Lekker meedoen
met de rest

  Alles over kinderen en sporten

  Sporten is over het algemeen een gezonde en plezierige bezigheid voor kinderen. Hierbij is het echter wel belangrijk dat dit op een verantwoordelijke manier gebeurt. Op deze pagina vindt u diverse aandachtspunten, tips en adviezen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

  Waarom is sporten belangrijk voor kinderen?

  Sporten en voldoende bewegen is goed en gezond, ook voor kinderen. Hierdoor zijn kinderen actief bezig en kunnen zij zich ontwikkelen. Niet alleen lichamelijk, maar ook op sociaal-emotioneel vlak. Sporten verbetert de conditie en lichaamshouding. Ook wordt overgewicht tegengegaan, net als het ontstaan van aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Sporten vergroot het zelfvertrouwen en kinderen leren zo nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kennen. Ook leren ze hoe je samen op een sportieve manier kunt spelen, omgaan met verliezen en dat er nu eenmaal spelregels zijn. Kinderen krijgen zelfdiscipline en verantwoordelijkheid en ontwikkelen doorzettingsvermogen. Maar kinderen moeten dit nog leren. Verwacht dus niet dat ze van de ene op de andere dag verantwoordelijkheid krijgen en rekening houden met teamgenootjes. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het kind plezier heeft in het sporten!

  Vanaf welke leeftijd sporten?

  Kinderen kunnen al op jonge leeftijd beginnen met sporten. Tot acht jaar sporten zij vooral spelenderwijs en doen zo vaardigheden op. In deze leeftijdscategorie speelt het verschil tussen jongens en meisjes nog geen rol. Het is beter om kinderen tot hun achtste jaar nog niet te laten deelnemen aan competitieve sporten. Over het algemeen kunnen kinderen van deze leeftijd nog niet goed omgaan met eventuele teleurstellingen, waardoor zij de sport niet meer leuk vinden.

  Vanaf een jaar of tien kunnen kinderen zelf een goed beeld vormen van wat een bepaalde sport inhoudt. Hierdoor kunnen zij zich nog beter concentreren op het sporten zelf. Begeleiding door ouders is bij het sporten erg belangrijk. Met name de keuze van een sport die bij het kind past - bijvoorbeeld individueel of in teamverband - , maar ook aanmoediging om door te gaan.

  Belasting

  Overbelasting tijdens het sporten moet worden voorkomen, omdat de kans op blessures groot is. Over het algemeen kunnen oudere kinderen zelf inschatten wanneer ze even moeten stoppen. Als dat niet het geval is, moeten de ouders dit voor hen in de gaten houden. Zeker bij jonge kinderen is dit van belang, omdat zij hun grenzen nog niet zo goed kunnen inschatten. Ook moet ervoor worden gewaakt dat ouders en andere omstanders kinderen niet teveel opjutten, zodat zij alsnog over hun grens gaan. Hierdoor kunnen namelijk irritaties of blessures ontstaan.

  Sportschoeisel

  Bij de aanschaf van sportschoeisel is het allerbelangrijkst dat het schoeisel geschikt is voor de sport die beoefend wordt. De sportschoen heeft daarnaast ook een beschermende functie, bijvoorbeeld tegen vuil en regen en contact met andere kinderen en/of voorwerpen.

  Bij de keuze van een goede sportschoen zijn belangrijk:

  • Stevigheid en goede omsluiting
  • Niet te klein of te smal, maar ook niet te groot. De voet kan dan gaan schuiven in de schoen
  • Sterk materiaal, zodat deze ongeveer een seizoen meegaat
  • Luchtdoorlatend materiaal, zodat de voet en schoen kunnen ademen
  • Schoenen altijd passen met de sokken die ook tijdens het sporten worden gebruikt
  • Altijd passen, niet zomaar afgaan op de maat die op de doos staat

  Als de sportschoen teveel slijtage vertoont, is het tijd om nieuwe schoenen te kopen. Bijvoorbeeld als de loopzool loslaat of er geen profiel meer op de zool zit. Te lang op versleten schoenen blijven doorsporten kan namelijk blessures veroorzaken.

  Deel |

  Download brochure Kinderen

  In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

  Download

  Bel mij voor een afspraak

  Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

  Bel mij

  Producten & diensten

  Consult/onderzoek door podotherapeut

  De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

  Lees meer

  Orthopedische maatschoen allergeenvrij

  Looistoffen, rubber, lijm en kleurstoffen kunnen een allergische reactie opwekken bij mensen die...

  Lees meer

  Orthopedische maatschoen kinderen

  Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

  Lees meer

  Semi-orthopedische schoen kinderen

  Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

  Lees meer

  Steunzolen algemeen

  Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

  Lees meer

  UCBL steunzool

  In ons assortiment bieden wij met name voor forsere standsafwijkingen een hoogwaardige...

  Lees meer