Lekker meedoen
met de rest

  Gangbeeldanalyse voor kinderen

  In een looplab wordt vanuit verschillende hoeken bekeken en gemeten hoe iemand loopt. Hiervan wordt een opname gemaakt. Dit wordt een gangbeeld genoemd. Op deze manier ontstaat een totaalbeeld van de manier waarop iemand loopt en met welke spierinspanning en krachten.

  Kijken en meten?!

  Kijken wil zeggen dat de persoon in het looplab van voren, achteren en opzij wordt gefilmd, terwijl er een bepaald stuk gelopen wordt. Met meten bedoelen we dat men over een drukplaat loopt die de grootte en richting van de grondreactiekracht meet.

  De grondreactiekracht voorkomt dat een lichaam vanwege de zwaartekracht door de grond heen zakt. Deze kracht is altijd even groot als en precies tegengesteld aan de zwaartekracht. In een lift is de grondreactiekracht bijvoorbeeld duidelijk merkbaar. Als de lift omlaag gaat voel je je lichter, maar wanneer deze daalt voel je je juist zwaarder. Het lichaamsgewicht zelf verandert natuurlijk niet. Wat je in feite ervaart, is een verandering in de grondreactiekracht.

  In het looplab kan ook de functie en werking van de spieren gemeten worden middels een EMG (electromyogram). Voorafgaand aan deze metingen wordt een lichamelijk onderzoek gedaan om bijvoorbeeld de bewegelijkheid van de gewrichten te bepalen.

  Waarom een looplab voor kinderen?

  Kinderen zijn snel afgeleid en minder goed te instrueren. Hierdoor zijn bewegingen in de dagelijkse praktijk soms lastiger te bekijken. Ook de aanwezigheid van meerdere professionals leidt kinderen vaak af. In een looplab is sprake van een meer gecontroleerde situatie met minder mensen, zodat een eerlijker en beter beeld van het lopen verkregen wordt. Ook kan men beter vastleggen hoe een kind zich ontwikkelt, door gangbeeldanalyse op verschillende leeftijden te laten plaatsvinden.

  Analyse

  Na de meting worden alle gegevens bekeken en verwerkt in een rapport. Dit kan in alle rust door de betrokkene bekeken worden om zo tot een advies voor een voorziening of therapie te komen. Het is ook mogelijk om na de voorziening of therapie nog een meting te doen, om te kijken of de voorziening aan de verwachting voldoet. Deze kan dan eventueel bijgesteld worden.

  Locatie

  Penders Voetzorg werkt samen met het looplab van Sophiarevalidatie in Delft. Hier vindt dan ook de gangbeeldanalyse voor kinderen plaats.

  Gangbeeldanalyse voor kinderen

  Deel |

  Download brochure Kinderen

  In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

  Download

  Bel mij voor een afspraak

  Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

  Bel mij