Beweeg je vrij

Start Iceland Diabetes Challenge 2014

04 July 2014, 12:28, IJsland

Van 4 t/m 13 juli gaan twaalf deelnemers tussen de 24 en 66 jaar met diabetes type 1 en type 2, zonder hulp van buitenaf, op intensieve trektocht door IJsland. Zij zijn op elkaar aangewezen met hetzelfde doel: onder alle omstandigheden de regie over hun gezondheid in eigen hand houden. Ter begeleiding neemt ook een medisch team deel aan de tocht onder leiding van Prof. Dr. Henk Bilo.
Samen grijpen de deelnemers de kans aan om door middel van deze uitdaging het belang van een gedragsverandering in te zien, uit te voeren en het vervolgens als ambassadeurs te delen met anderen, om op die manier verandering teweeg te brengen in de Nederlandse maatschappij.

Mark Huizinga, winnaar van het laatste seizoen van het TV-programma ‘Expeditie Poolcirkel’ wenste de deelnemers alle succes en drukte hen op het hart te genieten van het gevoel van vrijheid dat IJsland geeft.

Zelfmanagement

Op dit moment zijn er in Nederland ruim een miljoen mensen met diabetes. Er wordt voorspeld dat dit er in 2025 zo’n 1,3 miljoen zullen zijn. Met een chronische aandoening als diabetes is er gemiddeld twee uur per jaar zorg vanuit het ziekenhuis of bij de huisarts. Voor het intensieve diabetes-zelfmanagement (het controleren van bloedglucose, insuline spuiten, medicatie slikken, gezond eten, bewegen e.d.) tijdens de overige 8758 uur ben je zelf verantwoordelijk. In combinatie met het vaak drukke dagelijkse leven wil de Bas van de Goor Foundation, aan de hand van persoonlijke verhalen, laten zien hoe je een goede balans vindt tussen een leuk leven én aandacht voor je gezondheid.

Uitzwaaimoment_Iceland Diabetes Challenge_Bas van de Goor Foundation

Middels een videoboodschap sprak Minister Edith Schippers de groep vorige week toe over diabetes zelfmanagement: “Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid, balans in je leven vinden is ontzettend belangrijk. Jullie laten met dit initiatief zien dat je met diabetes niet alleen een normaal leven kunt leiden, maar dat je ook grote doelen kunt nastreven.  Deze groep is een geweldig voorbeeld, ook voor mensen zonder diabetes.”

Uitzwaaimoment_Iceland Diabetes Challenge_Bas van de Goor Foundation

Carl Verheijen

Tegelijkertijd met Bas van de Goor start oud-schaatser Carl Verheijen op 4 juli met enkele tientallen deelnemers van Gezondheidscentrum de Nije Veste in Nijkerk een Diabetes Challenge in Nederland. Als algemeen directeur van het Gezondheidscentrum is Verheijen zeer betrokken bij de Bas van de Goor Foundation: “Bij de Nije Veste hebben we, net als in de rest van Nederland, elke dag te maken met een toenemend aantal mensen met diabetes. De Bas van de Goor Foundation heeft de afgelopen jaren aangetoond een grote impact te kunnen hebben op de kwaliteit van het leven van deze mensen, door sport en beweging een vast deel uit te laten maken van de wekelijkse routines. In de zorg zullen we daar in de toekomst gigantisch veel baat bij hebben.”
 
Het team van de Nije Veste legt tijdens de Nijkerk Diabetes Challenge dezelfde afstanden op dezelfde dagen af, terwijl men intensief contact onderhoudt met de groep in IJsland.
 
Bas van de Goor: “We hopen dat in de toekomst meer gezondheidscentra in Nederland het voorbeeld van de Nije Veste volgen door samen diabetes challenges te organiseren, zodat op die manier de vertaalslag wordt gemaakt naar de vele Nederlanders met diabetes. We willen dat de IJsland-deelnemers als voorbeeld fungeren en laten zien hoeveel verschil een actiever leven teweeg kan brengen.”

Nieuwe BvdGF App

Vandaag wordt ook de Bas van de Goor Foundation App gelanceerd. De App stelt mensen met diabetes in staat om ambassadeur voor een sportief leven met diabetes te worden door persoonlijke ervaringen te delen in een kort tekstbericht met foto.

Ga voor meer informatie over de Iceland Diabetes Challenge naar:

Deel |