Voetzorg voorkomt
problemen

Eeltvorming is een belangrijk signaal

Waarschijnlijk heeft u eelt op uw voeten tot nu toe alleen maar als lastig ervaren. Begrijpelijk, want eelt is vaak lelijk om te zien en kan pijnlijk zijn. Toch is het goed dat er zich eelt vormt, het is namelijk een teken dat er iets aan de hand is. Wat is eelt precies en hoe ontstaat het?

Eelt wordt ook wel callus of kalk hyperkeratose genoemd. Het is een abnormale plaatselijke verdikking van de opperhuid, die meestal geelachtig van kleur is. Deze verdikking ontstaat altijd door mechanische stress, dat verschillende oorzaken kan hebben.

De belangrijkste oorzaak is druk of wrijving van binnenuit of  buitenaf. De stand van de voet kan veranderd zijn, waardoor er teveel druk op de huid komt. Ook kan het zijn dat de schoenen en sokken niet goed passen. Te klein geeft druk en te groot geeft wrijving. Verder kan eelt bijvoorbeeld ontstaan door warmte. Doordat eelt veel vocht kan opnemen zal het hierdoor nog dikker worden, met nog meer klachten als gevolg.

Een klein beetje eelt is niet erg, omdat het bescherming geeft aan de steunpunten van uw voeten. Veel eelt of snel terugkerend eelt betekent dat er naar een oorzaak moet worden gezocht Het is een beetje het kip-ei verhaal; eelt ontstaat als er een probleem is en kan op zijn beurt zelf ook voor problemen zorgen, zoals kloven en likdoorns die in het eelt ontstaan.

Likdoorns

Een likdoorn (eksteroog, eeltpit, clavus) bestaat ook uit eelt, alleen groeit dit met een punt naar binnen, de huid in. De oorzaak hiervan is piekdruk. Dit wil zeggen dat er op een heel klein oppervlak ontzettend veel druk staat, waardoor het eelt heel hard aangroeit. Doordat we erop staan of de schoen erop drukt, wordt het eelt naar binnen gedrukt. Soms vormt zich dan een hele harde kern, waardoor het lijkt alsof er een pit in zit; de likdoorn. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn.

Mensen met diabetes kunnen een verminderd gevoel hebben in hun voeten en het eelt dus niet als pijnlijk ervaren  (zie ’Lopen op watten’). Toch is het juist dan erg belangrijk om er naar te laten kijken. U kunt hiervoor een afspraak maken bij een podotherapeut. Deze voert een screening uit en verricht aanvullend onderzoek om de oorzaak van het eelt te achterhalen.

Soms volstaat een goed schoenadvies, een andere keer is het nodig om iets meer te doen, zoals een standcorrectie door middel van steunzolen. De podotherapeut zal u tevens een persoonlijk advies geven over hoe u de risico’s zo klein mogelijk kunt maken.

Het verwijderen van eelt kan gedaan worden door een pedicure. Bij mensen met diabetes moet deze pedicure wel in het bezit zijn van de aantekening ‘diabetische voet’ of het moet een medisch pedicure zijn. Het verwijderen van eelt is een onderdeel van een complete behandeling, waarbij ook de rest van de voet verzorgd wordt, zoals het knippen van nagels. Ook geeft de pedicure u een persoonlijk voetverzorgingsadvies. Mooi meegenomen is dat de voeten er ook weer mooi uitzien.

Voor iedereen, zowel diabetespatiënten als mensen die deze ziekte niet hebben, geldt: eelt is een teken dat er iets mis is. Laat naar het eelt kijken, want het is een belangrijk signaal en zo voorkomt u verdere problemen.

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u gebeld worden voor een afspraak? Druk dan op de knop en vul het terugbelformulier in. Wij bellen u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij