Genieten van comfortabel lopen

Naar mate het gewicht hoger wordt, komt er ook een hogere belasting op het lichaam. Het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten) krijgt steeds meer te verduren, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Door het hogere gewicht versterken de botten enerzijds, zodat het risico op osteoporose afneemt.

De verhoogde krachten die door het hogere gewicht op gewrichten/botten werken, versterken de botten enerzijds, zodat het risico op osteoporose afneemt. Anderzijds tasten deze verhoogde krachten het kraakbeen in de gewrichten aan. Overgewicht leidt vaak tot aanzienlijke vermindering van lichamelijke activiteit en beperking van de bewegingsmogelijkheden in gewrichten. Inactiviteit leidt tot afbraak van kraakbeen,  wat kan leiden tot artrose (gewrichtsslijtage).

Artrose

De klachten van artrose uiten zich met name in de onderste extremiteiten: vooral de knieën zijn vaak aangedaan, maar ook klachten in de lage rug, heupen, enkels en voeten. Op lange termijn kan artrose leiden tot vergroeiingen en verstijving van gewrichten, met alle gevolgen van dien. Zeer belangrijk bij artrose is het binnen bepaalde grenzen zoveel mogelijk blijven bewegen, bv. onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Doorgezakte voeten

Bij obesitas worden voeten ook extra belast. Door de druk op de voeten worden de banden die de gewrichten bij elkaar houden erg opgerekt en kunnen er blijvende standsafwijkingen ontstaan. Voeten van kinderen met overgewicht zijn vaak langer, breder en meer doorgezakt of zelfs helemaal plat. Een steunzool biedt vaak een laagdrempelige oplossing.

Naar buiten draaiende benen

Doordat de bovenbenen dikker worden, draaien de benen naar buiten om ruimte te maken. De voeten gaan daardoor ook naar buiten staan. Dat is te zien aan het slijtpatroon van de schoenen. Door de onnatuurlijke houding die de benen en voeten moeten aannemen, kunnen gewrichten niet op een goede manier functioneren. Het scharnier wordt eigenlijk bij elke stap die er gezet wordt overbelast. Met name de knieën ervaren hier erg veel hinder van gezien de complexiteit van dit gewricht.

Door de ‘verkeerde stand en scharniering van de knieën, zullen de enkel- en voetgewrichten moeten compenseren om toch op een zo normaal mogelijke manier vooruit te komen en te kunnen lopen. Dit veroorzaakt vaak veel klachten.

Verhoogde druk

Door een hogere druk op de voeten, zal de voetboog meer gaan doorzakken, dit kan resulteren in klachten zoals een hallux valgus (scheef groeiende grote teen) of een ingroeiende teennagel (unguis incarnatus). Door het doorzakken van de voetboog zullen de knieën nog meer naar binnen vallen en komt hier een nog hogere belasting op.  Ook ontstaat meer eelt onder de voeten.

Kwalitatieve comfortschoenen (confectieschoeisel)

Om voeten en knieën te ontzien is het belangrijk om de voeten goed te ondersteunen. Dit kan vaak al door een goede confectie schoen te nemen die een goed ondersteunend voetbed heeft en stevige hielpartij, die zorgt voor stabiliteit. Belangrijk is dat de schoen goed past en ruimte heeft bij de tenen en een veter- of klittenband sluiting voor een betere pasvorm.

Voor een goed schoenadvies en de eventuele aanschaf van comfortschoenen, kunt u terecht in een van onze comfortschoenen winkels (Heythuysen, Venlo Gouda en Tiel).

Mocht een confectieschoen niet toereikend zijn om de klachten te verhelpen is het mogelijk om bij de podotherapeut een steunzool aan te laten meten die uw voeten, de banden en gewrichten ondersteund. De podotherapeut zal ook een persoonlijk schoenadvies geven. En kan eventuele vervelende bijzaken zoals een ingroeiende teennagel behandelen.

(Semi-) orthopedisch schoeisel

Als de voeten dermate in omvang zijn toegenomen of de afwijkingen in stand dermate verergerd zijn,  dat geen enkele confectieschoen  voldoet, dan is het mogelijk om via de specialist (revalidatiearts of orthopedisch chirurg) een (semi- ) orthopedische schoen volledig op maat te laten aanmeten bij de orthopedisch schoentechnicus. Zie thema op maat >>

Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij voor een afspraak

Producten & diensten

Comfortschoen Dames

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Comfortschoen Heren

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Consult/onderzoek door podotherapeut

De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

Lees meer

Enkel-/voetorthese

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Orthopedische maatschoen allergeenvrij

Looistoffen, rubber, lijm en kleurstoffen kunnen een allergische reactie opwekken bij mensen die...

Lees meer

Orthopedische maatschoen kinderen

Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

Lees meer