Beweeg je vrij

Shockwave behandeling bewezen effectief

06 June 2014, 08:44, Heythuysen

Achillespeesontsteking of hielspoor; vervelende aandoeningen waarmee veel mensen worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld door overmoedig sporten of een doorgezakte voet. Traditioneel neemt behandeling minstens een half jaar in beslag. Een relatief nieuwe behandelmethode halveert deze tijd.

Penders Voetzorg en Fysio&Sport.Nu pionieren met de behandelmethode. Zij sloegen de handen ineen om cliënten sneller en effectief te behandelen. Met succes, blijkt. Fysiotherapeut Sil van der Bijl: “Normaliter bestaat behandeling uit rust, pijnstillers, ontstekingsremmers en een steunzool. Als dit niet helpt, volgt veelal een consult bij een orthopeed in het ziekenhuis. In onze behandelmethode staat shockwave therapie centraal, gecombineerd met aangepast schoeisel of steunzolen en oefentherapie. We zien dat meer dan negentig procent van de cliënten binnen twaalf weken klachtenvrij is. Dat niet alleen; de aandoening is een jaar na dato nog niet teruggekeerd. Iets wat bij traditionele behandeling regelmatig voorkomt.”

Pijnafname door shockwave therapie

Kortgezegd komt het traject hierop neer: een podotherapeut van Penders Voetzorg onderzoekt de aandoening. Daarna wordt met een echo vastgesteld of en in welke mate er sprake is van een achillespeesontsteking of hielspoor. Daarna volgt shockwave therapie. Hierbij past de fysiotherapeut hoogfrequente trillingen toe, waardoor pijnzenuwen verdoven en het peesweefsel herstelt. Drie tot vijf behandelingen zijn meestal voldoende. Daarna volgt een loopanalyse met aansluitend een aantal weken loopoefeningen. Tijdens deze periode worden ook eventuele steunzolen aangemeten. Na twaalf weken volgt een eindcontrole. Van der Bijl: “We nemen door deze behandeling zowel de pijnklachten als de oorzaak van het probleem weg. Veel cliënten ervaren al na de eerste behandeling enorme pijnverlichting. De methode is echt een groot succes te noemen.”

Gezamenlijk spreekuur

Tijdens het behandeltraject staat de cliënt centraal. Alles wordt in het werk gesteld om deze zo efficiënt mogelijk te helpen. Daarom zijn er inmiddels al drie spreekuurlocaties hiervoor ingericht. Allereerst een spreekuurlocatie bij Penders Voetzorg in Gouda. Als tweede een spreekuurlocatie bij Corpus Activum in Zoetermeer. Als laatste is ook de vestiging van Fysio&Sport.Nu te Leiden hieraan toegevoegd. Sinds 22 mei kunnen de eerste patiënten ook hier terecht voor Shockwave therapie. Vestigingsleider Ronald Karremans: “Cliënten hoeven hierdoor niet steeds een aparte afspraak te maken. Dat is prettig. Ook kunnen we de behandeling beter op elkaar afstemmen. We bekijken bijvoorbeeld gezamenlijk de echo. De fysiotherapeut weet dan hoe de aandoening er precies uitziet en waar deze zicht bevindt. En bij Penders kunnen we een optimaal passende en functionerende steunzool maken die klachten helpt verminderen.”

De bedrijven behandelden sinds de start van hun samenwerking in mei 2013 al veel cliënten. Van der Bijl: “Laatst nog een meneer uit Reeuwijk. Hij was na lange tijd weer gaan hardlopen. Iets te fanatiek kennelijk, want hij liep helaas een achillespeesontsteking op.  Onze behandelmethode hielp hem spoedig van zijn klachten af.” Karremans voegt hieraan toe: “Deze cliënt deed een loopanalyse in ons looplab. Hierdoor konden we niet alleen zijn looptechniek verbeteren, maar ook de inlays voor zijn sportschoenen optimaal aanpassen. Hij is nu weer begonnen met hardlopen, gelukkig klachtenvrij!”

Bent u geïnteresseerd in de behandelmethode of wilt u graag meer informatie?

Neem contact op met Fysio&Sport.Nu (071) 737 04 69 of met Penders Voetzorg (0182) 513 078

Lees meer over Shockwave behandelingen >>

Deel |