Voetzorg voorkomt
problemen

Een goede schoen is het halve werk

Voor veel voetklachten geldt: een goede schoen is het halve werk. Uit onderzoek blijkt echter dat zestig tot tachtig procent van alle mensen met diabetes op te klein of verkeerd schoeisel loopt. Maar juist voor hun is het extra belangrijk dat schoenen goed passen en zeker nergens knellen of drukken.

Veel voetproblemen zijn te verhelpen of voorkomen met goed passend schoeisel. Hulpmiddelen zijn dan soms helemaal niet nodig. Als u behoefte heeft aan een gedegen en persoonlijk schoenadvies, kunt u een afspraak maken met de podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus. Ieder mens heeft namelijk andere voeten en andere klachten, maar vooral ook andere wensen. Voelt u zich  daarom vooral niet gebonden aan dat ene schoenenmerk waar een bekende van u bij zweert, want mogelijk passen die schoenen helemaal niet bij uw voettype.

Pasvorm

De pasvorm van uw schoenen is het belangrijkst. Dat klinkt heel logisch, maar in veel gevallen dragen mensen slecht passende schoenen. Dit is vooral het geval bij dames, waarbij het uiterlijk vaak belangrijker is dan andere eigenschappen van de schoen. Ook de mode werkt vaak niet mee; spitse en  platte schoenneuzen worden vaak als mooier ervaren dan brede, hoge en ronde neuzen. Maar deze veroorzaken helaas veel voetklachten.

Waar moet een goed passende schoen aan voldoen? Allereerst moet de lengte van de schoen goed zijn, dat wil zeggen dat u 0,5 cm tot 1 cm ruimte over moet hebben aan de voorkant van uw langste teen. Ook de breedte moet natuurlijk kloppen. We zien vooral vaak dat de voorkant van de schoen niet goed past. De breedte van de voorvoet is vaak groter  dan de breedte van de schoen, waardoor de tenen en de bal van de voet bekneld raken. Zeker als er sprake is van een verminderd gevoel, is dit een groot probleem omdat hierdoor snel wondjes ontstaan. We willen schoenen graag om onze voeten voelen. Maar als het gevoel verminderd is, kunnen we dit niet oproepen en worden schoenen vaak te klein gekocht.

Voldoende ruimte voor in de schoenen is ook van belang als tenen niet volledig vlak liggen (klauw- of hamertenen). De kans is dan groot dat u met de tenen tegen de bovenkant van de neus komt. Dit kan drukplekken bovenop de tenen veroorzaken.

Bij diabetici met een verminderd gevoel in de voeten is het tevens belangrijk dat de schoen geen harde stiknaden bevat aan de binnenkant. Leer rekt, maar stiknaden rekken niet mee omdat deze van nylon zijn gemaakt. Hierdoor kunnen drukplekken ontstaan die, wanneer ze niet tijdig worden opgemerkt, wondjes kunnen veroorzaken.

Sluitingen

Verder is een verstelbare sluiting (veters, klittenband of een gesp) beter dan een schoen of laars die geen verstelbare sluiting heeft, zoals een schoen met alleen een rits of een instapper. Een instapper wordt per definitie te klein gekocht. Juist doordat er geen sluiting aanwezig is, zal de schoen na het instappen toch ergens houvast moeten hebben op de voet, zodat deze niet van uw voet valt. Een verstelbare sluiting zorgt ervoor dat u de schoen goed om uw voet kunt sluiten, zodat de pasvorm beter is en u meer steun aan de schoen heeft. Bovendien kunt u zo minder schuiven in de schoenen, wanneer deze meer uitgelopen zijn. Schuiven (frictie) veroorzaakt eeltvorming, blaren en drukplekken op tenen.

Naar mate de dag vordert worden de voeten altijd iets dikker. Bij een schoen met een sluiting kan hier op worden geanticipeerd, door de veters een keer opnieuw te strikken, zodat de bloedvaten/zenuwen niet worden afgekneld worden.

Tips

Wanneer u schoenen past in de winkel, haal dan indien mogelijk het voetbed uit beide schoenen en ga daar eens met uw voeten naast elkaar op staan. Vallen uw beide voeten netjes binnen de omtrek van het voetbed, of vallen ze er overheen?  En wanneer u steunzolen en/of een teenorthese draagt: pas schoenen dan met deze hulpmiddelen, zodat u zeker weet dat u voldoende ruimte heeft.

Uw voeten kunnen veranderen naarmate u ouder wordt. Door het losser worden van de banden van de voeten, zakken de voeten in de loop der jaren vaak wat meer door. Houd er daarom rekening mee dat de schoenmaat 38 die u tien jaar geleden had, nu mogelijk te klein is!

Wanneer u steunzolen draagt of gaat dragen, is het prettig wanneer u schoenen heeft met een uitneembaar voetbed. Deze kunt u  uit de schoenen halen wanneer de steunzool in de schoen moet. Zo blijft de pasvorm beter en blijft u voldoende ruimte houden in de schoen.

Sommige mensen hebben veel moeite met het vinden van goed passende schoenen. Zij hebben bijvoorbeeld een lange, smalle voet of juist een heel korte, brede voet. Of ze hebben een hoge wreef of een andere vormafwijking aan de voeten. Informeer in dat geval bij de orthopedisch schoentechnicus,  podotherapeut of schoenconsulent over de mogelijkheden als het om schoenen gaat. Er is namelijk meer keus dan u denkt! Naast lengtematen bestaan er bijvoorbeeld  ook breedtematen. En soms is een kleine aanpassing aan uw huidige schoenen al voldoende.

Tegenwoordig zijn er veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger als het om schoenen gaat. En het is echt waar: een goede schoen is het halve werk. Het kan ervoor zorgen dat u veel prettiger kunt lopen.

Penders Voetzorg beschikt op verschillende locaties over een grote collectie comfortschoenen die tevens geschikt zijn voor steunzolen bij diabetespatiënten. Kijk elders op deze website voor de collectie en  verkooplocaties.

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij