Voetzorg voorkomt
problemen

Geef uw voeten uit handen

Wanneer het gevoel in uw voeten verminderd is, er sprake is van een verminderde doorbloeding in uw voeten of als u simpelweg niet meer goed bij uw voeten kunt, is het verstandig om het knippen van nagels en het verwijderen van eelt aan een deskundige over te laten.

Door een verminderd gevoel bestaat namelijk het risico dat u niet goed voelt wat u doet. En de kans op wondjes tijdens het verwijderen van eelt of het knippen van de nagels is groter wanneer u dit zelf doet dan wanneer een deskundige dit doet.

Bij een slechte doorbloeding in de voeten kunnen wondjes problemen geven. Echter, wanneer het gevoel en de doorbloeding in uw voeten prima is en u geen lastige eeltplekken of nagelproblemen heeft, dan kunt u dit eventueel ook zelf doen.

Een pedicure met aantekening diabetes, een medisch pedicure en podotherapeut hebben de juiste expertise voor het behandelen van voeten. Bij diabetespatiënten worden de kosten van zulke voetbehandelingen  meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Deze behandelingen, die eens in de zes tot acht weken plaatsvinden, vormen bovendien een extra voetcontrole. Zo kunnen eventuele problemen tijdig worden aangepakt.

De voetdeskundige bekijkt de huid en nagels en controleert de voeten op drukplekken en andere afwijkingen. Een podotherapeut is bovendien gespecialiseerd in vorm- en bewegingsafwijkingen van voeten.

Eelt en likdoorns

Aangezien eelt (callus, hyperkeratose) en likdoorns (clavi, eksteroog) altijd een uiting zijn van overbelasting op die specifieke plek, is het raadzaam om de oorzaak hiervan te achterhalen. Naast voetbehandelingen kan de behandelaar (steun)zolen bij u aanmeten, schoenadvies geven of samen met u naar andere oplossingen kijken voor uw voetprobleem. Pedicures en podotherapeuten kunnen tevens teenortheses en nagelbeugels maken, waarmee problemen voorkomen kunnen worden en pijnklachten aan nagels en tenen verholpen.

Verder bestaat de mogelijkheid om een individueel voetbed te laten vervaardigen, dat met behulp elektronische drukmetingen wordt aangemeten en geëvalueerd.

Preventie van wonden is het ultieme doel van elke professional die diabetische voeten behandelt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat (preventieve) voetzorg, onderzoek, advies en behandeling het aantal amputaties drastisch vermindert. Dit levert niet alleen een betere gezondheid op, maar zorgt ook voor betere kwaliteit van leven voor alle betrokkenen.Daarom is het verstandig om in geval van diabetes uw voeten minimaal eens per jaar te laten screenen.

Screenen houdt in dat uw voeten nagekeken en gevoeld worden om mogelijke uitingen van complicaties door diabetes op te sporen. Ook wordt  gekeken of er mogelijk vorm- of standafwijkingen zijn die op korte of langere termijn problemen kunnen opleveren.

Bedenk dat ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij