Beweeg je vrij

Zorgverzekeraars zien 7,5% overstappers

08 January 2013, 08:49, Heythuysen

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders zijn eind 2012 overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op basis van voorlopige cijfers van informatiecentrum Vektis.

Uitgedrukt als percentage heeft 7,5 procent van de verzekerden gekozen voor een nieuwe zorgverzekering. Vorige jaar lag het percentage nog op 6 procent. Voorzitter André Rouvoet voorzitter van ZN noemt het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen bewust naar hun zorgverzekering kijken. Hij maakte het voorlopige overstapcijfer maandagmiddag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van ZN.

Scherp houden

“Het is duidelijk dat meer mensen dit jaar bewust naar hun zorgverzekering hebben gekeken”, aldus Rouvoet. “Een goede ontwikkeling, want dat houdt zorgverzekeraars scherp op zowel hun dienstverlening als op de zorg die zij voor hun verzekerden inkopen.” Rouvoet roept daarom de ZN-leden op om tijdig voor iedere verzekerde duidelijk te maken welke zorg zij hebben gecontracteerd. “Zorgverzekeraars moeten er naar streven om zoveel mogelijk de gecontracteerde zorg bekend maken als zij dit najaar hun premie en polis voor 2014 publiceren,” aldus de voorzitter van ZN.

Kwaliteit

De grote opgave voor zorgverzekeraars het komende jaar ligt wat Rouvoet betreft vooral bij het verder verhogen en inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorg. Later deze maand zullen de zorgverzekeraars bijvoorbeeld hun visie op de kwaliteit en inzet van complexe spoedeisende hulp bekend maken. Op basis van deze visie gaan de afzonderlijke zorgverzekeraars deze zorg inkopen.

Trend

Het hogere overstappercentage past in de trend van de afgelopen jaren. In 2007 en 2008 stapte 3,5 procent van de verzekerden over, in 2009 4,1 procent, eind 2010 was het overstappercentage 5,5 procent en vorig jaar kwam het op 6 procent. Uitschieter is nog altijd 2006 toen het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd. Destijds verwisselde 19 procent van de verzekerden van zorgverzekeraar. ZN en Vektis maken in april het definitieve overstappercentage bekend samen met een nadere analyse van de cijfers.

Deel |