Voetzorg voorkomt
problemen

Verzorgen en behandelen; wat is het verschil?

Onder voetverzorging verstaan we de dagelijkse zorg van de voeten.
Hierbij hoort het dagelijks wassen van de voeten met lauw water en een milde zeep.
Daarna moeten de voeten goed worden afgedroogd, zeker tussen de tenen.

Maar ook het controleren van de voeten op kleurveranderingen, eeltvorming, wondjes en blaren hoort erbij. Deze zaken staan allemaal beschreven in het onderdeel ‘Wat kan ik zelf doen?’.
Ook het laten knippen van de nagels en het verwijderen van eelt door een pedicure met aantekening diabetische voet of  een medisch pedicure valt onder dagelijkse verzorging. Door omstandigheden kan de persoon in kwestie dit echter niet meer zelf doen.

Van verzorging naar behandeling

Op het moment dat er sprake is van problemen aan de voeten, wordt voetverzorging voetbehandeling. Want dan is er sprake van een probleem dat om behandeling vraagt en is verzorgen alleen niet meer voldoende. Problemen kunnen erg uiteenlopen. Van een pijnlijke nagel of likdoorn tot een wondje aan de voeten. Het oplossen van dit soort problemen wordt gedaan door een medisch pedicure of een podotherapeut.

Vaak lost de behandelaar niet alleen het probleem op, maar kiest hij of zij ervoor om de verzorging van de gehele voet op zich te nemen. In het geval van een ingroeiende nagel aan de grote teen, worden dan bijvoorbeeld ook alle andere nagels meegenomen tijdens de behandeling.

Behandelmogelijkheden

Pedicurebehandeling

De voeten van diabetespatiënten kunnen extra kwetsbaar zijn. Daarom is voetverzorging door middel  van een speciale behandeling belangrijk. De pedicure met aantekening diabetische voet kan hierin een goede rol spelen. Zie ook bij ‘De pedicure’.

Podotherapeutische behandeling

Soms kunnen klachten niet worden weggenomen door de pedicure. Bijvoorbeeld in het geval van ingroeiende teennagels, wondjes of een pijnlijke likdoorn die steeds weer terugkomt. Of wanneer het risico op problemen te groot is. De pedicure verwijst u dan door naar de podotherapeut, die u hiervoor zal behandelen. Als alles weer rustig is zal de podotherapeut u weer terugverwijzen naar de pedicure. Mocht nader onderzoek nodig zijn, dan wordt u doorverwezen naar een behandelend arts. Zie ook bij ‘De podotherapeut’.

Producten

Nagelbeugel

Een nagelbeugel, ook wel orthonyxie genoemd, is een klein metalen draadje dat precies over uw nagel wordt gebogen. Het wordt gebruikt bij zeer kromme nagels of nagels die dreigen in te groeien. Doordat er een geringe spanning op het draadje staat, wordt de nagel langzaam vlakker en verdwijnen uw pijnklachten vrijwel direct. De beugel wordt op de nagelplaat vastgezet met een laagje gel en groeit met de nagel mee. Na zes tot tien weken wordt de beugel tijdens een controle bij uw pedicure of podotherapeut verwijderd en opnieuw met extra spanning teruggeplaatst. Tijdens het behandeltraject kunt u normaal douchen en zwemmen. Ook hoeft u geen rekening meer te houden met schoenen die pijnlijk drukken.

Drukverdeling

Door een afwijkende stand van de voeten, afwijkend looppatroon of slecht passend schoeisel kunnen eeltvorming, pijnklachten en wonden ontstaan. Vooral bij mensen met diabetes is het ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de drukverdeling adequaat is, vooral omdat het beschermende gevoel vaak afwezig is.

Teenorthese

Een teenorthese is een hulpmiddel dat volledig op maat wordt gemaakt van zacht siliconenmateriaal. Dit ‘teenstukje’ kan helpen om de stand van de tenen te corrigeren en drukplekjes en wrijving van of tussen de tenen te verminderen en voorkomen. Afhankelijk van de klachten zal een orthese de tenen corrigeren, beschermen of een combinatie van beide. De teenorthese kan met gemak in goedpassende confectie- of orthopedisch schoeisel worden gedragen en kan een aanvulling zijn op andere vormen van therapie.

Vilttherapie

Drukplekken kunnen veel pijn geven. Om deze plekken tijdelijk of acuut drukvrij te leggen, kan de behandelaar vilttherapie toepassen. Hierbij wordt vilt geplakt rond de aangedane plek. Deze therapie kan vooraf gaan aan definitieve therapie, zoals een orthese of steunzolen.

Bij Penders Voetzorg zijn zowel pedicures als podotherapeuten in dienst. Zij werken nauw samen. Er is veel overleg en mocht dit nodig zijn, kunt u door hen verder geholpen worden.

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u weten waar u ons kunt vinden, of wilt u direct een afspraak maken? Gebruik onderstaande knop om direct een vestiging bij u in de buurt te zoeken.

Bel mij