Genieten van comfortabel lopen

Alles over nagels knippen

Nagels maken deel uit van uw visitekaartje, zowel aan uw handen als voeten. Verzorgde nagels zien er niet alleen mooi uit. U voorkomt hiermee ook allerlei nagelproblemen, zoals  ingroeien en het krijgen van kalk- of schimmelnagels. Wij geven u graag het juiste advies.

Knippen of vijlen?

De nagels regelmatig recht afknippen verkleint de kans op ingroeien. U kunt hiervoor een fijn nagelschaartje of een nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur als u net in bad of douche bent geweest. De nagels zijn dan zachter en minder kwetsbaar voor inscheuren tijdens het knippen. Laat de hoekjes iets langer en knip deze in ieder geval niet rond.

Knip nagels nooit te kort en bijt of scheur ze niet af. Dit vergroot de kans op ingroeien. De kans op scheurtjes en breken is iets groter wanneer u de nagels knipt in plaats van vijlt. Gebruik bij brosse en breekbare nagels een nagelschaartje daarom alleen om grotere stukken nagel te verwijderen.

Bij het vijlen is het belangrijk dat u telkens één kant op vijlt en niet op en neer beweegt met de vijl. Dit voorkomt dat de nagels splijten. Het beste is om vanuit de rand van de nagel naar binnen toe te vijlen. Bij kwetsbare en brosse nagels gebruikt u een zandvijltje, bij harde nagels kunt u een glasvijl gebruiken. Ook na het knippen van de nagels is het raadzaam uw nagels nog even na te vijlen, om de randen af te werken en ze weer glad te maken.

Bij kwetsbare en brosse nagels kunt u gebruik maken van een voedende olie of nagelcrème. Daarnaast is het gebruik van nagelharder aan te bevelen als de nagels vaak inscheuren. Gebeurt dit toch, scheur de nagel dan niet verder af. Er kan een wondje ontstaan, waardoor bacteriën of schimmels vrij spel hebben. Knip de overtollige nagel netjes af, zodat u niet per ongeluk ergens achter blijft haken. Een pleister ter bescherming kan natuurlijk ook. Mocht de nagel erg ver zijn ingescheurd, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de pedicure. Deze kan de nagel repareren of aanbouwen, zodat de nagel ongestoord en zonder problemen weer kan uitgroeien.

Naar de pedicure

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen naar de pedicure te gaan om hun nagels te laten verzorgen. Soms zijn zij zelf niet meer in staat om de nagels te verzorgen, bijvoorbeeld wanneer zij reuma of  artritis hebben en hierdoor onvoldoende kracht in hun handen hebben. Ook slecht zien, extreem harde (kalk/schimmel) nagels, kromme nagels, ingroeiende nagels of gewoon pijnlijke nagels kunnen een reden zijn om de pedicure te bezoeken. Deze kan bijvoorbeeld een nagelbeugel plaatsen om te voorkomen dat de nagel in de toekomst ingroeit.

Bij diabetespatiënten heeft de pedicure ook een controlerende functie. Deze kan nagelproblemen vroegtijdig signaleren en voorkomen en een eventuele ingroeiende nagel behandelen.

Als u er toch voor kiest uw nagels zelf te knippen, dan kan de pedicure u tips en adviezen geven hoe u dit het beste doet.

Nagels knippen bij baby’s en kinderen

Het knippen van de nageltjes bij kinderen kan een hele klus zijn. De nageltjes zijn klein en uw kind kan plotseling onverwachte bewegingen maken. Bij een baby mogen de nageltjes gedurende de eerste zes tot twaalf  weken nog niet geknipt worden. Ze zijn nog te bros en scheuren snel in. Ook kunnen er door het knippen scherpe randjes ontstaan, waarmee uw baby zich per ongeluk  kan bezeren. U kunt de nageltjes wel kort houden met een nagelvijltje.

Knip de nageltjes bij voorkeur als de baby lekker rustig is. Bijvoorbeeld wanneer deze slaapt of tijdens een voeding. De kans op plotselinge bewegingen is dan kleiner. Gebruik een speciaal nagelschaartje met stompe punten of een kleine nagelknipper, zodat u uw baby niet kunt bezeren als het toch een plotselinge beweging maakt. Knip de nageltjes recht af en houd de hoekjes iets langer, want ook bij baby’s en kinderen kunnen nageltjes al ingroeien.

Ook bij oudere kinderen kan het een heel karwei zijn om de nagels te knippen. Uw kind kan bang zijn en  het  knippen niet toelaten. Toch is het belangrijk de nagels ook bij kinderen kort te houden, om zo te voorkomen dat kinderen zichzelf of anderen bezeren of dat er vuil onder de nagels komt.

Enkele tips

  • Laat uw kind meekijken als u uw eigen nagels knipt of die van uw partner, zodat hij of zij  ziet dat het geen pijn doet. Maak de vergelijking met haren knippen.
  • Er staat nergens geschreven dat alle tien de nagels in een keer geknipt moeten worden. U kunt dus ook elke dag een of twee nageltjes knippen om uw kindje zo te laten wennen aan nagels knippen.

Pubers

Nagels van pubers zijn nog niet zo hard en stevig als die van een volwassene. Ze zijn dunner en brosser en scheuren sneller in. Met name bij intensief sporten is het van belang de nagels op de juiste wijze te knippen en goed kort te houden om ingroeiende nagels te voorkomen. Wijs uw kind op het belang van goede verzorging van de nagels. Doe voor hoe ze zelf kunnen knippen en help eventueel.

Neemt uw ‘eigenwijze’ puber uw adviezen niet aan, laat ze dan eens een bezoek brengen aan een pedicure. Deze kan hem/haar ook aanleren hoe de nagels verzorgd moeten worden en wijzen op eventuele risico’s. Dit maakt vaak meer indruk en de tips en adviezen worden meestal eerder aangenomen.

Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u weten waar u ons kunt vinden, of wilt u direct een afspraak maken? Gebruik onderstaande knop om direct een vestiging bij u in de buurt te zoeken.

Bel mij

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Voetbehandeling pedicure

De pedicure is degene die zich bezig houdt met het reguliere onderhoud en de verzorging van...

Lees meer