Voetzorg voorkomt
problemen

  Wat gebeurt er op de voetenpoli?

  Onze podotherapeuten en orthopedische schoentechnici maken in meerdere ziekenhuizen deel uit van het multidisciplinaire behandelteam rondom de diabetische voet, de zogenaamde voetenpoli. Deze speciale poli is erop gericht om problemen rondom voeten van diabetespatiënten optimaal te kunnen behandelen.

  Daarnaast heeft de voetenpoli een preventiefunctie. De opzet van de voetenpoli kan per ziekenhuis verschillen, omdat dit afhankelijk is van de expertise en de mogelijkheden binnen het ziekenhuis.

  Specialisten

  Over het algemeen bestaat een voetenpoli uit:

  • Revalidatiearts
  • Wondverpleegkundige
  • Podotherapeut

  In veel gevallen wordt dit team aangevuld met:

  • Orthopedisch schoenmaker/technicus
  • Vaatchirurg
  • Internist
  • Gipsverbandmeester

  Werkwijze voetenspreekuur

  In de meeste gevallen begint de podotherapeut met het screenen van de voeten en stelt deze het risicoprofiel vast (zie ’Diabetische screening’). Ook geeft de podotherapeut voorlichting over preventie van wondjes en mogelijkheden tot zelfmanagement.

  Tijdens het multidisciplinair spreekuur wordt er door het team samen naar uw voetproblemen gekeken. U bespreekt uw klachten/situatie met het team. Gezamenlijk komen zij met een behandelvoorstel, dat met u wordt besproken en verder uitgevoerd. In de meeste gevallen zal er in ieder geval een verdere analyse plaatsvinden van de bloedvaten in de benen d.m.v. een enkel-arm-index en eventueel een teendrukmeting (zie ‘Meten en weten’). Dit gebeurt om de status van deze vaten te beoordelen en vast te stellen welk risico er bestaat op het niet of slecht genezen van wonden.

  Elk teamlid zal het behandelplan binnen zijn of haar eigen vakgebied en verantwoordelijkheden oppakken en uitleg geven over het vervolg en advies over wat u zelf kunt doen.

  Podotherapeut

  Taak binnen het team: In kaart brengen risicoprofiel, wond- en voetbehandeling, verwijdering eelt, vervaardigen (steun)zolen, orthesen of nagelbeugels, adviseren m.b.t. voetverzorging.

  Revalidatiearts

  Taak binnen het team: In kaart brengen en adviseren m.b.t. voetafwijkingen en veranderd looppatroon, indicerem orthopedisch schoeisel, (steun)zolen of andere hulpmiddelen.

  Vaatchirurg

  Taak binnen het team:  Diagnostiek en behandeling vaatproblemen, wondbehandeling, beleid bij infectie.

  Internist

  Taak binnen het team: diagnostiek en behandeling/instelling dm , behandeling comorbiditeit

  Gipsverbandmeester

  Taak binnen het team: Aanleg van onderbeengips, gipsschoen of gipsspalk en controle hiervan.

  Wondverpleegkundige

  Taak binnen het team:  Wondbehandeling, beleid wond en wondverbandmateriaal.

  Orthopedisch Schoenmaker

  Taak binnen het team:  Adviseren en controleren m.b.t. schoeisel, vervaardigen (steun)zolen en maatschoeisel.

  Het doel van de voetenpoli is om alle diabetespatiënten met complicaties of problemen zo goed mogelijk te helpen en behandelen om uiteindelijk wonden en amputaties te voorkomen. Vaak komen mensen met spoed op dit spreekuur terecht via de huisarts omdat er wondje is ontdekt of al langer bestaat en niet wil genezen. Daarom kan het voorkomen dat u soms even moet wachten. Het team wil iedereen zo goed mogelijk helpen en dit kost bij de ene patiënt iets meer tijd dan bij de andere. Door complexe problematiek of een spoedopname kan  het spreekuur daarom weleens uitlopen. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

  Mogelijke behandelingen op de voetenpoli bij wonden

  • Drukontlasting d.m.v. verbandschoen, voorlopig orthopedisch schoeisel of gipsbehandeling
  • Vaatanalyse
  • Röntgenfoto
  • Indien infectie aanwezig: behandelen d.m.v. antibiotica
  • Wondbehandeling
  • Opname bij kritische infectie
  • Advies over thuissituatie m.b.t. problematiek (zelfmanagement)

  Vervolg

  Naar aanleiding van de afspraak op de voetenpoli volgen er vervolgafspraken  bij (mogelijk) verschillende disciplines of op de voetenpoli zelf, om het behandelplan dat voor u is opgesteld een vervolg te geven. Deze vervolgafspraken  bestaan tenminste uit een jaarlijkse controle van de voeten. Hierover leest u meer bij het onderdeel ‘Diabetische screening’).

  Handig om te weten

  Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van uw specifieke situatie, is het verstandig om altijd schoenen mee te brengen waarop u dagelijks  loopt of waarin een eventueel wondje is ontstaan, zodat het team dit schoeisel kan beoordelen. Ook is het goed om een overzicht van uw medicijngebruik mee te nemen, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij  het onderzoek en  behandelplan.

  Twee mensen  horen en weten meer dan een.  Mogelijk komen er meerdere dokters/behandelaars tegelijkertijd binnen en stellen zij veel vragen. Om te zorgen dat het team alle benodigde informatie ontvangt om een zo goed mogelijke behandeling op te starten, is het goed om iemand mee te nemen die u goed kent. Waarschijnlijk zult u een heleboel informatie krijgen en horen. Een tweede paar oren helpt u dan om alles te kunnen onthouden.

  Schroom niet om contact op te nemen met het betreffende ziekenhuis om een afspraak te maken op de voetenpoli indien u diabeet bent en er heeft zich een verandering aan voeten voorgedaan die u niet vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan een wondje, roodheid, zwelling of pijn.

  Deel |

  Producten & diensten

  Callusan crèmeschuimen

  Callusan crèmes zijn innovatieve verzorgingsproducten voor de huid. Het verschil ten opzichte...

  Lees meer

  Consult/onderzoek door podotherapeut

  De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

  Lees meer

  Enkel-/voetorthese

  Informatie over dit product volgt op een later tijdstip.

  Lees meer

  Orthopedische maatschoen allergeenvrij

  Looistoffen, rubber, lijm en kleurstoffen kunnen een allergische reactie opwekken bij mensen die...

  Lees meer

  Orthopedische maatschoen kinderen

  Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

  Lees meer

  Orthopedische schoen volwassenen

  Orthopedische schoenen zijn volledig op maat gemaakte schoenen, bedoeld voor het oplossen of...

  Lees meer