Beweeg je vrij

'Ouderen mijden zorg om kosten'

20 August 2015, 08:32, Heythuysen

Ouderen zien af van zorg die ze nodig hebben vanwege de kosten. Ze proberen hun eigen risico voor de zorgverzekering zo min mogelijk aan te spreken. Zo compenseren ze het koopkracht verlies dat ze de afgelopen jaren hebben geleden. Dat stellen ouderenbond ANBO, de ouderenombudsman, apothekers, huisartsen, specialisten en tandartsen vast.

Ouderen zouden hun zorgkosten proberen te drukken door onder meer zonder overleg met een arts hun medicijngebruik te beperken of te stoppen, een noodzakelijke controle bij een specialist over te slaan en niet meer naar de tandarts te gaan, zo meldt de Telegraaf.

Daarnaast zullen ze niet snel bij gemeenten aankloppen voor steun. De gemeenten zijn weliswaar sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor veel zorg, maar meestal vragen zij daarvoor een eigen bijdrage voor hulp in de huishouding of thuiszorg.

Koopkracht

Met een dinsdag gelanceerde website hoopt de Unie KBO dat ouderen zoveel mogelijk hun financiële problemen naar Mark Rutte gaan sturen. De seniorenorganisatie vindt het hoognodig dat de premier gaat luisteren naar ouderen, die er veelal flink op achteruit zijn gegaan de afgelopen jaren. "De rek is eruit bij velen", stelt de Unie. "Hoogste tijd voor een volledig koopkrachtherstel.''

Ouderen worden voor het zevende jaar op rij onevenredig zwaar getroffen door de kabinetsplannen voor 2016, aldus de organisatie. De koopkracht van veel huishoudens stijgt, maar die van de meeste ouderen daalt juist. "Door een stapeling van maatregelen van het kabinet de afgelopen jaren zijn sommige ouderen er wel 15 procent op achteruit gegaan sinds 2008. De Unie KBO trekt jaar na jaar aan de bel, maar de koopkrachtdaling houdt aan."

De organisatie hoopt dat veel mensen hun verhalen en ervaringen willen opschrijven, via www.degroetenaanrutte.nl. Ze zal over een tijdje de verhalen bundelen en bij de en bij de premier bezorgen. (ANP).

Bron: Skipr

en bij de premier bezorgen. (ANP)

Deel |