Lekker meedoen
met de rest

Pijn bij kinderen

Pijn waarschuwt het lichaam dat er iets mis is. Iedereen ervaart pijn anders. De één heeft een hogere pijngrens dan de ander. Het is daarom moeilijk en waarschijnlijk onmogelijk om aan te geven hoe iemand pijn ervaart of hoort te ervaren. Op deze pagina gaan we in op de manier waarop kinderen pijn aangeven.

En hoe u erachter komt waar de pijn mogelijk gelokaliseerd is en wanneer u zich als ouder zorgen moet maken.

Hoe geeft een kind pijn aan?

Waarschijnlijk weet uw kind zelf het beste of hij/zij pijn heeft en in welke mate. U kunt daarom het beste vragen of uw kind pijn heeft. Soms vinden kinderen het echter lastig om hun klachten te uiten. Soms is een kind echter nog te jong om aan te kunnen geven of hij/zij pijn heeft en in welke mate. Deze kinderen maken over het algemeen door huilen en/of bepaalde gezichtsuitdrukkingen kenbaar dat er iets in orde is.

Sommige kinderen kunnen de pijnlijke plek aanwijzen, maar heel jonge kinderen wijzen vaak naar hun buik terwijl de plek zich op een heel andere plaats bevindt.

Om aan te geven dat kinderen pijn hebben, laten zij vaak lichamelijke reacties en gedragsveranderingen zien.

Lichamelijk reacties

 • Verminderde eetlust
 • Misselijk zijn of overgeven
 • Slecht slapen of vaak wakker worden
 • Andere houding of andere bewegingen maken

  • Jonge kinderen spannen hun spieren sterk aan en maken trappelende bewegingen met de benen of blijven juist heel stil liggen.
  • Oudere kinderen spannen hun buikspieren aan, maken een gebalde vuist, gaan met opgetrokken benen zitten of nemen een krampachtige houding aan. Maar het kan ook goed zijn dat het kind zijn/haar lichaam heel stil houdt of juist ritmische bewegingen maakt.

 • Huid die klam aan voelt, rood of juist heel bleek is.

Gedragsveranderingen

 • Niet willen spelen
 • Kreunen of huilen
 • Prikkelbaar reageren, moeite met concentreren
 • Afwerend reageren of juiste meer aandacht willen
 • Zich opeens veel jonger gedragen

Bij kinderen vanaf vier jaar kan door middel van tonen van plaatjes enigszins bepaald worden hoe erg de pijn is. De zogenaamde gezichtjesschaal bestaat uit vijf gezichtjes met verschillende gezichtsuitdrukkingen die variëren van heel blij tot heel verdrietig. Het kind geeft aan welk gezichtje het meest overeenkomt met zijn/haar eigen gevoel. Bij oudere kinderen kan gebruik gemaakt worden van cijfers; waarbij 0  voor pijn staat en 10 voor vreselijke pijn.

Soorten pijnen symptomen

Er zijn verschillende soorten pijn. Zo is er acute en chronische pijn. Acute pijn ontstaat direct na een ongeluk of bijvoorbeeld een trauma. Is de pijn na drie maanden nog steeds aanwezig, dan spreken we  over chronische pijn.

Daarnaast kennen we pijn als gevolg van weefselschade, een beschadigde huid, pijn als gevolg van een ontsteking of als gevolg van een andere oorzaak.

Ook kan onderscheid worden gemaakt in:

 • Stekende pijn: deze pijn geeft veel last en ontstaat vaak plotseling, zoals bij een wond of spierscheuring.
 • Doffe pijn: bij deze pijn is het vaak lastig om aan te geven waar de pijn precies zit. Over het algemeen gaat het om een vrij groot gebied, bijvoorbeeld de buik. De pijn blijft vaak lang aanwezig maar is niet zo intens.
 •  Branderige pijn: ontstaat vaak bij verbanding of een schaafwond. In eerste instantie is dit erg pijnlijk, maar daarna zwakt de pijn af. Deze pijn houdt wat langer aan. Zeurende pijn: deze pijn houdt lang aan en is op de achtergrond aanwezig, zoals spanningshoofdpijn.
 • Kloppende/bonkende pijn: wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking of heftige hoofdpijn.
 • Spastische pijn (oftewel krampen): geeft vrij plotseling klachten, maar trekt ook weer vrij snel weg (kramp in de kuiten, darmkrampen etc.).

Wanneer moet u zich zorgen maken?

Net als volwassenen hebben kinderen wel eens pijn. Voor een volwassene is het over het algemeen echter makkelijker om in te schatten of de pijn vanzelf verdwijnt of blijft aanhouden.

Bij kinderen moeten ouders deze inschatting maken. Alleen voelen ouders niet wat het kind voelt. Daarom is het erg moeilijk om aan te geven wanneer u zich zorgen zou moeten maken en een arts moet raadplegen. Bij twijfel zou er sowieso een arts geraadpleegd moeten worden. Zeker als een kind zich dusdanig anders gedraagt dan normaal. Bijvoorbeeld als het kind lusteloos is, niet wil eten of spelen, slecht slaapt of niet wil lopen.

Hoe komt u er achter waar de pijn zit?

Door allereerst aan uw kind te vragen of hij/zij kan aanwijzen waar de pijn zit. Kleine kinderen zullen over het algemeen de buik aanwijzen als pijnlijke plek, terwijl de pijn eigenlijk op een andere plaats zit.
Als er geen duidelijk antwoord komt op de vraag, dan kunt u voorzichtig met de armen en benen bewegen om te kijken of de pijn optreedt. Indien dit geen pijnreactie oplevert, dan zou u de rest van het lichaam kunnen afgaan door voorzichtig te drukken en te kijken of dit een reactie oplevert bij het kind.

Deel |

Download brochure Kinderen

In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

Download

Bel mij voor een afspraak

Wilt u een afspraak maken? Druk dan op de knop en vul het formulier in. Een van onze medewerkers belt u dan terug op een tijdstip dat het u gelegen komt.

Bel mij

Producten & diensten

Orthopedische maatschoen kinderen

Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

Lees meer

Semi-orthopedische schoen kinderen

Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

Lees meer

Steunzolen algemeen

Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

Lees meer

UCBL steunzool

In ons assortiment bieden wij met name voor forsere standsafwijkingen een hoogwaardige...

Lees meer

Viscoheel

ViscoHeels zijn anatomisch gevormde, visco-elastische hielkussens die de druk op de gewrichten,...

Lees meer