Lekker meedoen
met de rest

  Vallen en opstaan; moet ik mij zorgen maken?

  Het is heel normaal dat een kind struikelt als het leert lopen. Dit gaat letterlijk met vallen en opstaan. Als een kind  met vier jaar echter nog steeds vaak struikelt, is het raadzaam een arts te raadplegen. Het kan namelijk zijn dat het kind zijn voeten naar binnen draait. Tijdens het rennen slaan ook de onderbenen naar elkaar toe, met struikelen als gevolg.

  Een kind kan zijn voeten naar binnen draaien vanuit het heupgewricht, onderbeen of vanuit de voeten. Wanneer het naar binnen draaien vanuit de heup of onderbeen ontstaat, is het raadzaam een kinderfysiotherapeut te raadplegen. Wanneer deze stand ontstaat vanuit de voet, is een steunzool of aangepaste schoen een goede oplossing.

  Platvoeten, X-benen of juist O-benen. Hoort het nu eenmaal bij opgroeien, of is het verstandig om de huisarts om advies te vragen?

  Een kinderlichaam heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Dit betekent niet alleen dat een kind groeit, maar ook dat de stand van de voeten en benen van een kind door de jaren heen verandert.

  Platte voetjes en O-benen

  Bij een kind van ongeveer een jaar, dat net begint met lopen, is de holte onder de voet die veel volgroeide voeten kenmerkt nog niet zichtbaar. Ook staan de voetjes nog naar buiten gedraaid. Tenslotte staan de benen nog niet helemaal recht, maar in een O-stand. Dit is allemaal normaal en verandert in de loop der tijd.

  X-benen

  Rond tweejarige leeftijd verandert de stand van O-benen naar X-benen. Deze X-benen kunnen zo blijven tot het kind ongeveer zeven jaar is. Aan het einde van de groei hebben de meeste kinderen rechte benen.

  Platte voeten

  Kinderen houden tot hun vijfde jaar platte voetjes. Pas daarna ontstaat normaal gesproken de holte onder de voet. De mate van ontwikkeling van deze holte is afhankelijk van erfelijke aanleg en schoengebruik op jonge leeftijd.

  Voeten staan naar binnen

  De stand van de heupkop van een kind is anders dan die van volwassenen. Bij een kind staat deze meer naar voren in plaats van opzij gericht. Dit verklaart waarom veel kinderen iets naar binnen gedraaid lopen met hun voeten. Dit is geen enkel probleem. Een kind zal in de loop van de tijd vanzelf met rechte voeten gaan lopen.

  Sturing van de stand van de voeten en benen door middel van schoeisel of steunzolen is onnodig en heeft geen zin. Het past nu eenmaal bij de ontwikkeling van een kind. Klaagt een kind echter over pijn in de voeten, dan is het raadzaam om het advies van een arts te vragen. Dit geldt ook als de stand van de voeten of benen de ontwikkeling van het kind negatief beïnvloedt.

  Deel |

  Download brochure Kinderen

  In dit themaboekje hebben wij alle belangrijke informatie rondom dit thema gebundeld in een handig PDF document. Download het boekje nu.

  Download

  Bel mij voor een afspraak

  Wilt u weten waar u ons kunt vinden, of wilt u direct een afspraak maken? Gebruik onderstaande knop om direct een vestiging bij u in de buurt te zoeken.

  Bel mij

  Producten & diensten

  Consult/onderzoek door podotherapeut

  De podotherapeut is een gespecialiseerde voetonderzoeker. Als erkend paramedicus heeft deze een...

  Lees meer

  Orthopedische maatschoen kinderen

  Wanneer kinderen specifieke (voet)klachten hebben die niet kunnen worden opgelost met...

  Lees meer

  Steunzolen algemeen

  Om de druk onder de voet te verminderen of de stand en dynamiek van de voet en het lichaam te...

  Lees meer