Voetzorg voorkomt
problemen

De rol van Penders binnen de diabeteszorg

Bij diabetes laten wij ons leiden door twee begrippen: Preventief en pertinent. Preventie is essentieel, ongeacht in welk stadium de diabetes zich bevind. Een pertinente aanpak is noodzakelijk omdat de risico’s niet toelaten dat compromissen worden gesloten die ernstige gezondheidsschade tot gevolg kunnen hebben.

Door middel van verschillende disciplines die nauw met elkaar samenwerken, kan er een compleet pakket geleverd worden als het gaat om de optimale voetverzorging in combinatie met het optimale loopcomfort.

Penders voetzorg heeft in elke vestiging goed geschoolde pedicures met diabetes aantekening, podotherapeuten en orthopedisch schoenmakers.

Pedicure in de diabeteszorg

De medisch pedicures en pedicures met diabetes aantekening zorgen voor de juiste voetverzorging en hebben een belangrijke signalerende functie. Zodra zij iets opmerken dat ze niet vertrouwen aan de voeten wordt er een podotherapeut bij geroepen voor een goed advies en eventueel aanvullende behandeling. Ook de orthopedische schoenmaker kan worden geïnformeerd wanneer er veranderingen van de voet zichtbaar zijn, waardoor bijvoorbeeld de orthopedische schoenen moeten worden aangepast.

Podotherapeuten in de diabeteszorg

De podotherapeuten zorgen voor een regelmatige controle van de voeten door middel van de diabetische screening. Hier wordt gecontroleerd hoe het gaat met de zenuwen, de bloedvaten, de bewegingen in de voet en of er risicoplekken onder de voet aanwezig zijn. Dit is met name van belang bij het voorkomen van wondjes die bij veel diabetes patiënten slechter genezen en zouden kunnen leiden tot amputaties, wanneer hier geen of onvoldoende aandacht aan wordt besteed.

De podotherapeut kan goed advies geven wat betreft voetverzorging, voetoefeningen of preventiemaatregelen, ook evt. hulpmiddelen aanmeten zoals steunzolen, teenortheses of nagelbeugels wanneer dit nodig is.

Ook behandelt de podotherapeut wonden aan de voeten. Vooral wanneer de wond op een plaats zit waar veel druk op komt, ontstaat vaak eelt rondom de wonden en heeft het eelt de neiging om over de wond heen te groeien, waardoor de wond niet kan genezen. Hiervoor is het nodig dat het eelt regelmatig en pertinent verwijderd wordt om zo een goede wondgenezing te bevorderen.

De orthopedisch schoentechnicus in de diabetes zorg

De orthopedisch schoenmakers worden ingeschakeld wanneer de voeten extra begeleid moeten worden bij het afwikkelen en steunzolen alleen niet meer toereikend zijn. Dit kan door middel van een aanpassing aan eigen confectie schoenen, een half aangepaste schoen (semi-orthopedische of B-schoen) of een helemaal op maat gemaakte schoen (orthopedische of A schoen). De specialist (zoals een revalidatie arts of orthopeed) bepaalt of u in aanmerking komt voor zo’n voorziening. Ook de podotherapeut en de orthopedisch schoenmaker werken veel samen.

Zo kan het bv zijn dat er naast een aangepaste schoen ook een teenorthese gemaakt wordt om de voet optimaal te ondersteunen en preventie zorg te bieden aan de kwetsbare diabetische voet.

De voetenpoli en het schoenenspreekuur

Penders Voetzorg heeft naast haar eigen vestigingen zich ook gevestigd op buitenlocaties in het ziekenhuis. De ultieme manier van samenwerken is wel de samenwerking met andere specialismen op de diabetische voetenpoli en het schoenenspreekuur. 

In de meeste ziekenhuizen waar Penders Voetzorg in het diabetische voetenteam zit, bestaat het multidisciplinaire team uit een revalidatie arts, vaatchirurg, gipsverbandmeester, wondverpleegkundige en podotherapeut. Soms is er ook nog een diabetesverpleegkundige of internist bij betrokken. En direct of indirect speelt ook de orthopedisch schoenmaker en de huisarts een rol in dit proces.

Een aantal ziekenhuizen heeft ook naast de voetenpoli ook een schoenenspreekuur waar de revalidatie arts samen met de orthopedisch schoenmaker spreekuur draait. 

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat door de opkomst van de diabetische voetenpoli, het schoenenspreekuur en de er omheen liggende diabetische voetzorg worden er jaarlijks veel minder amputaties uitgevoerd worden dan voorheen.

Deel |

Download brochure Diabetes

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij