Beweeg je vrij

Premie CZ gaat met 2 procent omlaag

08 November 2012, 08:46, Amsterdam

AMSTERDAM - Zorgverzekeraar CZ verlaagt de premie van de basisverzekering volgend jaar met 2 procent. Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend. De maandpremie van de basisverzekering wordt 105,60 euro, een verlaging van 2,20 euro ten opzichte van dit jaar.

De verlaging is opmerkelijk, omdat minister Schippers in september juist de verwachting van een premiestijging van 2 procent bij zorgverzekeraars uitsprak.

'Scherp zorg'

De premies van de aanvullende verzekeringen van CZ blijven hetzelfde als in 2012. De premiedaling van de basisverzekering komt doordat de verzekeraar naar eigen zeggen scherp zorg heeft kunnen kopen.

Ook de verhoging van het verplichte eigen risico draagt bij aan de verlaging van de premie, aldus CZ.

De verzekeraar geeft bij de bekendmaking van de premies wel aan zich 'grote zorgen' te maken over de bekostiging van de ouderenzorg. "Deze zorg verandert door de overheveling naar de gemeentelijke WMO van een verzekerd recht in een voorziening, waarbij elke gemeente zelf kan besluiten geen zorg te leveren als het geld op is. Dit staat een goed en integraal zorgaanbod voor ouderen in de weg", aldus CZ.

Basisverzekering

CZ is de laatste grote verzekeraar die de premies voor volgend jaar inmiddels bekend heeft gemaakt.

Vorige week lieten Zilveren Kruis en Agis, beiden onderdeel van Achmea, weten de premie voor de basisverzekering volgend jaar gelijk te houden. Eerder werd bekend dat zorgverzekeraar Azivo de premie verhoogt, terwijl Menzis deze verlaagt.

Eigen risico

Uit een analyse van de premies die al bekend zijn gemaakt blijkt volgens Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl dat een gezin in 2013 123 euro per jaar meer aan zorg zal gaan betalen.

Dit komt volgens Hordijk doordat de premie van de aanvullende zorgverzekering, in tegenstelling tot de basisverzekering wel licht stijgt.

Gezinnen zijn echter voornamelijk duurder uit door de verhoging van het eigen risico van 220 euro naar 350 euro, aldus Hordijk. Een gezin met een hoog zorggebruik zal door deze verhoging daardoor volgend jaar 261 euro per jaar extra betalen, aldus Hordijk.

 

Bron: Nu.nl

Deel |