Genieten van comfortabel lopen

Passen steunzolen in winterschoeisel?

Het kwik daalt langzaam weer tot onder nul en we gaan ons weer warmer kleden. De warme laarzen, skischoenen en schaatsen worden weer uit de kast gehaald. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het dragen van steunzolen in combinatie met winter(sport)schoenen?

Eigenlijk dien je bij iedere schoen, ongeacht het type te letten op diverse algemene schoenonderdelen.

Echter, bij winterschoenen is het belangrijk om met een aantal extra punten rekening te houden. We sommen ze hieronder voor u op:

 • Let op een goed profiel onder de schoenzolen. Zo voorkom je problemen tijdens regen, sneeuw en gladheid.
 • Hou er rekening mee dat winterschoenen vaak gevoerd zijn en dat de maat/breedte dan vaak anders (vaak te klein) uitvalt. Dus soms is het geen overbodige luxe om de schoenen een maatje groter te kopen en te zorgen dat je genoeg ruimte heb bij de tenen en in de breedte.
 • Wanneer je steunzolen draagt is het natuurlijk altijd het handigste om een winterschoen te kopen met een uitneembaar voetbed, dit om geen kostbare ruimte te verliezen in de schoen. Wanneer je dit niet lukt moet men goed kijken dat je voldoende ruimte hebt bij de tenen en dat de schoen niet te krap zit (dus eventueel een maatje groter kopen!). Als de schoen te krap of te ruim zit, krijg je alsnog koude voeten!
 • Let erop wat je wensen/behoeften zijn qua winterschoenen. Winterschoenen zijn er in verschillende typen en ze zijn allen ontwikkeld voor diverse weersomstandigheden. Dus van belang is wat je behoeften/verwachtingen zijn bij het gebruik van de winterschoenen.
 • Let op het volgende; ‘Waterresistant’ en ‘Waterproof’ zijn 2 verschillende begrippen. Waterresistant betekend waterafstotend en dit houdt in dat het oppervlak van de schoen bestand is tegen water maar NIET ondoordringbaar is voor water. Waterproof betekend dat het materiaal geen water doorlaat of dat het materiaal niet beschadigd raakt als het nat wordt.  Het is belangrijk dat je je dit realiseert alvorens je je een paar winterschoenen aanschaft.

Populaire wintersportschoenen en steunzolen

Bij sommige wintersporten is het nodig om speciaal schoeisel aan te schaffen. Kan men deze schoenen wel dragen met steunzolen? En waar moet men dan op letten? In dit stukje zullen we 3 populaire wintersportschoenen uitlichten namelijk de ski- snowboard en schaatsschoen.

Klachten die bijvoorbeeld na het skiën, snowboarden of schaatsen ontstaan zijn vaak klachten zoals o.a. brandende voetzolen, verkrampt gevoel in de voeten, knieklachten en pijnlijke onderrug. 

Bij het kopen van wintersportschoenen moet je rekening houden met bepaalde punten:

 • Wanneer je een ski- snowboard- of schaatsschoen gaat kopen moeten de topjes van je tenen lichtjes de voorkant raken. Wanneer je door de knieën zakt (de skihouding aanneemt) moeten de tenen GEEN contact maken.
 • Ook moet je zorgen dat de breedte van de ski- of snowboardschoen juist is. Je mag geen speling hebben. Wanneer je speling heb kan dit een negatieve invloed hebben op de controle tijdens het sturen.
 • Vaak bieden skischoenen/snowboardschoenen ruimte voor een eigen steunzool. De skischoenen bevatten in de meeste gevallen een uitneembaar voetbed. Het originele voetbed van een skischoen bevat vrij weinig ondersteuning in de voetboog. Met een steunzool in de skischoenen heb je een stabielere houding en een kleinere belasting op de voeten omdat de druk door de steunzool beter verdeeld wordt. Feit is dat als men skiet er al gauw 2x het eigen lichaamsgewicht op het lichaam komt te staan in bijvoorbeeld bochten. Alle kracht komt uiteindelijk terecht op de voeten waardoor goede ondersteuning van de voet zinvol is.
 • Voor steunzolen in schaatsschoenen geldt hetzelfde als voor de skischoenen/snowboardschoenen. Correctie in het voetgewelf kan nuttig zijn om trekkrachten op de plantaire fascie (pees onder de voet) te verminderen en een doorgezakte middenvoet te corrigeren. Echter is een schaats vaak van soepel materiaal. Let bij het aanschaffen van een schaatsschoen op de punten van het algemeen schoenadvies. Schaatsschoenen kunnen vaak een maat kleiner gekocht worden omdat je op een schaats niet af hoef te wikkelen. Niet alle schaatsen hebben overigens een uitneembaar voetbed en dus is het belangrijk dat je met de steunzool een goede schaatsschoen koopt.
 • De podotherapeut/schoentechnicus dient er bij het aanmeten rekening mee te houden dat een skischoen een harde platte zool heeft.
 • Koop wintersportschoeisel altijd bij gespecialiseerde zaken om miskopen te voorkomen!
Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij