Beweeg je vrij

'Vasten verlaagt cholestrol bij Diabetes'

17 June 2014, 08:41, Heythuysen

Amerikaanse medici presenteren het vasten-onderzoek zaterdag op de jaarlijkse American Diabetes Association Scientific Sessions. De onderzoekers bestudeerden prediabetici, dat zijn mensen met een verhoogd cholesterolgehalte, maar niet hoog genoeg om echt diabetisch te zijn.

Alle proefpersonen waren tussen de 30 en 69 jaar, en hadden drie risicofactoren voor diabetes. Daartoe behoren bijvoorbeeld een grote middelomtrek, een hoge bloeddruk en een hoog gehalte aan suikers in het bloed.

Gewichtsverlies

Hoewel de studie ook gewichtsverlies rapporteerde, waren het de cholesterolniveaus waar het in dit onderzoek om draaide. Tijdens de dagen met vasten, waarop de proefpersonen alleen water tot zich namen, nam het cholesterol tijdelijk toe.

Maar over de loop van zes weken werd het gehalte zo’n 12 procent lager. De Amerikanen denken dat het komt omdat het cholesterol als energiebron gebruikt wordt.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe vaak het vasten idealiter moet gebeuren; de onderzoekers denken dat dit niet voor iedereen hetzelfde is.

Voetzorg bij Diabetes

Alles over voetzorg bij Diabetes lees je in ons Diabetes Zorgthema.

Bron: Nu.nl

Deel |