Genieten van comfortabel lopen

Zwangerschap en voeten

Aan voetklachten wil je liever niet denken als je zwanger bent. Liever wil je gewoon kunnen genieten van het kleine wondertje in je buik en van deze mooie periode. Toch kun je tijdens je zwangerschap te maken krijgen met vervelende voetklachten of veranderingen aan je voeten, die soms zelfs blijvend zijn. Op deze themapagina's leest u alles over zwangerschap en de invloed ervan op uw voeten.


Veranderingen in het lichaam

(voet-)klachten tijdens de zwangerschap komen vaak voor en worden meestal geaccepteerd als zwangerschapskwaaltjes die erbij horen. De pijn kan variëren van af en toe wat last tot niet meer kunnen lopen van de pijn. Maar hoe komt het toch dat zoveel zwangere vrouwen last krijgen van (voet-)klachten?

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. Onder invloed van hormonen verslappen de banden en spieren. Niet alleen in je bekken, maar overal in je lichaam en  dus ook in je voeten, enkels en knieën. Je gewicht neemt in zeer korte tijd relatief veel toe. Hierdoor ontstaat een grotere belasting op de voeten, benen en de knieën. In combinatie met het verslappen van de banden en spieren kan dit ervoor zorgen dat de voetbogen inzakken.

Ook kunnen de gewrichten in knieën en enkels overbelast raken. Je voeten worden langer en door het doorzakken verandert de drukverdeling onder de voet. Hierdoor kun je (meer) eeltvorming en likdoorns krijgen.

Veel vrouwen krijgen last van oedeem (vocht vasthouden) tijdens de zwangerschap. Net zoals kramp in de voeten en benen tijdens het slapen en een gevoel van rusteloze benen (restless legs).

Ook zwangerschapsdiabetes kan ontstaan, maar dit komt gelukkig niet veel voor en is van tijdelijke aard.

Het kan zijn dat voetklachten na je zwangerschap blijven bestaan. Aan je zwangerschap kun je doorgezakte voeten, enkel- en knieklachten, spataderen en overbelasting van voeten, enkels en knieën overhouden.

Veel voorkomende (voet-)klachten tijdens de zwangerschap

We hebben een handig overzicht gemaakt van alle voetgerelateerde aandoeningen die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap. Bekijk hier het overzicht van voetklachten tijdens de zwangerschap.

Voetverzorging

Gelukkig is er in de meeste gevallen een goede oplossing te vinden voor alle voetklachten die tijdens de periode van zwangerschap ontstaan.

Het dragen van goede schoenen kan klachten voorkomen, verminderen of laten verdwijnen. Mocht dit niet baten, dan is het verstandig om contact op te nemen met een podotherapeut. Dit kan vaak wonderen doen. Blijf in elk geval niet onnodig lopen met deze klachten. Mogelijk kunnen de klachten met een kleine behandeling al worden aangepakt en kun je daarna weer genieten van je zwangerschapstijd. 

Algemene tips

  • Draag gemakkelijk zittende en goed passende, stevige schoenen met een hakhoogte van maximaal twee centimeter.
  • Leg je voeten hoog wanneer je zit of ligt.
  • Probeer te blijven bewegen.
  • Neem wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren.
Deel |

Download brochure Bewegen en comfort

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij

Producten & diensten

Callusan crèmeschuimen

Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

Lees meer

Comfortschoen Dames

Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

Lees meer

Consult/onderzoek door podotherapeut

De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

Lees meer

Steunzolen algemeen

Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

Lees meer

Voetbehandeling pedicure

De pedicure is degene die zich bezig houdt met het reguliere onderhoud en de verzorging van...

Lees meer