op de juiste wijze over te informeren. Lees verder voor een paar handige feitjes en weetjes rondom deze materie.

Feitjes over de vergoedingen m.b.t. diabetische voetzorg uit de basisverzekering

  • De vergoeding m.b.t. de diabetische voetzorg uit de basisverzekering valt niet onder het eigen risico; voetzorg is geneeskundige zorg zoals huisartsen die plegen te bieden en valt daarmee buiten het verplicht eigen risico. Zorgverzekeraars mogen dus niet uw eigen risico inhouden voor voetzorg.
  • Indien uw pedicure geen contract aangeboden heeft gekregen of deze niet wil aangaan, kunt u als cliënt ervoor kiezen voor het afsluiten van een restitutiepolis. Hierdoor behoudt u het recht op vrije keuze van zorgverlener en krijgt u de voetzorg (gedeeltelijk) vergoed. Dit geldt ook voor cliënten die niet willen deelnemen aan bv. de ketenzorg. Let op: De premie van de restitutiepolis ligt echter vaak wel hoger.
  • Wat niet onder de vergoeding uit het basispakket hoort, is het weghalen van eelt of het knippen van nagels vanwege cosmetische redenen, dus als de patiënt geen risico’s op wonden loopt. Cosmetische zorg wordt dus niet vergoed. Hiervoor mag de pedicure een extra bedrag rekenen dat u zelf moet betalen, dit moet altijd in overleg gaan. Mocht u geen gebruik willen maken van deze cosmetische zorg, dan moet u van de pedicure de keuze krijgen om deze niet te ontvangen
  • Bijvragen voor medisch noodzakelijke zorg is in strijd met artikel 35 Wet marktordening gezondheidszorg en mag dus niet. Uw pedicure moet u duidelijk kunnen uitleggen waarvoor het bedrag is dat u bij moet betalen (welke cosmetische zorg ze uitvoert)

Meer informatie over veranderingen binnen de diabetische voetzorg >>

Deel |