Genieten van comfortabel lopen

Slippers, sandalen en ander zomerschoeisel

Als de zomer voor de deur staat, denken we al snel aan lekker naar het strand gaan. In dit plaatje passen natuurlijk geen dichte schoenen. Dit voelt al gauw te warm en een sandaaltje of slipper staat nu eenmaal mooier onder een korte broek of rok. Maar hoe goed is dit schoeisel eigenlijk?

Wanneer er geen sprake is van lichamelijk klachten, dan is het geen probleem om regelmatig sandalen of slippers te dragen. Als er wel lichamelijke klachten zijn, zoals aan rug, knie, enkel,voet of teen, dan wordt het al een stuk lastiger. Zeker wanneer er sprake is van gevoels- of doorbloedingsstoornissen. De meest bekende hiervan is diabetes mellitus (suikerziekte). Dit kan het vooruitzicht op de zomer een stuk minder leuk maken.

Het is altijd beter of af te wisselen met schoenen, of u nu goede of slechte voeten heeft. Dit geldt zeker in de zomer. Slippers en sandalen geven niet of nauwelijks steun en bescherming aan de voet, waardoor lichamelijke klachten versterkt worden. Door af te wisselen met een schoen die wat meer stevigheid biedt en beter ondersteunt op de momenten dat er meer gelopen moet worden, voorkomt u al een heleboel problemen.

Voor mensen die steunzolen dragen is het raadzaam om een schoen of sandaal te kiezen met een stevig contrefort (achterzijde van de schoen, de hielkap), ook in de zomer. Een te slappe, open sandaal kan in combinatie met steunzolen nadelige gevolgen hebben.

Bij slippers en de meeste sandalen is de hiel  open en geeft zodoende minder steun. De achterkant van de voet wordt niet goed op de plaats gehouden, de voet kan afglijden.  Hierdoor loopt u het risico dat de tenen over de rand van de sandaal vallen of tegen de binnenkant van de neus drukken. Ook kan er instabiliteit ontstaan in de voeten of enkels.

Diabetespatiënten wordt eigenlijk altijd afgeraden om open schoenen te dragen. Door de aantasting van de zenuwen is er sprake van een verlies van het gevoel in de voeten.  De beschermende functie van een dichte schoen is dan erg belangrijk bij het voorkomen van wondjes. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Tijdens het dragen van open schoenen kan bijvoorbeeld een steentje onder de voetzool komen. Als dit niet wordt gevoeld, dan kan een wondje kan ontstaan. Dit kan uiteindelijk ernstige gevolgen hebben.

Tips en aandachtspunten voor zomerschoeisel

  • Op warme zomerdagen houden voeten altijd iets vocht vast. Hierdoor worden de voeten dikker. Houd hiermee rekening bij de aanschaf van zomerschoeisel.
  • Koop bij voorkeur schoenen met een veter of klittenbandsluiting. Zo gaat de voet niet glippen of glijden.
  • Kies voor goede steun en stabilisatie van de achterkant van de voet schoenen met een gesloten hiel.
  • Als u sandalen wilt dragen in combinatie met een steunzool, pas deze dan altijd samen met uw eigen steunzool.
  • Een slipper in combinatie met een steunzool is bijna onmogelijk. Sommige schoenmerken leveren slippers of sandalen met een los voetbed, dat vervangen kan worden door een op maat gemaakt voetbed.
  • De banden die over de voet of tenen lopen moeten verstelbaar zijn door middel van klittenband of een gesp.
  • Als er sprake is van een afwijkende teenstand, let dan goed op dat er geen banden over de tenen lopen die teveel druk kunnen veroorzaken.
  • Voor advies over mogelijkheden van steunzolen in combinatie met zomerschoeisel kunt u een afspraak maken bij de podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus.

Op verschillende locaties heeft Penders Voetzorg een uitgebreide zomercollectie comfortschoenen. U kunt hiervoor zonder afspraak en vrijblijvend terecht.

Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Zoek een vestiging

Wilt u weten waar u ons kunt vinden, of wilt u direct een afspraak maken? Gebruik onderstaande knop om direct een vestiging bij u in de buurt te zoeken.

Zoek vestiging

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Comfortschoen Dames

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Comfortschoen Heren

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Consult/onderzoek door podotherapeut

De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

Lees meer

Orthopedische schoen volwassenen

Orthopedische schoenen zijn volledig op maat gemaakte schoenen, bedoeld voor het oplossen of...

Lees meer

Steunzolen algemeen

Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

Lees meer