Genieten van comfortabel lopen

Last van kloven in de hiel?

Eelt onder de voeten en op de hielen is een natuurlijk verschijnsel. Het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Veel mensen hebben last van overmatige eeltvorming en een droge huid, met hielkloven als gevolg. Hoe ontstaan ze, wat kunnen oorzaken zijn en wat kunt u zelf  doen?

Kloven

Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten. Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken.

Bij het krijgen van hielkloven spelen een aantal zaken vaak een grote rol: een staand beroep, overgewicht, het dragen van open schoenen en slippers, het negeren van een droge huid en overmatig eelt, een afwijkende voetstand, diabetes en ouderdom.

Verzorging en behandeling

Hielkloven kunnen soms pijnlijke en ernstige vormen aannemen en ondanks goede behandeling door een pedicure of uzelf steeds terugkomen. In dit geval kunt u het beste een afspraak maken bij de podotherapeut. Deze kan  de oorzaak onderzoeken en aanpakken. Minder ernstige vormen van hielkloven kunt u met goede voetverzorging vaak zelf oplossen. Bij oppervlakkige kloven verwijdert u eerst de harde randen met een mesje. Met een frees maakt u  de huid vervolgens  glad en egaal.  U kunt ook bij een pedicure terecht. Deze beschikt over speciale apparatuur om  kloven te behandelen en kan u daarnaast tips en adviezen geven om kloven zelf te verzorgen en  in de toekomst te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Allereerst is het belangrijk om alert te zijn op een droge huid en  veel eeltvorming rondom de hielen. U kunt dagelijks een voetbad nemen en overtollig eelt verwijderen met een voetvijl of een puimsteentje. Pas op met teveel vijlen, dit kan het openbarsten van  kloven bevorderen. Smeer de hielen daarna goed in met een speciale klovencrème, verkrijgbaar bij  de drogist. Als u dit enkele dagen volhoudt, voelen de hielen al snel weer zacht en soepel. Voor het dagelijks onderhoud kunt u daarna een speciale voetenschuimcrème met vijf of tien procent ureum gebruiken. Dit gaat de vorming van eelt en kloven tegen. Vraag de pedicure om advies over  het type Callusancrème dat voor uw voeten het meest geschikt is.

Het voetbad hoeft u niet meer dagelijks te herhalen. Eventueel twee keer per week is voldoende. Doe dit nooit langer dan tien minuten en gebruik handwarm water. Zorg er na een voetbad voor dat u uw voeten goed afdroogt, om zo andere voetproblemen zoals een schimmelinfectie te voorkomen. Goede hygiëne is van groot belang om te voorkomen dat kloven geïnfecteerd raken. Was voor en na het insmeren van de kloven uw handen daarom goed.

Het dragen van goed schoeisel is erg belangrijk. Eelt ontstaat door een teveel aan druk en schuiven ter bescherming van de huid. Zeker in de zomer, tijdens het dragen van sandalen of slippers, krijgen de voeten te weinig steun en bescherming. Dit vergroot de kans op eelt en droge hielen aanzienlijk. Door af te wisselen met een stevigere zomerschoen worden veel problemen voorkomen. Uw behandelaar kan u adviseren over het type schoeisel dat voor uw geschikt is.

Toch ontstoken?

Als de kloven erg diep zijn en bloeden, is de kans groot dat ze geïnfecteerd raken of besmet worden met een schimmelinfectie. U herkent een ontsteking aan gezwollen, pijnlijke en rode huid in en rondom de kloven. Deze gaan  eventueel gepaard  met vochtige wondjes en pus. In dat geval is het raadzaam een arts te raadplegen. Deze zal een passende behandeling afspreken, die kan bestaan uit een bacterie of schimmeldodend product. Voor diabetespatiënten is het van groot belang om bij wonden direct de behandelend podotherapeut of  huisarts te raadplegen, het liefst binnen 24 uur.

Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u gebeld worden voor een afspraak? Druk dan op de knop en vul het terugbelformulier in. Wij bellen u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Voetbehandeling pedicure

De pedicure is degene die zich bezig houdt met het reguliere onderhoud en de verzorging van...

Lees meer