Genieten van comfortabel lopen

Koude-, wintervoeten en het fenomeen van Raynaud

Koude voeten, wintervoeten en het fenomeen van Raynaud zijn typische voetklachten die in de winter de kop opsteken. Deze voetklachten hebben allemaal te maken met de bloedcirculatie door het lichaam. De klachten leiden stuk voor stuk tot koude voeten, maar de oorzaak en het verloop zijn echter verschillend.

Koude Voeten en wintervoeten (perniosis)

Koude voeten en wintervoeten ontstaan door een verslechterde bloedtoevoer naar de voeten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een koude omgeving.

Wanneer de lichaamstemperatuur daalt, trekken de bloedvaten samen om het warmteverlies te beperken en ontstaat er een verminderde bloedtoevoer naar de voeten.

Andere oorzaken

Een andere oorzaak is die van een verminderde bloedcirculatie. Denk maar aan knellende schoenen. De voeten krijgen dan te weinig beweging, waardoor de bloedcirculatie niet goed werkt. Dit gebeurt ook bij stilzitten. Ook hierbij werkt de bloedcirculatie namelijk niet goed. Andere veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Roken, door het roken kan er een verstoring ontstaan van de bloedcirculatie;
 • Zweetvoeten, de voeten worden koud hierdoor;
 • Hormonen, vrouwelijke hormonen zijn ook van invloed. Vrouwen hebben vaker last van koude voeten dan mannen;
 • Ziekten zoals diabetes, reuma en fenomeen van Raynaud, deze zorgen ook voor een slechtere bloedcirculatie.

Koude voeten zijn vervelend, maar het is verder niet schadelijk.

Wintervoeten

Bij wintervoeten is er nog meer aan de hand. De voeten zijn koud, de vaten vernauwen, wanneer het lichaam dan weer opwarmt dan stuurt het lichaam bloed richting de voeten. Dit bloed kan de tenen niet bereiken door de vernauwing. Er ontstaat een ophoping van bloed, deze geeft een blauw/rode zwelling die ook nog kan jeuken.

Symptomen van wintervoeten:

 • Branderig, jeukende voeten/tenen
 • Lokale rood/paarse verkleuring
 • Klachten verergeren tijdens opwarmen van de voeten

Tips en adviezen om de bloedcirculatie te stimuleren zijn voldoende beweging, het masseren van de voeten, warme wollen sokken dragen, wisselbaden nemen, stoppen met roken en het dragen van goed passend schoeisel. Schoenen van leer geven meer warmte dan schoenen die gemaakt zijn van synthetische materialen.

Fenomeen van Raynaud

Er stroomt tijdelijk geen of minder bloed naar de tenen. Dit ontstaat door vaatkramp. De vaatkramp vernauwt het bloedvat. Dit geeft een doods gevoel. De tenen verkleuren wit, waarna ze na opwarming blauw/paars verkleuren, gaan tintelen en pijn kunnen doen.

Het komt voor bij 15% van de vrouwen en 1% van de mannen. Een aanval kan 5 minuten tot een half uur duren.

twee vormen van Raynaud

Er bestaan twee vormen van Raynaud: De primaire vorm, en de secundaire vorm.

Primaire vorm
Deze komt het meeste voor en staat op zichzelf.  De aanval treedt in beide voeten gelijk op. Wanneer het ontstaat voor het 20e levensjaar, dan kan deze later ook  weer vanzelf verdwijnen. Het kan geen kwaad, maar wordt wel als lastig ervaren. Bekende oorzaken zijn:

 • Gevolg van uitwendige prikkels
 • Koude omgeving;
 • Aanraken van koude objecten;
 • Trilling van apparatuur, het aanslaan van de toetsen van een piano of tikken op een toetsenbord. (bij vingers)

Het kan ook een gevolg zijn van inwendige prikkels oftewel van emoties. Denk aan angst, schrik, woede, opwinding en verdriet.

Secundaire vorm
De secundaire vorm van Raynaud is het gevolg van een onderliggende ziekte. Bekende oorzaken zijn reumatische aandoeningen, vaataandoeningen, slagaderverkalking en medicatie (bètablokkers).

Tips en adviezen om klachten te voorkomen:

 • Vermijdt een koude omgeving;
 • Warm aankleden;
 • Niet roken;
 • Voldoende bewegen;
 • Stress vermijden.

Bij de secundaire vorm is het belangrijk dat de onderliggende aandoening goed behandelt wordt. Andere oplossingen zijn medicatie, het doorsnijden van de zenuw die ervoor zorgt dat de vaatwandspieren verkrampen of injecties om de zenuw uit te schakelen.

Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij