Beweeg je vrij

'Ook winst Menzis is vervijfvoudigd'

06 May 2013, 17:08, Heythuysen

Zorgverzekeraar Menzis heeft vorig jaar een winst van 215 miljoen euro geboekt. In 2011 bedroeg de winst nog 43,8 miljoen euro. Dat meldt NRC Handelsblad maandag. Menzis is na CZ al de tweede zorgverzekeraar die de winst vorig jaar ongeveer zag vervijfvoudigen.

Eerder berekende toezichthouder De Nederlandsche Bank al dat zorgverzekeraars vorig jaar gezamenlijk 1,4 miljard euro winst maakten. Een jaar eerder ging het nog om een winst van zeshonderd miljoen euro.

Premieverlaging

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) riep eerder op om de winst te gebruiken om de premies van de zorgverzekering omlaag te brengen.

CZ sloot zich bij die uitspraak aan en zei de winst te gebruiken 'om de premie beheersbaar te houden'. Menzis roept in NRC juist op om de winst te gebruiken om overbodige ziekenhuizen te sluiten.

Investeringsfonds

Menzis pleit maandag voor een gezamenlijk investeringsfonds voor de zorg. Uit dat fonds zouden dan noodzakelijke hervormingen betaald kunnen worden.

"Het is voor Menzis op dit moment moeilijk om geld, dat aangehouden moet worden als wettelijke reserve, direct te investeren", laat de verzekeraar weten. Zorgverzekeraars zijn namelijk verplicht om financiële buffers aan te houden.

Daadwerkelijk investeren

"Door het creëren van een onafhankelijk investeringsfonds ontstaat de mogelijkheid om geld, dat opgebracht is voor zorg, ook daadwerkelijk te investeren in zorg."

Volgens Menzis komen veranderingen ook moeizaam van de grond, doordat banken terughoudend zijn met het financieren van nieuwe plannen. Verder zouden zorginstellingen en ziekenhuizen door hun eigen strikte begrotingen minder aandacht hebben voor hervormingen.

Onafhankelijk beheerd

Ruben Wenselaar, de financiële topman van Menzis, benadrukt dat het investeringsfonds wel onafhankelijk beheerd moet worden, om belangenverstrengeling te voorkomen.

Ook hoopt Menzis dat andere soorten verzekeraars, banken en pensienfondsen aan zo’n fonds mee willen doen. De zorgverzekeraar zelf is bereid om er direct 100 tot 150 miljoen in te steken.

Door: Novum/NU.nl

Deel |