Lekker meedoen
met de rest

  Kinderschoeisel, waar op letten?

  Goede kinderschoenen kopen valt niet mee. Het aanbod loopt enorm uiteen en kinderen hebben niet altijd zin om te passen. Daarbij is het zo dat kinderen snel en schoksgewijs kunnen groeien. Daarom is het goed om te weten wanneer uw kind aan nieuwe schoenen toe is en welke eigenschappen een goede kinderschoen heeft.

  De functie van kinderschoenen

  Kinderschoeisel heeft als belangrijkste taak om de voet te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan kou of de ondergrond die de voet kan beschadigen. Verder mag de schoen de ontwikkeling van de voet niet belemmeren of negatief beïnvloeden.

  Kleine kinderen groeien meestal snel. Een groeispurt van een maat in twee maanden is geen uitzondering. Krappe schoenen veroorzaken pijn bij het dragen. Kinderen geven dit zelf echter niet zo snel aan. Controleer daarom regelmatig of de schoenen nog passen. Hiervoor kunt u mogelijk de binnenzool uit de schoen halen en kijken waar de afdruk van de grote teen eindigt. Wanneer deze afstand minder dan een halve centimeter van het einde van de binnenzool bedraagt, dan is het tijd voor nieuwe schoenen. Bij twijfel is het verstandig om de voeten van uw kind op te laten meten bij een schoenspeciaalzaak.

  Als een kind nog niet staat of loopt, hebben de schoenen vooral een beschermende functie tegen weersinvloeden. Bescherming tegen de ondergrond is dan nog niet zo belangrijk. Een soepele schoen zonder extra versteviging bij de hiel is vaak het beste. Deze schoen kan namelijk in alle richtingen buigen. Een flexibele rubberen zool beschermt de voet  en laat uw kind wennen aan een schoen. Een dikke zool is niet wenselijk, omdat een kind met zijn voeten de ondergrond aftast.

  Schoentypes en mode

  In de mode zien we diverse schoentypen, variërend van flitsende sneakers tot klassieke stevige schoenen. Een schoentype is niet per definitie goed of slecht. Klassieke, stevige lederen schoenen zijn doorgaans beter dan sportschoenen, maar de mode en mening van klasgenootjes tellen ook mee. Het is geen enkel probleem voor kinderen om sneakers of sportschoenen te dragen. Wel is het verstandig om geregeld af te wisselen met stevigere schoenen, zodat sprake is van een goede balans.

  Klittenband of vetersluiting

  Vetersluiting geniet de voorkeur boven klittenbandsluiting, omdat veters beter sluiten en de druk verdeeld wordt over de gehele wreef. Daarnaast is het zo dat klittenbandsluiting op termijn makkelijker los kan schieten door vervuiling of pluisjes. Het is echter een fabel dat gebruik van klittenbandsluiting zeer slecht is.

  Waar moet u op letten bij de aanschaf van schoenen?

  • Laat de voeten altijd opmeten, zowel de lengte als breedte. Ga hierbij uit van de grootste voet.
  • De tenen moeten naar alle kanten toe goed kunnen bewegen.
  • Controleer de voeten na het dragen op rode of geïrriteerde plekken.
  • Koop schoenen pas in de middag. De voeten zijn dan dikker dan in de ochtend.
  • Draag sokken van een dikte die normaal ook worden gedragen.
  • De schoenen moeten een goede sluiting hebben op de wreef om afglijden van de voet te voorkomen.
  • Koop de schoen niet te veel op de groei, dit kan nadelig schuiven en sloffen veroorzaken.
  • De schoen moet rond de hiel goed aansluiten en niet slippen.
  • De zool moet soepel en buigzaam zijn.
  • De hak moet breed zijn en vlak op de ondergrond steunen.
  • Het bovenleer van de schoen moet soepel zijn.
  Deel |

  Download brochure Kinderen

  In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

  Download

  Bel mij voor een afspraak

  Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

  Bel mij

  Producten & diensten

  Orthopedische maatschoen kinderen

  Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

  Lees meer

  Semi-orthopedische schoen kinderen

  Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

  Lees meer

  Steunzolen algemeen

  Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

  Lees meer

  UCBL steunzool

  In ons assortiment bieden wij met name voor forsere standsafwijkingen een hoogwaardige...

  Lees meer

  Viscoheel

  ViscoHeels zijn anatomisch gevormde, visco-elastische hielkussens die de druk op de gewrichten,...

  Lees meer