Genieten van comfortabel lopen

Voetklachten bij zwangerschap

De zwangerschap is doorgaans een mooie en vooral heel bijzondere tijd voor vrouwen. Toch kunnen tijdens de zwangerschap klachten ontstaan aan o.a. de voeten en benen, waardoor de vreugde iets gedempt kan worden. Op deze pagina behandelen we typische klachten die vaker voorkomen of eerder ontstaan tijdens een zwangerschap.


Klachten die ontstaan doordat de druk in de aders verandert

Vocht vasthouden (Oedeem)

Het vasthouden van vocht is een bekende zwangerschapskwaal. Dit is natuurlijk erg vervelend, want de schoenen gaan hierdoor knellen en door de gespannen huid kunnen deze pijnlijk aanvoelen. Door het vocht kunnen tevens de zenuwen in je voeten bekneld raken, waardoor je een vervelende pijn kunt ervaren.

Vocht vasthouden in de voeten en enkels is heel normaal.  Meestal is hier sprake van  in het laatste trimester van de zwangerschap en/of bij warm weer. Het kan meerdere oorzaken hebben. Een daarvan is de groei van de baarmoeder, waardoor er meer druk komt te staan op de bloedvaten en het vocht niet goed wordt afgedreven. Als de bloeddruk goed blijft kan het geen kwaad. Na de bevalling zal het vocht via de urine weer worden afgevoerd.

De volgende tips kunnen helpen om de oedeemvorming  tegen te gaan:

 • Drink veel water, hierdoor kan het vocht makkelijker afgevoerd worden.
 • Neem wisselbaden, dit stimuleert de bloedsomloop.
 • Probeer te blijven bewegen, ook dit stimuleert de bloedsomloop.
 • Leg de voeten wanneer je zit of in bed ligt hoger.
 • Draag kousen of panty’s die steun geven.

Kramp in de voeten en benen

Vaak ontstaat ’s nachts een pijnlijke samentrekking van de spieren; kramp. De oorzaak kan liggen in  een slechte bloedsomloop,  afgeknelde bloedvaten of magnesiumtekort. Probeer de spier die in kramp trekt te strekken. Duw hiervoor je hiel van je af en trek de tenen naar je toe. Zo trekt de kramp het snelst weer weg.

Tips ter voorkoming van kramp:

 • Drink voldoende
 • Probeer de bloedsomloop te blijven stimuleren door voldoende te bewegen.
 • Neem wisselbaden
 • Neem extra magnesium in (overleg altijd met uw huisarts)
 • Een oud middeltje: leg een stuk zeep in bed.

Restless legs syndroom

Een op de vier vrouwen heeft tijdens haar zwangerschap te maken met restless legs (RLS), oftewel rusteloze benen. Dit komt met name in het laatste trimester voor. Het is een vervelend gevoel, alsof er mieren in de benen kruipen. Het kan zowel aan één als beide kanten voorkomen en geeft een onweerstaanbare drang tot het bewegen van de benen.

De klachten komen opzetten in rust, vooral tijdens het slapen. Maar het kan ook opzetten wanneer men zit. De oorzaak kan een tekort aan ijzer of foliumzuur zijn of  verminderde doorbloeding van de kuiten. Na de zwangerschap verdwijnen de klachten in zijn geheel weer.

Tips die de klachten kunnen verminderen:

 • Matigen met cafeïne houdende dranken
 • Voldoende bewegen en gezond eten
 • Slapen in een koele slaapkamer
 • Wisselbaden

Medicatie tegen restless legs wordt tijdens de zwangerschap afgeraden. Wel kan het aanvullen van vitamine- en mineralentekort helpen.

Spataderen

De aders zorgen ervoor dat het bloed vanuit de weefsels naar het hart wordt vervoerd. Het bloed moet omhoog gepompt worden tegen de zwaartekracht in. De kleppen in de aders zorgen ervoor dat het bloed niet terug de ader in kan stromen. Onder invloed van het hormoon progesteron verslappen de aderen in de benen, waardoor er toch bloed kan terugstromen. Dan ontstaat een spatader. Tevens neemt de baarmoeder in grootte toe en wordt hierdoor de druk op de aders ook groter.

Een spatader herken je aan een ontsierende blauwe ader op het been. Soms geeft het ook pijn of een vermoeid gevoel. Het ontstaan van spataders is niet te voorkomen, maar met een aantal leefregels kun je er wel voor zorgen dat de druk in de aderen afneemt en het bloed beter wordt afgevoerd naar het hart.

 • Niet met de benen over elkaar zitten.
 • Probeer te blijven bewegen, dit stimuleert de bloedsomloop.
 • Leg de voeten wanneer je zit of in bed ligt hoger.
 • Draag schoenen die niet knellen en geen hoge hakken (maximaal drie centimeter).
 • Draag kousen of panty’s die ondersteuning bieden.
 • Warme baden, zonnen en sauna zoveel mogelijk vermijden en indien mogelijk de benen koud afdouchen.

Overige (voet-)klachten tijdens de zwangerschap:

Doorgezakte voeten

Onder invloed van hormonen en toename van het gewicht kan de voet in korte tijd doorzakken. Klachten die hierbij horen zijn zeer divers. Het kan gaan om spierklachten zoals een overbelasting, zenuwklachten, maar ook de gewrichten kunnen pijnlijk worden. De pijnklachten kunnen weg trekken na de bevalling Maar het is ook mogelijk dat de klachten aanwezig blijven, aangezien de voet doorgezakt blijft. Een stevige schoen kan in dit geval uitkomst bieden. Mochten de klachten blijven bestaan, dan is het verstandig om naar een podotherapeut te gaan.

Zwangerschapsischias

Ischias geeft pijn in een bil die uitstraalt langs de achterkant van een been. Dit is het gevolg van druk op of beschadiging van een bepaalde zenuw; ischiadicus. De nervus ischiadicus is de grootste zenuw van het lichaam die vanuit het ruggenmerg via de achterkant van het bovenbeen tot boven de knie loopt. Hier splitst deze zich en gaat verder richting voetzool en buitenzijde van de voet. De pijnklachten trekken vanuit de bil het been in en zijn slechts aan een kant aanwezig. Het kan een zeurende, stekende pijn zijn, maar ook tintelingen geven in het been. 

Het advies is om te letten op de houding en een consult bij de fysiotherapeut aan te vragen.  Steunzolen kunnen ook helpen om de houding te verbeteren.

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum)

Zwangerschapsdiabetes wordt in de volksmond ook wel zwangerschapssuiker genoemd en komt voor bij een op de twintig vrouwen. Deze vorm van diabetes verdwijnt na de bevalling weer. Het ontstaat vanaf de 24e  week in de zwangerschap. Onder invloed van hormonen reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.

Normaal gesproken maakt het lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aan, maar dit gebeurt niet bij alle zwangere vrouwen. Er blijft dan te veel suiker in het bloed zitten.

Risicofactoren:

 • Bij een eerdere zwangerschap diabetes gehad (75 procent).
 • Eerder een baby gehad die zwaarder was dan acht pond.
 • Overgewicht/obesitas voor aanvang van de zwangerschap.
 • Diabetes type 2 bij ouders of broers en zussen.
 • Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst.

Verhoogd cholesterol of bloedsuiker

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een grotere kans om op latere leeftijd diabetes type 2 (ouderdomssuiker) te ontwikkelen. Vijftig procent van de vrouwen ontwikkelt dit binnen vijf tot tien jaar. Dit vergroot ook de kans op voetproblemen.

Algemeen

Blijven bewegen is belangrijk bij alle klachten, aangezien de ene klacht een andere klacht kan aanwakkeren of versterken. Wanneer dit niet goed gaat is het belangrijk om te laten bekijken of de stand van de voeten en de beweging wel goed is. Vaak is een persoonlijk advies al voldoende om u te helpen.

 

Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Comfortschoen Dames

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Consult/onderzoek door podotherapeut

De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

Lees meer

Orthopedische schoen volwassenen

Orthopedische schoenen zijn volledig op maat gemaakte schoenen, bedoeld voor het oplossen of...

Lees meer

Steunzolen algemeen

Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

Lees meer

Voetbehandeling pedicure

De pedicure is degene die zich bezig houdt met het reguliere onderhoud en de verzorging van...

Lees meer