Voetzorg voorkomt
problemen

Wat kan ik zelf doen?

Diabetes Prevent: wat kan ik zelf doen?
Om voetproblemen te voorkomen of vroegtijdig te signaleren kunt u zelf veel doen. Wanneer dit niet lukt, is het raadzaam om bijvoorbeeld een huisgenoot, partner of thuishulp om hulp te vragen. Want voorkomen is simpelweg beter dan genezen.

 • Het is belangrijk om uw voeten iedere dag te controleren. Bekijk en betast de voeten dagelijks. Zeker wanneer het beschermende gevoel veranderd of afwezig is. Kleurveranderingen (rood, wit of zwart), eeltvorming, likdoorns, wondjes en blaren zijn allemaal een reden om een professional in te schakelen.
 • Wanneer u een (langere) wandeling heeft gemaakt, is het van belang uw voeten direct daarna goed te bekijken.
 • Loop nooit op blote voeten of kousenvoeten, ook niet binnenshuis of op het strand. De kans dat u ergens op trapt zonder dat u dit voelt is erg groot, omdat het gevoel niet optimaal is.
 • Draag dagelijks schone kousen zonder naden of elastiek die nergens knellen of in de huid drukken. Panty’s kunt u het beste binnenstebuiten dragen.
 • Controleer de binnenzijde van de schoen voor het aantrekken met de hand op steentjes of harde randen. Kies het liefst  voor schoenen zonder of met zo min mogelijk stiknaden. Deze zijn van nylon gemaakt en rekken niet mee, waardoor irritatie of drukplekken kunnen ontstaan.
 • Was uw voeten iedere dag met lauwwarm water, maar nooit langer dan vijf minuten. Gebruik hierbij zachte, milde zeep, maar geen Biotex of soda. Deze producten verweken de huid te zeer en dit geeft een verhoogd risico op wondjes. Neem om die reden ook geen lange voetenbaden, zeker niet als u een wond heeft. Hierdoor houdt u het wondje in stand.
 • Als u een bad of douche wilt nemen, test dan altijd de temperatuur van het water met een thermostaatkraan, thermometer of uw elleboog. Als er sprake is van  neuropathie heeft u meer kans op verbranding, aangezien uw voeten geen of minder pijn voelen en dus ook niet de hitte van het water.
 • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Gebruik hiervoor een dunne katoenen doek. Gebruik een beetje talkpoeder als het tussen uw tenen vaak vochtig blijft. Dit voorkomt schimmelinfecties.
 • Als de huid van uw voeten en onderbenen droog is, kunt u deze na het wassen het beste insmeren met een speciale crème voor diabetici. Smeer de crème niet tussen de tenen, om verweking te voorkomen. Vraag uw behandelaar om de speciale schuimcrèmes van Callusan.
 • Knip nagels recht af en niet te kort, om ingroeien te voorkomen. Voorkom scherpe randen door de nagels glad af te vijlen. Zijn uw nagels pijnlijk of te hard om zelf te knippen, bezoek dan een pedicure met diabetische voet aantekening of een medisch pedicure.
 • Verwijder (snijd, knip of peuter) zelf nooit ingedroogde huid, eeltplekken of likdoorns.  Maak ook geen gebruik van likdoornpleisters. De kans op beschadiging van de huid is zeer groot. Maak hiervoor een afspraak bij de pedicure met diabetische voet aantekening of bij een podotherapeut.
 • Onder eelt kan een wondje ontstaan. Daarom is het van groot belang dat dit vakkundig en regelmatig verwijderd wordt door een pedicure of podotherapeut.
 • Draag schoenen met een goede pasvorm. Meer informatie vindt u bij het onderdeel ‘Goed schoenadvies’. Laat uw voeten minimaal eens per jaar controleren. Als alles nog in orde is en het gevoel nog goed is, zal dit bij de diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner gebeuren. Mochten er problemen optreden, zoals eeltvormig, vermindering van het gevoel of doorbloeding, dan zal de behandeling plaatsvinden bij de medisch pedicure of podotherapeut. Vraag uw huisarts of specialist naar de mogelijkheden.
 • Streef ernaar om uw bloedsuikerspiegel zo optimaal mogelijk te houden. De kans op het ontstaan of verergeren van  complicaties wordt zo verminderd.
 • Probeer te stoppen met roken. Roken versnelt namelijk de vernauwing van de bloedvaten (met name in de benen), met een diabetische voet als mogelijk risico.
 • Vraag uw behandelaar naar het speciale Voetpreventiepakket, uniek te verkrijgen bij Penders Voetzorg.

Mocht u ondanks uw goede zorgen toch een wondje ontdekken, neem dan direct contact op met uw huisarts of behandelaar. Wacht niet tot het gaat ontsteken of erger wordt.

Indien u vragen heeft over uw voeten of iets bemerkt waarop u niet helemaal gerust bent, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw huisarts of podotherapeut. Bedenk: voorkomen is beter dan genezen.

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij