Genieten van comfortabel lopen

  Waarom tieners al voetklachten ontwikkelen

  Als kinderen nog klein zijn, is het vanzelfsprekend dat ouders de verzorging op zich nemen. Naarmate kinderen ouder worden, nemen zij dit steeds meer over. In deze fase verliezen ouders het zicht op de verzorging en kunnen tieners te maken krijgen met ongemakken aan hun voeten.

  In veel gevallen zijn deze relatief gemakkelijk op te lossen of te voorkomen.

  Tijdens de puberteit verandert er heel veel voor tieners. De voeten zijn dan meestal niet het lichaamsdeel dat de meeste aandacht krijgt qua verzorging. Hierdoor kunnen voetproblemen ontstaan. De combinatie van minder goede verzorging met de hormonale veranderingen die plaatsvinden, zorgen ervoor dat problemen zoals zweetvoeten, eczeem en ingroeiende nagels eerder optreden.

  Schoenen

  Het dragen van goed schoeisel is belangrijk voor ieder mens. Als ouder heb je echter weinig invloed op de schoenkeuze van een tiener. Door de gangbare mode worden regelmatig schoenen gedragen die niet goed zijn voor de voeten. Te strak, te klein, te hoge hakken, te slap, niet strikken van veters; een aantal voorbeelden waardoor  op korte of lange termijn klachten kunnen ontstaan. 

  Veel voorkomende voetklachten bij tieners

  De meest voorkomende klachten bij tieners, met oorzaak  en mogelijke oplossing, komen hieronder aan bod.

  Zweetvoeten

  Er zijn twee vormen van zweetvoeten (hyperhydrose) die soms ook met elkaar te maken hebben. De eerste vorm zijn letterlijke zweetvoeten, die ontstaan door overmatige transpiratie. De tweede vorm zijn zweetvoeten die een vervelende geur verspreiden als gevolg van aanwezig bacteriën en/of schimmels op de voeten. De beste remedie tegen zweetvoeten is om de voeten regelmatig te wassen, goed af te drogen en daarna aan de lucht te drogen. Het aanbrengen van talkpoeder helpt om de voeten vervolgens droog te houden.

  Een aantal voorzorgsmaatregelen kunnen de gevolgen van zweetvoeten beperken:

  • Wissel schoenen af, zodat deze goed kunnen drogen.
  • Zorg voor goed ventilerende schoenen van natuurlijk materiaal zoals leer en vermijd kunststof materialen zoals rubber of nylon.
  • Draag  iedere dag schone sokken en verschoon deze desnoods vaker per dag.
  • Draag het liefst sokken van katoen of wol  in plaats van polyester producten. Deze absorberen en ventileren beter.
  • Talkpoeder houdt de voeten droog.
  • Bestrijd zweetvoeten bijvoorbeeld met Callusan Fresh.

  Platvoeten (Pes Planus)

  Platvoet, doorgezakte voet of pes planus valgus zijn allen benamingen voor een afwijking van het voetskelet, waarbij het voetgewelf of de voetboog geheel of gedeeltelijk is doorgezakt. Op een leeftijd tussen twee en vijf jaar heeft een op de drie kinderen platvoeten. Tijdens de groei corrigeert het voetgewelf zich in de meeste gevallen weer. Slechts in een aantal gevallen blijft de afwijkende stand bestaan. 

  De platvoet is een zeer veel voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Het lengtegewelf van de voet strekt zich uit van de ondervlakte van het hielbeen tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De aandoening gaat tevens gepaard met afvlakking van de dwarsboog en een verandering in de stand van het hielbeen. Klachten ontstaan wanneer aan het actieve bewegingsapparaat (spieren) en aan het passieve bewegingsapparaat (banden, kapsel) de kracht ontbreekt om de benige onderdelen van de voet zo bij elkaar te houden dat een goed functionerende voet ontstaat.

  De belangrijkste klachten van een platvoet zijn o.a. pijnlijkheid, stijfheid, zwelling en vermoeidheid. Soms worden de klachten niet gevoeld in de voeten maar wel in de knieën, heupen of rug. Niet zelden berusten klachten laag in de rug op platvoeten. De klachten kunnen verholpen worden met steunzolen of een operatieve correctie. Het dragen van goed schoeisel, om het bewegingsapparaat te ondersteunen, is hierbij van groot belang.

  Ingroeiende teennagels

  Een ingroeiende nagel kan iedereen overkomen, maar tieners en jongvolwassen - met name jongens - hebben een verhoogd risico op een ingroeiende teennagel. Meestal betreft het de grote teennagel. Een nagel die erg rond is of juist hol heeft meer kans op ingroeien. Vaak hangt dit samen met het dragen van slecht passende schoenen en een verkeerde nagelkniptechniek.

  Bij tieners spelen ook nog eens de hormonen mee, waardoor de huid vaak wat vochtiger en hierdoor zachter is. Hierdoor groeien de nagels nog sneller in.

  Als er een constante druk van de schoen op de rand van de nagel wordt uitgeoefend, kan de nagel in de huid groeien. Het rond afknippen van de nagel kan het ingroeien van de nagel in de huid daarnaast versterken. Een ingroeiende nagel kan veel pijn doen. Passende schoenen en goede instructies voor het knippen van de nagels kunnen veel ellende voorkomen. Als de pijn blijft bestaan, is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de podotherapeut. Deze kan de nagel behandelen en advies geven om ervoor te zorgen dat de klacht niet terugkomt.

  Schimmels

  Schimmels komen veel voor, vooral aan de voeten. Voetschimmel is te herkennen aan een schilferige, wit verweekte of rode huid met blaasjes en/of jeuk. Het risico op voetschimmel is hoog in kleedkamers van  sportaccommodaties, in het zwembad (vandaar de naam zwemmerseczeem) of bijvoorbeeld bij de bowlingbaan. Of iemand daadwerkelijk een schimmel oploopt, hangt af van de mate van transpiratie, het dragen van sokken van niet absorberend materiaal, beschadigingen aan de nagels en slecht ventilerende schoenen. Mogelijk speelt ook aanleg mee. Kinderen die eerder een besmetting hebben gehad lopen een verhoogd risico.

  Tips om voetschimmel te voorkomen:

  • Goede voethygiëne: dagelijks wassen, goed afdrogen (ook tussen de tenen) en elke dag schone sokken van katoen of wol dragen.
  • Goede passende schoenen die ventileren. Ook afwisselen is verstandig.
  • In openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen, maar bijvoorbeeld op badslippers.
  • Bij verdenking van een voetschimmel is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan voor advies.

  Groeipijnen

  Ongeveer tien procent van de kinderen tussen de vier en veertien jaar heeft last van groeipijnen.  Meestal gebeurt dit tijdens of na een groeispurt. Dit komt doordat de botten harder groeien dan de spieren en deze daardoor tijdelijk korter zijn dan de botten. De meeste kinderen groeien hier overheen.

  Hielpijn

  We onderscheiden twee verschillende soorten hielpijn, namelijk aan de onderzijde van de hiel en aan de achterzijde.

  Fasciïtis plantaris

  Fasciïtis plantaris is de Latijnse benaming voor een ontsteking of irritatie van de aanhechting of het verloop van de peesplaat onder de voet. Ze worden ook wel startklachten genoemd; de eerste stappen na even gerust te hebben (slapen, zitten). Vaak wordt dit veroorzaakt door het doorzakken van de voeten en het naar binnen kantelen van het hielbeen, waardoor er teveel en  verkeerde trekkracht ontstaat op deze peesplaat. In combinatie met verkeerd schoeisel leidt dit vaak tot een irritatie van de aanhechting van deze pees aan de onderkant van de hiel.  Ook overgewicht en verkorting van de achillespees kan een medeveroorzaker zijn. Behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium is zeer belangrijk vanwege mogelijk snelle verergering, het terugkeren van klachten en het voorkomen van het ontstaan van een hielspoor.

  Achillotendinitis

  Achillotendinitis is vergelijkbaar met fasciïtis plantaris, alleen gaat het hier om de grote achillespees aan de achterzijde van de hiel. De oorzaak is in principe ook gelijk aan fasciïtis plantaris. Dit komt vooral veel voor bij jongens in hun vroege tienerjaren, zeker als er fanatiek wordt gesport.

  Schoeisel

  Dat tieners het belangrijk vinden om mee te gaan met de mode is logisch, zeker op schoengebied. Schoenen vormen nu eenmaal een belangrijk onderdeel van de outfit. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is een gezegde dat vooral vaak voor schoenen geldt. Bij de aanschaf en tijdens het dragen is er echter vaak weinig aandacht voor functionaliteit en comfort.

  Uit onderzoek blijkt dat het dragen van hakken hoger dan drie centimeter een slechte invloed heeft op de voeten, zeker als deze nog in ontwikkeling zijn. Ook het dragen van volledig platte schoenen is niet aan te raden. Een hakhoogte tussen de één en drie centimeter is optimaal voor de voeten.

  Verder is het verstandig om  veters te gebruiken waar deze voor bedoeld zijn; het vastbinden van de schoen aan de voet. Te los geveterde schoenen verhogen het risico op blaren en op het verzwikken van de enkel.

  Kijk ook of de maat van de schoenen goed is. Niet alleen de lengtemaat is van belang; zorg dat de schoenen ook de juiste breedte hebben.

  Samen kijken

  Om bovengenoemde ongemakken op tijd te signaleren en indien nodig te laten behandelen, kan het handig zijn om de voeten af en toe samen te bekijken. Op die manier wordt snel duidelijk of de voeten goed verzorgd worden of dat enige bijsturing nodig is.

  Deel |

  Download brochure Bewegen en comfort

  In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

  Download

  Bel mij voor een afspraak

  Wilt u gebeld worden voor een afspraak? Druk dan op de knop en vul het terugbelformulier in. Wij bellen u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

  Bel mij

  Producten & diensten

  Callusan crèmeschuimen

  Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

  Lees meer

  Comfortschoen Dames

  Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

  Lees meer

  Comfortschoen Heren

  Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

  Lees meer

  Consult/onderzoek door podotherapeut

  De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

  Lees meer

  Orthopedische maatschoen allergeenvrij

  Looistoffen, rubber, lijm en kleurstoffen kunnen een allergische reactie opwekken bij mensen die...

  Lees meer

  Orthopedische maatschoen kinderen

  Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

  Lees meer