Genieten van comfortabel lopen

Typische winterklachten

In de winter worden de dagen korter, het zonlicht wordt schaarser en de temperatuur lager. Het vochtgehalte van de lucht is wisselend en afhankelijk van het weer. Bij regen en mist is het erg hoog, terwijl dit bij koud, schraal weer juist erg laag is. Binnenshuis kan de lucht door de centrale verwarming erg droog zijn.

De overgang tussen de koude buitenlucht en de warmte binnen is soms erg groot. De winter kan hierdoor een aantal vervelende gezondheidsklachten teweegbrengen. Er kunnen typische winterklachten ontstaan of bestaande klachten kunnen verergeren. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde voetklachten, huidproblemen, klachten aan spieren en gewrichten, knie- en rugklachten.

Voetklachten

Aan wintervoeten is een speciaal artikel gewijd.

Huidproblemen

De gezonde huid heeft een vettig beschermlaagje. Door wassen met zeep en douche-gel verdwijnt dit laagje en wordt de huid droog en gevoelig. Van nature maken de talgklieren talg aan dat de huid weer met een vettig laagje bedekt, maar als de huid te vaak ontvet wordt is de beschermfunctie verminderd.

De huid heeft dagelijks heel wat te verduren door invloeden van buitenaf. Het zijn in de winter met name de droogte (buiten bij koud, schraal weer en binnen door de centrale verwarming) en de kou die een aanslag plegen op de huid. Veel mensen krijgen dan ook te maken met een droge huid, schrale plekken, kloven, irritatie of jeuk. Bij mensen die gevoelig zijn voor eczeem en psoriasis, kunnen deze huidklachten zich in de winter verergeren.

Tips voor de huid

 • Als de huid te droog is, schilferig, branderig of er kloven zijn ontstaan wordt geadviseerd te behandelen met een zalf of crème met ureum. Deze zorgt voor opname van water door de huid, waardoor het bovenste laagje weker wordt. De huid verbetert hierdoor snel, waardoor deze blijft soepel blijft en niet verder uitdroogt. Bij Penders Voetzorg werken de behandelaars met Callusan, waarvan verschillende soorten op iedere locatie ook te verkrijgen zijn aan de balie. Callusan HYDRO (5% ureum) is er voor de droge huid en Callusan EXTRA (10% ureum) voor de zeer droge huid.
 • Eeltige plekken met droogte-kloven kunnen ook behandeld worden met een zalf, crème of gel met salicylzuur. Callusan FORTE is zeer geschikt voor kloven. Hierdoor wordt de eeltlaag weer soepel en kan de huid weer dichttrekken, waardoor de kloven genezen.
 • Bij jeuk kan het beste met een crème of gel met menthol behandeld worden. Het verwijdt de bloedvaten en werkt daardoor verkoelend en licht verdovend op de huid, tevens vocht absorberend. Callusan VINUM bevat menthol.
 • Wees matig met het gebruik van zeep en douchegel. Beter is een douche-olie, die de huid van een dun laagje olie voorziet en uitdroging tegengaat.
 • Houdt het douchen en baden kort en gebruik niet al te heet water
 • Raadpleeg bij verergering van psoriasis of eczeem uw huidarts/dermatoloog

Knieklachten

Knieklachten kunnen het hele jaar optreden, maar komen vaker voor bij kou, regen en vochtigheid. Een acute blessure ontstaat als gevolg van een plotselinge beweging. Meestal is er dan iets mis met de meniscus of kruisbanden. Een chronische pijn is meestal het gevolg van artrose of reuma.

Tips voor de knieën

 • Vermijd blootstelling aan extreme kou en vochtigheid
 • Draag een knieband
 • Breng warme zalf of olie aan rond de knieën
 • Loop zo weinig mogelijk op hoge hakken
 • Probeer af te vallen als je te zwaar bent (knieën dragen veel lichaamsgewicht)
 • Vermijd sporten waarbij knieën veel schokken moeten opvangen, zoals joggen en tennis
 • Doe regelmatig knie-oefeningen (b.v. fietsen op hometrainer)

Ziektes en aandoeningen van spieren en gewrichten

Reumatische aandoeningen van gewrichten en spieren zoals reumatische artritis, artrose en fibromyalgie worden in de winter verergerd door de lagere temperaturen en vochtigheid zoals sneeuw, regen en mist. Door de kou en de vochtigheid trekken de weefsels en de spieren rond de gewrichten zich samen, met pijn en ongemak tot gevolg.

Rugklachten

Zowel mensen met een hernia, ischias als de ziekte van Bechterew hebben meer last in de winter. 

Tips bij reuma en voor de rug

 • Vermijd blootstelling aan extreme kou en vochtigheid
 • Doe een extra laagje kleren (banden) rond de pijnlijke gewrichten
 • Breng warme zalf of olie aan op je gewrichten
 • Breng een bezoek aan een infraroodsauna
 • Overwinter in een warm en droog klimaat
Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij