Voetzorg voorkomt
problemen

Schoeisel en steunzolen

Wanneer zich problemen voordoen rond de diabetische voet zoals overmatige eeltvorming, kan het nodig zijn om (steun)zolen te laten aanmeten. Deze zolen worden volledig op maat gemaakt en moeten aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten niet alleen de drukverdeling verbeteren, maar ook bescherming bieden.

Vaak is er sprake van een verminderd gevoel of vaatlijden, waardoor elk beetje extra druk al teveel kan zijn en kan leiden tot een langdurige, slecht genezende wond.

Een goed passende schoen is zeer belangrijk, ook bij het dragen van steunzolen. Zonder een goede schoen functioneren de steunzolen namelijk niet goed. Het belang van een goed passende schoen met voldoende ruimte voor de zolen, in combinatie met voldoende stevigheid en stabiliteit, wordt echter vaak onderschat.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zestig tot tachtig procent van alle diabetespatiënten op te klein of niet goed passend schoeisel loopt. Als de schoenen al aan de kleine kant zijn, is het een onmogelijke opgave om hieraan nog steunzolen toe te voegen. Vandaar dat de behandelaar de tijd neemt voor  een gedegen schoenadvies. Dit is niet bedoeld om het u nog moeilijker te maken in de schoenenwinkel, maar om ervan verzekerd  te zijn dat we samen de beste oplossing voor uw voetproblemen creëren. 

Allereerst zal er samen gekeken worden of de schoenen die gedragen worden geschikt zijn voor steunzolen. Een goede pasvorm en een uitneembaar voetbed zijn hierbij zeer belangrijk. Zowel de steunzool als de voet moeten voldoende ruimte hebben in de schoen, zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan. Teveel ruimte is echter niet goed, omdat de voet dan kan gaan schuiven in de schoen. Het liefst zien we een schoen met een sluiting (veter of klittenband), zodat er alle ruimte is om gemakkelijk in de schoenen te stappen en deze vervolgens met de sluiting op maat te maken voor uw voeten.

Schoenen kopen

Mocht het zo zijn dat uw eigen schoenen niet geschikt zijn voor steunzolen,  dan zal uw behandelaar uitleggen waarom dit het geval is. Ook zal hij of zij u uitleggen waar bij de aankoop van confectieschoenen voor uw specifieke situatie op moet worden gelet. (zie ‘Goede schoen is het halve werk’). U kunt er ook voor kiezen om schoenen te kopen uit onze uitgebreide collectie comfortschoenen. Deze zijn  speciaal geschikt voor het dragen van steunzolen. Vraag uw behandelaar naar de mogelijkheden.

Soms kan het zijn dat het onmogelijk is om een goed passende schoen te vinden die voldoet aan alle voorwaarden voor uw specifieke situatie. Een semi-orthopedische schoen (OSB) kan dan een oplossing zijn. Dit zijn confectieschoenen die voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden, zoals extra ruimte en diepte en mogelijkheden qua breedtematen en dergelijke. Ook kunnen aanpassingen gemaakt worden aan deze schoenen, zoals een afwikkelbalk en zoolverstijving (zie het thema ‘Op maat’).

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij