Beweeg je vrij

'Zorgpremies gaan omlaag'

23 September 2013, 16:53, Heythuysen

Dalende zorgkosten, onder meer door concurrentie tussen zorgverzekeraars en goedkopere medicijnen, zorgen het komende jaar voor lagere zorgpremies. Die verwachting spreekt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, maandag uit tegenover NU.nl.

Het is opvallend dat de zorgpremies van gemiddeld 105 euro per maand, na jaren van stijgingen omlaag kunnen. De trend staat haaks op allerlei berichten dat de kosten van de medische zorg, mede door de vergrijzing, ongeremd stijgen. Oomen: "Het verhogen van het eigen risico van 210 euro in 2012 tot 350 euro in 2013, heeft natuurlijk geholpen. Anders waren de zorgpremies dit jaar tenminste acht euro per maand hoger geweest."

"Maar daarnaast is er sprake van een afvlakking van de kostenstijgingen. Die beperken zich nu tot een inflatie van rond de 3 procent. Maar de zeer negatieve prognoses van een paar jaar geleden, halen we nu niet meer. Ik denk dat we het hoogtepunt van de kostenstijgingen achter ons gelaten hebben.”

Medicijnen

Grootste meevaller van de zorgverzekeraars van het afgelopen jaar, is de post medicijnen. Sinds ze alleen nog maar de goedkoopste varianten van de geneesmiddelen vergoeden, zijn de kosten de afgelopen jaren met meer dan een miljard euro gedaald tot ruim 4 miljard euro.

Patiënten merken dat bij de apotheek, waar ze vaak hun vertrouwde medicijn niet meer krijgen, zonder dat deels zelf te betalen. Oomen: "Doordat we niet meer vastzitten aan die dure merkgeneesmiddelen, kunnen we er enorm op besparen. Je kan bij wijze van spreken zeggen dat ze niks meer kosten. Ik geloof dat de distributiekosten hoger zijn"

Dinsdag maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie voor 2014 bekend. In aanloop daarop voerde de zorgverzekeraar voor het laatste kwartaal al een premieverlaging van 4 euro per maand door.

Dat kost de onderneming 3,5 miljoen euro. Bij DSW staan 370.000 verzekerden ingeschreven, vooral uit het Rijnmondgebied.

Reserves

"We hadden het geld natuurlijk ook kunnen toevoegen aan onze reserves, maar dat is niet nodig, omdat 2012 ook al een heel goed jaar was", zegt Oomen.

"We hebben nu vastgesteld dat onze verzekerden teveel hebben betaald en dat geven we dan ook direct terug. We zien er ook geen heil in om het geld aan het eind van het jaar te besteden aan allerlei ledenwerfacties."

"Mensen zullen ons niet terugzien op vergelijkingssites als Independer of de Consumentenbond. Dat kost ons alleen maar geld. Dat circus laten we graag aan ons voorbij gaan."

Fraude

DSW wil het voortouw nemen om fraude in de zorg tegen te gaan. Directeur Oomen denkt dat de jaarpremie met 10 tot 15 euro naar beneden kan, als er in de zorg minder onnauwkeurig gedeclareerd zou worden.

"Dat heeft bij ons de grootste prioriteit, het is speerpunt van ons beleid. We hebben een apart fraudeteam dat declaraties onderzoekt."

"Daarmee willen we een breder signaal afgeven naar de hele sector. De Zorgautoriteit, die regels en budgetten in de zorg vaststelt, dwingt alle zorgverzekeraars inmiddels scherper op fraude te letten."

Behalve tegen fraude trekt Oomen ook ten strijde  tegen wat hij noemt ‘het gepast gebruikmaken’ van de mazen in de zorgwetgeving.

Kliniek

"Dan denk ik aan allerlei therapieën die onder leiding van een psycholoog aangeboden worden en dan onder de zorgverzekering vallen. Het is lang niet altijd nodig dat iemand in een kliniek van z’n alcoholverslaving afgeholpen wordt. Mocht dat wel nodig zijn dan betalen we dat, maar niet als dat in een luxe resort plaatsheeft."

"Die luxe moeten betrokkenen gewoon zelf betalen. Het kan niet zijn dat er in die klinieken aan een paar knoppen gedraaid wordt, zodat hun patiënten de kosten bij ons kunnen declareren."

Bron: nu.nl

Deel |