Beweeg je vrij

[IDC2014] Even voorstellen: Annet

30 January 2014, 10:37, Heythuysen

Medio juni vindt de Diabetes Iceland Challenge plaats. Deze challenge wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation. Tijdens deze challengte trekt een team van 12 mensen met diabetes, onder begeleiding van een medisch team, door IJsland heen. Deze Challenge staat volledig in het teken van zelfmanagement. Annet de Leeuw-den Boer zal daar, mede namens Penders Voetzorg, deelnemen aan de challenge. Lees hier haar verhaal.

2010 is een jaar geworden waar veel in is veranderd. Er werd bij mij, of beter gezegd , ik ontdekte bij mezelf dat ik diabetes had; op mijn werk. Ik werk als verpleegkundige op een medische dienst in een  gevangenis en moest bij iemand een bloedsuikertje meten. Ik had het apparaatje al een tijdje niet gebruikt en wilde het even testen; dus even mezelf als proefkonijn gebruikt…..18,5.” Dit apparaatje klopt niet” was mijn eerste gedachte. Het volgende metertje gaf echter een waarde aan van 17,9…. Toen kreeg ik het  behoorlijk benauwd. De metertjes zouden best wel eens goed kunnen zijn en ik niet.

Daar zit je dan op je werk…. Ik heb er wel even met collega’s over gesproken om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. Ik heb een afspraak gemaakt met de huisarts voor na het weekend en ben weer verder gegaan met de werkzaamheden, eigenlijk alsof er niets aan de hand was.

Een en ander zet je wel aan het denken en vooral terugdenken; hoe lang loop ik hier al mee rond; waarom heb ik niet eerder signalen opgepikt?  Ik was al heel lang moe en bijzonder futloos; stak niet lekker in mijn vel; was veel te zwaar; had regelmatig huidontstekingen. Maar er was voor mij geen reden om naar de huisarts te gaan. Verpleegkundig hè… Dan zou je toch beter moeten weten. 1 + 1= toch zeker 2. Maar niet bij mij, voor mij was het een hele moeilijk rekensom.

Vanaf dat moment ben ik de molen ingegaan; een patiënt met een chronische aandoening. Niet alleen mijn bloedsuiker was veel te hoog. Ook mijn bloeddruk en cholesterol deden mee. Een heel scala aan pillen was het resultaat. Ik heb me dan ook lang echt een oud wijf gevoeld. Terwijl ik ooit een heel sportief type was.

Theoretisch wist ik precies wat wel en wat niet moet en mag; afvallen, bewegen, op je eten letten, regelmaat, enz. Vooral het afvallen en bewegen stonden hoog op mijn theoretische agenda, maar de praktijk lag daar mijlenver van af. Ik had niet de puf, de energie, de drive om dat op te pakken. Samen met een vriendin ben ik naar de sportschool gegaan en dat doen we nog steeds, al ging dat niet van harte. Lang heb ik berust in het feit dat ik veel te zwaar was. Ik was immers al vaker afgevallen en weer….. jaja, het jojo effect.

Begin 2013 kocht mijn vriendin het Sonja boek om wat af te vallen. Toen ging bij mij eindelijk de knop om en heb ik datzelfde boek gekocht. Inmiddels ben ik 17 kilo kwijt, waar ik al heel trots op ben.

Begin 2013 kwam voor mij het zelfmanagement om de hoek kijken. Ik heb toen eindelijk zelf de touwtjes in handen genomen en ben echt gaan werken aan mijn diabetes. Ik wil namelijk nog lang kunnen genieten van mijn man,  kinderen en kleinkinderen en een gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

In september 2013 kwam ik in de wachtkamer van Penders Voetzorg het boek “Sportief met Diabetes” van de BvdGF tegen en werd super geïnspireerd door de verhalen die daar in staan. Bij mijn tweede afspraak hing de poster van de Iceland Diabetes Challenge 2014 in de wachtkamer. Toen was mijn eerste gedachte: “Yes, die is voor mij”. Dit is mijn beloning voor mijn gedragsverandering en mijn grote uitdaging voor 2014. Diezelfde dag heb ik mij ingeschreven en nu behoor ik tot een van de 12 gelukkigen van deze geweldige challenge.

 

Ik kijk er enorm naar uit om met dit hele team mooie en enthousiaste mensen deze uitdaging aan te gaan en mijn steentje bij te dragen aan het goede werk van de BvdGF.

Annet de Leeuw-den Boer

Meer lezen

Lees meer over de Challenge >>

Volg de belevenissen van 12 Iceland Diabetes Challengers op www.idc2014.nl.

Deel |