Voetzorg voorkomt
problemen

Op blote voeten lopen

Op blote (of kousen)voeten lopen kan heerlijk zijn. Lekker in de tuin of op het strand, zeker als het buiten lekker weer is. Of ’s winters met de open haard aan heerlijk binnenshuis rondlopen op kousenvoeten. Helaas is dit echter niet voor iedereen weggelegd. Bij diabetes loert er een gevaar om de hoek.

Diabetespatiënten met een verminderd gevoel in de voeten kunnen beter niet op blote voeten of sokken lopen. Uit onderzoek blijkt dat dit voor het grootste gedeelte van alle diabetespatiënten geldt. Zij kunnen niet op blote voeten lopen, omdat het risico op het oplopen van een wond te groot is. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje en de mogelijkheid bestaat dat men ergens op trapt of de tenen stoot. Bij mensen waarbij het gevoel intact is, levert dit een reactie op, namelijk pijn. Of zij  schrikken en ontlasten de betreffende voet door er even niet op te lopen.

Als de pijn blijft of  erger wordt dan trekken we aan de bel. We gaan bijvoorbeeld bij huisarts langs, die onderzoekt wat het probleem precies is. Bij mensen met verminderd gevoel  bestaat de kans dat zij ergens in gaan staan en dit niet voelen; hun ‘alarmsysteem’ geeft geen seintje dat het pijn doet, waardoor er geen reactie volgt. Zij blijven er vaak onopgemerkt mee doorlopen.

Vaak merkt men pas ’s avonds als de kousen worden uitgetrokken dat hier bloed in zit. In het geval van een breuk wordt dit vaak pas nog veel later opgemerkt, bijvoorbeeld door een vormverandering van de voet of tenen.

Ook mensen met een slechte doorbloeding in de voeten wordt afgeraden om op blote voeten te lopen. Een blote voet is namelijk kwetsbaarder dan een voet in een (passende) schoen en wondjes genezen bij deze mensen moeizamer. Ook wanneer u een voorziening of hulpmiddel voor uw voeten draagt in verband met verhoogde drukplekken of mobiliteitsproblemen, moet u het lopen op blote voeten beperken. U mist dan namelijk de ontlasting of steun die zo belangrijk zijn voor uw voeten.

Heeft u diabetes en geen last van bovenstaande problemen, dan mag u gerust op blote voeten lopen. Want nogmaals: soms is dat gewoon heerlijk!

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij