Beweeg je vrij

Geen tekorten bij SGL

16 April 2013, 10:10, Heythuysen

De Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) heeft geen geldproblemen. ,,Ik heb nog nooit zo'n vette boedel meegemaakt bij een faillissement'', zei curator Ronald van Dooren maandag tijdens de behandeling van het hoger beroep van SGL tegen het faillissement.

De rechtbank in Limburg verklaarde SGL op 4 april failliet. Van Dooren en SGL becijferden maandag dat er eind deze maand nog 1,2 miljoen euro op de lopende rekening staat én dat er nog kredietruimte is.

In een toelichting na afloop van de zaak voor het gerechtshof zei de curator dat de uitspraak van de rechtbank Maastricht in zijn ogen onjuist en maatschappelijk onverantwoord was, omdat 1400 gehandicapten erdoor op straat dreigen komen te staan. Hij verwacht dat het gerechtshof in Den Bosch het faillissement vernietigt.

Ook het gerechtshof, dat gezien het 'buitengewoon grote  maatschappelijke belang' deze zaak snel op de agenda heeft gezet, constateerde maandag al dat er geld is bij SGL en geen onwil om te betalen.

De aanvragers van het faillissement zijn Speciaal Vervoer Limburg (SVL) dat voor SGL het gehandicaptenvervoer regelt en Tara-manda dat onder meer een manege en een zorgboerderij voor gehandicapten exploiteert. Zij zeggen dat ze samen nog 1,4 miljoen euro tegoed hebben en dat de onbetaalde rekeningen oplopen. Als er niet wordt betaald, zeggen zij zelf in de problemen te komen.

SGL denkt dat een geëscaleerde ruzie reden voor het beslag en de faillissementsaanvraag is geweest.

Bij SVL en Tara-manda hebben oud-topmannen, die bij SGL het veld hebben moeten ruimen, nog invloed. SGL wil daarom alle banden met SVL en Tara-manda verbreken, 'maar niet tegen elke prijs'.

SGL heeft in het verleden geïnvesteerd in SVL en Tara-manda en wil voorkomen dat alles zomaar 'in particuliere handen valt': die van de oud-topmannen.

Het gerechtshof in Den Bosch doet op 23 april uitspraak.

Bron: Limburger

Deel |