Genieten van comfortabel lopen

Is lopen op blote voeten slecht?

Veel mensen houden ervan om op blote voeten te lopen. Ook zijn er mensen die graag sporten op blote voeten. Wel of geen goed idee? Hierover zijn de meningen verdeeld. Feit is dat er zowel  voor- en nadelen zijn. Deze worden op deze pagina kort toegelicht.

Voordelen lopen op blote voeten

Lopen op blote kan zeer gezond zijn. Het versterkt namelijk de voetspieren en zorgt voor versterking van de botmassa. Veel mensen die vaak op blote voeten lopen vinden het ook nog eens heel prettig.

De voeten bevatten 200.000 zenuwuiteinden, een lichte landing kan daarom heel comfortabel aanvoelen. Men omschrijft het als een soort massage. Ook wordt gezegd dat bij het lopen op blote voeten de schokdemping beter is, doordat men op de voorvoet landt. Mensen vinden het lopen op blote voeten dan prettig omdat je zachter neer zou komen. Om deze stelling te onderbouwen is echter te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Nadelen lopen op blote voeten

Op blote voeten lopen is lang niet voor iedereen gezond. Voor een bepaalde groep mensen geeft het zelfs hoge risico’s; in het ergste geval infecties, bloedvergiftiging en zelfs voetamputaties.

Verschillende ziektebeelden hebben namelijk een ‘verminderd gevoel’ in de voet als complicatie.

Enkele voorbeelden zijn: Diabetes Mellitus (suikerziekte, leidt tot verminderd gevoel in de voeten), MS (progressieve aandoening aan het zenuwstelsel), ischias en hernia (gaat gepaard met uitval van been- en voetzenuwen). Maar ook chemotherapie kan de uiteinden van de zenuwen aantasten. 

Diabetespatiënten

Bij diabetespatiënten die een verminderd gevoel in de voeten hebben, kan lopen op blote voeten gevaarlijk zijn omdat de kans op voetwonden hierdoor groot is. Daarbij duurt de genezing van voetwonden bij diabetespatiënten veel langer en is de kans op infectie met als gevolg amputaties of bloedvergiftiging met alle gevolgen van dien veel groter.

Blootvoets sporten

Er zijn verschillende sporten die men blootsvoets kan uitoefenen, bijvoorbeeld vechtsporten als karate en judo, maar ook dans wordt vaak op blote voeten beoefend.

Ook hardlopen wordt tegenwoordig vaak blootvoets gedaan en is zelfs een trend te noemen. Er bestaan zelfs blote voeten paden in de natuur, waar mensen met een gerust hart op blote voeten kunnen lopen.

Denk ook aan barefoot running; rennen op blote voeten of op schoeisel zoals de ‘five fingers shoe’. Deze schoen kunt u vergelijken met een handschoen, maar dan voor de voeten. De schoen is extreem plat en biedt alleen bescherming aan de voetzool.

Mensen die steunzolen dragen of platvoeten hebben, wordt deze schoenen afgeraden. Maar ook bij lange afstanden is het niet verstandig op deze schoenen te lopen.

Feiten en fabels

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat bevestigt of verwerpt dat blootvoets lopen en/of sporten  minder blessures zou geven dan met schoenen. Maar ook niet of  het juist beter of slechter is voor het lichaam en of de kans op blessures kleiner is. Op het gebied van sport lijkt blootvoets sporten geschikt te zijn voor mensen die goed naar hun lichaam kunnen luisteren en/of goed worden begeleid, zodat risico’s verminderd worden.

Al met al kan men concluderen dat er nog veel onderzoek moet plaatsvinden over de voor- en nadelen van blootvoets lopen en/of sporten. Als u ervoor kiest om blootvoets te bewegen en sporten, luister dan goed naar uw lichaam en overbelast het niet.

Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u gebeld worden voor een afspraak? Druk dan op de knop en vul het terugbelformulier in. Wij bellen u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Comfortschoen Dames

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Comfortschoen Heren

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Consult/onderzoek door podotherapeut

De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

Lees meer

Heellift voor dansers

In het kader van een 'Corporate social responsibility'-project ontwikkelde Penders Voetzorg...

Lees meer