Voetzorg voorkomt
problemen

Ik heb het gevoel op watten te lopen

Een vreemd gevoel in de voeten is een veel voorkomend fenomeen bij mensen met diabetes (type 1 en type 2).
Sommige mensen beschrijven dit als een gevoel op watten te lopen, anderen hebben het gevoel dat er mieren door hun voeten of benen lopen.

Ook tintelingen, een doof gevoel, krampen of pijn kunnen uitingen zijn van dit fenomeen.
De oorzaak hiervan is beschadiging van zenuwuiteinden in de huid van de voeten, veroorzaakt door diabetes (neuropathie). Deze beschadiging treedt in de loop der tijd op. Bij sterk schommelende suikerwaarden gebeurt dit eerder dan bij goed gereguleerde diabetes.

Uit onderzoek is gebleken dat tijdens het ontdekken van diabetes type 2, de helft van de patiënten al een verminderd gevoel heeft in de voeten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de periode waarin mensen eigenlijk al sluipend diabeet waren, maar dit nog niet gediagnosticeerd was en er dus ook nog geen behandeling gestart was.

Het is een langzaam proces, waarbij de oppervlakkige zenuwen in de huid steeds meer worden aangetast door de wisselende bloedsuikerwaarden en steeds meer van hun gevoelsfunctie verliezen.  De patiënt merkt vaak niet dat dit oppervlakkige gevoel minder wordt en – als dit niet gescreend wordt door de praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige, podotherapeut of medisch pedicure - is hij/zij zich hiervan dan niet bewust.

Het gevoel kan op den duur helemaal verdwijnen, maar voordat dit het geval is, kan de patiënt een bepaalde fase doormaken, waarin  bovengenoemde vreemde sensaties gevoeld worden. Zoals het gevoel op watten te lopen, krioelende mieren, tintelingen, een slapend, doof of een vreemd gevoel. Ook kan in dit stadium juist meer gevoeld worden of helemaal niets bijzonders, dit verschilt per persoon.

Sensibele neuropathie

Dit verschijnsel van gevoelsuitval wordt sensibele neuropathie genoemd. Het brengt een verhoogd risico met zich mee voor het krijgen van wondjes. Het gevaar schuilt in het feit dat de diabetespatiënt zich hiervan vaak niet bewust is. Zo kunnen  onopgemerkt wondjes ontstaan, bijvoorbeeld doordat iemand in een glasscherf of punaise trapt zonder dat dit gevoeld wordt. Of doordat men een steentje in de schoen niet opmerkt. Ook de temperatuur wordt minder goed gevoeld, zodat men zich kan verbranden aan te heet (bad)water.

Juist bij diabetespatiënten kan dit vervelende gevolgen hebben, doordat de wondgenezing verstoord is. Dit komt doordat de bloedvaten ook vaak door de diabetes zijn aangetast, waardoor de bloedtoevoer naar de wondjes minder goed is. Hierdoor komt er minder zuurstof en voedingsstoffen bij de wondjes, met het gevolg dat de wondjes slecht en langzaam genezen.

Wat te doen?

Wanneer u een van bovengenoemde bijzondere gevoelssensaties heeft, meld dit dan aan uw behandelaar. Dat kan de praktijkondersteuner van de huisarts zijn of een diabetesverpleegkundige, podotherapeut of medisch pedicure.
Voor iedere diabetespatiënt is het van groot belang dat het gevoel in de voeten tenminste jaarlijks wordt onderzocht. Bij zo’n diabetische voetscreening wordt een zich ontwikkelende sensibele neuropathie tijdig geconstateerd. En nog veel belangrijker: u krijgt een goed advies over hetgeen waarop u in uw specifieke situatie  moet letten. Vraag uw huisarts hiernaar.

Is er bij u gevoelsvermindering vastgesteld? Dan is het van belang uw voeten dagelijks goed te inspecteren en te bevoelen met uw handen. U kunt hierbij gebruikmaken van een handspiegel,  om ook onder uw voeten te kunnen kijken. Als u het zelf niet meer kunt zien, is het verstandig  een huisgenoot of een verzorgende naar uw voeten te laten kijken.

Wanneer u onregelmatigheden ontdekt in de vorm van wondjes of eeltplekken, wacht dan niet en raadpleeg zo snel mogelijk uw  podotherapeut. Inspecteer ook de binnenkant van uw schoenen regelmatig, zodat er niets in zit dat uw voeten kan beschadigen (zie ook voetverzorgingsadvies, het voetpreventiepakket  en wat kan ik zelf doen).

Goede voorlichting over de risico’s en over wat u zelf kunt doen om problemen te voorkomen is uitermate belangrijk. Vraag uw behandelend arts voor een doorverwijzing naar een pedicure met aantekening voor de diabetische voet, een medisch pedicure of podotherapeut.

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u gebeld worden voor een afspraak? Druk dan op de knop en vul het terugbelformulier in. Wij bellen u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij