Genieten van comfortabel lopen

Zwangerschap en voeten

Aan voetklachten wil je liever niet denken als je zwanger bent. Liever wil je genieten van het nieuwe leven in je buik en deze mooie periode. Toch kun je tijdens je zwangerschap te maken krijgen met vervelende voetklachten of veranderingen aan je voeten, die soms zelfs blijvend zijn.

Pijnklachten tijdens de zwangerschap komen vaak voor en worden meestal geaccepteerd als zwangerschapskwaaltjes die erbij horen. De pijn kan variëren van af en toe wat last tot niet meer kunnen lopen van de pijn.

Veranderingen in het lichaam

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. Onder invloed van hormonen verslappen de banden en spieren. Niet alleen in je bekken, maar overal in je lichaam en  dus ook in je voeten, enkels en knieën. Je gewicht neemt in zeer korte tijd relatief veel toe. Hierdoor ontstaat een grotere belasting op de voeten, benen en de knieën. In combinatie met het verslappen van de banden en spieren kan dit ervoor zorgen dat de voetbogen inzakken.

Ook kunnen de gewrichten in knieën en enkels overbelast raken. Je voeten worden langer en door het doorzakken verandert de drukverdeling onder de voet. Hierdoor kun je (meer) eeltvorming en likdoorns krijgen.

Vocht vasthouden (Oedeem)

Het vasthouden van vocht is ook een bekende zwangerschapskwaal. Dit is natuurlijk erg vervelend, want de schoenen gaan hierdoor knellen en door de gespannen huid kunnen deze pijnlijk aanvoelen.

Door het vocht kunnen zenuwen in je voeten bekneld raken, waardoor je een vervelende pijn kunt ervaren.

Van rusteloze benen tot zwangerschapsdiabetes

Kramp in de voeten en benen tijdens het slapen komt vaak tijdens de zwangerschap. Ook kun je last hebben van rusteloze benen (restless legs).

Zwangerschapsdiabetes komt gelukkig niet veel voor en is van tijdelijke aard.

Het kan zijn dat voetklachten na je zwangerschap blijven bestaan. Aan je zwangerschap kun je doorgezakte voeten, enkel- en knieklachten, spataderen en overbelasting van voeten, enkels en knieën overhouden.

Voetverzorging

Gelukkig is er in de meeste gevallen een goede oplossing te vinden voor alle voetklachten die tijdens de periode van zwangerschap ontstaan.

Het dragen van goede schoenen kan klachten voorkomen, verminderen of laten verdwijnen. Mocht dit niet baten, dan is het verstandig om contact op te nemen met een podotherapeut. Dit kan vaak wonderen doen. Blijf in elk geval niet onnodig lopen met deze klachten. Mogelijk kunnen de klachten met een kleine behandeling al worden aangepakt en kun je daarna weer genieten van je zwangerschapstijd. 

Tips

  • Draag gemakkelijk zittende en goed passende, stevige schoenen met een hakhoogte van maximaal twee centimeter.
  • Leg je voeten hoog wanneer je zit of ligt.
  • Probeer te blijven bewegen.
  • Neem wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren.
Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Comfortschoen Dames

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Consult/onderzoek door podotherapeut

De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

Lees meer

Steunzolen algemeen

Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

Lees meer

Voetbehandeling pedicure

De pedicure is degene die zich bezig houdt met het reguliere onderhoud en de verzorging van...

Lees meer